Daivos ZIMBLIENĖS nuotr.

Aktualijos

Pašilės kapinėse pagerbė žuvusius

Gegužės 9-ąją Pašilės kapinėse tradiciškai paminėta Antrojo pasaulinio karo pabaiga. Susirinkusieji tylos minute pagerbė žuvusių atminimą, ant jų kapų padėjo gėlių.

Į Pašilės kapines, kuriose palaidota 1 417 karo dalyvių, paminėti pergalės Antrajame pasauliniame kare prieš nacistinę Vokietiją 73-ųjų metinių atvyko Rusijos Federacijos ambasados Lietuvoje antrasis sekretorius Sergejus Abramkinas su žmona Darja, Ukmergės rajono savivaldybės mero pavaduotoja Klavdija Stepanova, karo veteranai, miesto bendruomenės atstovai, kiti ukmergiškiai.

Per šešerius metus trukusį Antrąjį pasaulinį karą žuvo apie 56 milijonai žmonių – per 19 milijonų kareivių ir apie 36 civilių žmonių. Į karą vienokiu ar kitokiu būdu buvo įtrauktos beveik visos šešiasdešimt tuo metu egzistavusių valstybių.

Oficialia Antrojo pasaulinio karo pradžia laikoma 1939 metų rugsėjo 1-oji, kai nacių valdoma Vokietija užpuolė Lenkiją. Po poros dienų Anglija ir Prancūzija paskelbė karą Vokietijai. Nors rugpjūčio 23-ąją buvo pasirašytas Molotovo-Ribentropo paktas, SSRS ir Vokietijos nepuolimo sutartis, 1941 metų birželio 22 dieną Vokietija užpuolė Sovietų sąjungą.

Pasauliui apie Vokietijos kapituliaciją buvo pranešta gegužės 8 dieną, o Stalinas apie savo pergalę paskelbė gegužės 9-ąją. Būtent todėl Rusijoje Antrojo pasaulinio karo pabaiga minima tą dieną, o didžiojoje Europos dalyje – gegužės 8-ąją. Antrasis pasaulinis karas formaliai baigėsi tik 1945 metų rugsėjo 2 dieną, kai kapituliavo Japonija.

Lietuvai karo pabaiga reiškė ne vien nacizmo sutriuškinimą ir karo veiksmų nutraukimą, bet ir naują okupaciją. Vadovaujantis slaptais susitarimais Sovietų sąjunga mūsų šalį, Latviją ir Estiją aneksavo, o vėliau ir okupavo. Baltijos valstybės savo nepriklausomybę atkūrė tik 1990 metais.

Jungtinių Tautų (JT) Generalinės Asamblėjos rezoliucija gegužės 8-ąją ir gegužės 9-ąją paskelbė atminimo bei susitaikymo dienomis ir visoms JT šalims narėms rekomendavo kasmet minėti abi ar vieną iš šių dienų, pagerbiant Antrojo pasaulinio karo aukas.

G. ž.“ inform.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas