Savaitgalį restorane „Big Stone“ į degustacinę vakarienę ukmergiškius pakvietė žymus virtuvės šefas vilnietis Ruslanas Bolgovas. Savo veiklos 25-mečio proga turą po Lietuvą surengęs kulinaras atvyko ir į Ukmergę.
Virtuvė – kaip pasaka
Susirinkusiems skonio gurmanams svečias pasakojo, kad nuo mažens gyveno Visagine. Būdamas paauglys jis pradėjo sukiotis mieste atidarytoje kavinėje. Iš pradžių tik talkininkavo – plovė indus, nueidavo į parduotuvę produktų, išnešdavo šiukles. „Ir tik po kelių mėnesių buvau įleistas į virtuvę, – prisipažino virtuvės šefas. – Man tai buvo kosmosas, pasaka, viskas čia buvo taip įdomu. Tad nekilo jokių abejonių, kokią specialybę pasirinksiu – įstojau į virėjų mokyklą, kurią 1993 metais baigiau ir pradėjau dirbti.“
Gurmanams – tuno lašiniai, marinuotų ėringų pjuvenos, jautienos skeveldra
„Gimtajai žemei“ R. Bolgovas sakė, kad planuodamas turą, vieną pirmųjų vietų, kur numatė apsilankyti, pasirinko „Big Stone“ restoraną. Jam labai patiko šios įstaigos aplinka, interjeras, o ypač – profesionalus kolektyvas.
Virtuvės šefas pasakojo, kad atvykdamas į kiekvieną miestą paruošia tik jam skirtus patiekalus. Pasiteiravus, kaip rinko valgius ukmergiškiams, kulinaras kalbėjo, jog mūsų rajonas garsėja tuo, kad čia gyveno daug bajorų, o šio luomo žmonės mėgo skaniai pavalgyti, tad ir mums, jų palikuonims, tai būdinga…
Į restoraną atėjusiems penkiasdešimčiai ukmergiškių maisto gaminimo virtuozas pasiūlė egzotiškų patiekalų. Pradžioje – valgius, kuriuos jis įvardijo „Šefo komplimentu“: tai tuno lašiniai, giros drebučiai, kaparėlių žiedadulkių pudros. Taip pat šaltą užkandį, kuriame – burokėlių-peletrūnų šerbetas, smaragdų rasa, apelsinų espuma. Karštas užkandis – „Won Ton“ triušienos, vištienos bei krevečių kraitis, daržovių spaghetti kimči, kokosų pieno purslai, karštas patiekalas – jautienos skeveldra, anties krūtinėlės mantija, vyšnių barbeque, šaltalankių-bernaise padažas, marinuotų ėringų pjuvenos, jaunų bulvių confit. Desertui lankytojai mėgavosi „Trijų banginių delikatumu“, kurį sudarė avinžirnių sausainiai, mango-imbiero, apelsinų skonio ledai.
Kulinaras supažindino, kaip ir iš kokių komponentų visa tai buvo pagaminta.
Produktai – tie patys, paruošimas – neįprastas
Svečias atskleidė, kad kurdamas valgius, naudoja kasdieninius produktus. „Skirtumas tik tas, kad jie paruošiami, derinami ne taip, kaip įprasta. Patiekaluose labai svarbu suderinamumas, – teigė R. Bolgovas. – Jeigu yra rūgštelė, turi būti ir saldumo, jeigu saldu – tai reikia ir kažko aštraus. Valgantysis patiekale turi jausti visus skonius.“
Patiekalai ukmergiškiams buvo gaminami dvi dienas.
R. Bolgovas maistą ruošia tik iš lietuviškos žaliavos. „Turiu nuolatinius, patikimus partnerius, su kuriais bendradarbiauju jau daug metų. Tad esu užtikrintas, kad valgiai bus pagaminti tik iš kokybiškų daržovių, mėsos“, – kalbėjo Ruslanas.
Pasiteiravus, kiek per tuos 25-erius metus yra sukūręs patiekalų, šefas nusišypsojo: „Receptus pradėjau fiksuoti tik prieš trejus metus. Nuo tada jau įrašiau 3 000.“
Tarp klientų – ir Eltonas Džonas
Tarp R. Bolgovo klientų buvo tokios pasaulinės garsenybės kaip E. Džonas, kuris koncertavo Lietuvoje, žymus aktorius, Džeimso Bondo vaidmens atlikėjas Rodžeris Mūras.
Su šypsena Ruslanas pasakojo apie maisto gaminimą E. Džonui. Jo reikalavimai buvo surašyti smulkiomis raidelėmis penkiolikoje lapų. „Meniu gavome prieš pusę metų iki atvykstant dainininkui. Ruošti valgius fantazijos nereikėjo. Buvo konkrečiai nurodyta, kokių firmų turi būti mėsa, sūris ir kitkas, – prisiminė šefas. – Tad ieškojome būtent to, ko reikalauta. Prieš vizitą atvažiavo atlikėjo atstovai patikrinti, ar maistas iš tiesų pagamintas iš nurodytų produktų. Sutartyje buvo užfiksuota, kad patiekalai turi būti šilti, tad vizito metu kalakutieną teko kepti tris kartus: kai pirmą kartą pagaminome, jis miegojo, kitąkart dar nenorėjo valgyti ir tik trečią kartą sėdo prie stalo… E. Džonas atvyko su šešiasdešimčia žmonių komanda, tad juos visus maitinome.“
„Vis tiek grįžti prie to, ką labiausiai mėgsti“
Rengdamas degustacinę vakarienę, R. Bolgovas į Ukmergę atsivežė ne tik pagamintus patiekalus, bet ir indus, taures, įrankius, staltieses, padavėjams – prijuostes. „Atvažiavo visas restoranas“, – juokėsi virtuvės meistras.
Jis sakė, kad grįžęs į namus pailsės dieną kitą ir vėl išvyks. Šįkart – į Kaišiadoris. „Aplankysiu 25 miestus – tiek, kiek metų dirbu. Turą baigsiu lapkričio mėnesį didžiuliu renginiu Vilniuje. Nors keliauti nėra lengva, tačiau išvykos suteikia didžiulę galimybę susipažinti su Lietuva, įdomiais žmonėmis, su jais pabendrauti, – prisipažino R. Bolgovas. – Nešvenčiu savo gimtadienio, tačiau noriu su Lietuvos žmonėmis atšvęsti jubiliejų. Per 25 metus buvo pakilimų, buvo nusivylimų, bet vis tiek grįžti prie to, ką labiausiai mėgsti. Ir tai yra svarbiausia. O geriausia padėka virtuvės šefui – tuščia lėkštė…“
Kulinaras vikriai sukosi kartu su „Big Stone“ darbuotojais.
Ukmergiškiai susirinko paragauti gurmaniškų valgių.
AUTORĖS nuotraukos
Rekomenduojami video
Aktualijos
Žiūrėti kitas naujienas
Aktualijos, Naujausi
Akcija „Darom 2024“ susidomėjimo nesulaukė
2024/04/18
Komentarų (2)
Aktualijos
Su gamtos dovanomis elkimės atsakingai
2024/04/18
Komentarų (0)
Aktualijos, Naujausi
Forume – apie regiono plėtrą ir perspektyvas
2024/04/15
Komentarų (5)
Aktualijos
Rajone veiks Asmenų su negalia gerovės taryba
2024/04/15
Komentarų (4)
Aktualijos, Naujausi
Buvusią kolegę pakeitė opozicijos lyderis
2024/04/12
Komentarų (26)
Aktualijos, Naujausi, Sveikata
Ligoninėje plečiamos paslaugos vyresnio amžiaus pacientams
2024/04/11
Komentarų (10)
4 stebinantys faktai apie nikotiną
2024/04/17
Komentarų (0)
Antakalnio gatvė bus graži, patogi ir saugi
2024/04/16
Komentarų (19)
Siekiamybė – kad Ukmergė taptų gražiausiu miestu
2024/04/15
Komentarų (29)
„Ukmergė pasikinkė sveikatos bangą“…
2024/04/14
Komentarų (8)
Gyventojų balsai lėmė – Ukmergėje bus Rojaus sodas
2024/04/14
Komentarų (13)
Visose Lietuvos bažnyčiose bus renkama rinkliava Ukrainai
2024/04/13
Komentarų (2)
Rūkymo žalos pusė, apie kurią ne kiekvienas pagalvoja
2024/04/10
Komentarų (0)
Aktualu auginantiems vaikus: kas priklauso gausioms šeimoms?
2024/04/10
Komentarų (0)
Po žiemos dirvožemiuose mažai liko mineralinio azoto
2024/04/10
Komentarų (0)
Žmonės
Žiūrėti kitas naujienas
Naujausi, Žmonės
Pasveikino jubiliejų švenčiantį kunigą
2024/04/12
Komentarų (1)
Naujausi, Žmonės
Pirmą kartą Lietuvos kino teatruose – dokumentinis filmas apie prezidentą Valdą Adamkų
2024/04/09
Komentarų (0)
Naujausi, Žmonės
Senjorai aptarė savo veiklą ir būsimus darbus
2024/04/04
Komentarų (1)
Naujausi, Žmonės
Žolininkės patirtis – iš pačios įveiktų sunkių ligų
2024/04/02
Komentarų (0)
Naujausi, Žmonės
Pagerbta ilgametė savivaldybės administracijos darbuotoja
2024/03/18
Komentarų (4)
Žmonės
Žydų gelbėtojai Ukmergės krašte
2024/03/17
Komentarų (1)
Zita Irena Bružaitė – anksti užgęsęs talentas
2024/04/08
Komentarų (1)
Apdovanojimą pelnęs ūkininkas: „Turiu toliau nešti agronominę žinią“
2024/04/06
Komentarų (2)
Šimtametei gyventi padeda nuolatinis judėjimas, geras nusiteikimas ir šviesios mintys
2024/04/05
Komentarų (5)
Iš lelijos ir paukščio. Iš žemės ir iš dangaus
2024/03/30
Komentarų (0)
Vilniaus PPAR Ukmergės filialas turi naują vadovą
2024/03/26
Komentarų (5)
Ukmergės teismo rūmuose dirbs dar vienas teisėjas
2024/03/24
Komentarų (2)
Seimo nariai domėjosi švietimo klausimais
2024/03/15
Komentarų (0)
Ukmergės globos centras turi naują direktorę
2024/03/09
Komentarų (0)
Atsisveikino su ilgamete savivaldybės darbuotoja
2024/03/07
Komentarų (3)
Įvairūs
Žiūrėti kitas naujienas
Įvairūs
Smulkaus verslo apskaitos patarimai
2024/04/16
Komentarų (0)
Įvairūs
Kaip išsirinkti tinkamą spiningą pradedantiesiems?
2024/04/15
Komentarų (0)
Įvairūs
Nuo chaoso prie tvarkos: Dokumentų valdymo pertvarkymas naudojant DVS
2024/04/04
Komentarų (0)
Įvairūs
Kokios yra pagrindinės baldų tvirtinimo detalės?
2024/03/28
Komentarų (0)
Įvairūs
Media monitoringas: politikų įvaizdžio vertinimas ir žiniasklaidos monitoringas
2024/03/27
Komentarų (0)
Įvairūs
Vandens kolonėlė: kaip vandens kolonėlės padeda tausoti aplinką?
2024/03/27
Komentarų (0)
Automobilių stiklų keitimas: Esminiai patarimai klientams
2024/04/08
Komentarų (0)
Kremavimas mirusiųjų kultūroje
2024/04/04
Komentarų (0)
Kaip išsirinkti šaldiklį mažai virtuvei?
2024/04/04
Komentarų (1)
ŠKODA automobiliai: įdomūs faktai, kurių nežinojote
2024/03/28
Komentarų (1)
Susipažinkite su nauju geriausiu sodo draugu: Ambrogio robotas
2024/03/28
Komentarų (0)
Saulės baterijos populiarumas auga: gyventojai ruošiasi kainų augimui
2024/03/28
Komentarų (0)
Profesionalios SEO paslaugos Vilniuje – kaip pasirinkti geriausią agentūrą?
2024/03/27
Komentarų (0)
Oro kondicionieriai ir jų kainos namams
2024/03/27
Komentarų (0)
Ofsetinė spauda – kas tai?
2024/03/27
Komentarų (0)
Kultūra
Žiūrėti kitas naujienas
Kultūra, Naujausi
Linkėjo, kad kultūra išliktų taikos ir vilties nešėja
2024/04/18
Komentarų (0)
Kultūra
Tarp lankytinų rajono objektų – ir Kadrėnų tvenkinio poilsiavietė
2024/04/14
Komentarų (0)
Kultūra
Bibliotekoje – sukakčiai skirta paroda
2024/03/26
Komentarų (0)
Kultūra, Naujausi
Šventiškai paminėjo įkūrimo 35-ąsias metines
2024/03/25
Komentarų (1)
Kultūra
Puodelių iš viso pasaulio paroda
2024/03/11
Komentarų (0)
Kultūra, Naujausi
Renginyje bus pristatyti žydų gelbėtojai
2024/03/08
Komentarų (0)
„Pavasaris, žemė ir moteris“
2024/04/05
Komentarų (0)
Vokietijoje pasirašė bendradarbiavimo sutartį ir atidarė parodą
2024/03/29
Komentarų (5)
Ukmergė ir vėl nerimo – Kultūros centre šėlo „Nenuoramos“
2024/03/28
Komentarų (0)
Regina
2024/03/18
Komentarų (0)
Tai turime žinoti…
2024/03/17
Komentarų (0)
„Pavasario psalmėmis“ startavo perkusinės muzikos festivalis
2024/03/15
Komentarų (0)
Apžvelkite Ukmergės senamiestį užkopę į senąjį gaisrinės bokštą
2024/02/26
Komentarų (0)
Vasario 16-ąją Ukmergėje – renginių gausa
2024/02/22
Komentarų (0)
Vyks ukrainiečių padėkos koncertas
2024/02/18
Komentarų (0)