Ukmergiškiai Svetlikauskai labai džiaugiasi gauta dovana.

Naujausi, Žmonės

Ukmergiškiai pasauliui siųs žinutę apie organų donorystę

Artėjant šv. Velykoms netikėtos dovanos sulaukė ukmergiškiai Vida ir Darius Svetlikauskai. Nacionalinis transplantacijos biuras jiems dovanojo kelionę į Portugaliją, „Eurovizijos“ konkursą.

Darius ir Vida ne tik geriausi draugai, bet ir sutuoktiniai, kurių draugystė tęsiasi jau 18 metų. 2016-aisiais Dariui buvo persodintas žmonos inkstas. Šiemet ukmergiškiai dalyvavo projekte „Draugystė veža“ bei kartu su 21 draugų pora varžėsi dėl galimybės apsilankyti Portugalijoje ir gyvai stebėti „Eurovizijos“ konkursą.

LRT pristatoma akcija „Draugystė veža“ – tai viešosios įstaigos „Baltijos ugdymo centras“ kartu su Neįgaliųjų reikalų departamentu prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos vykdyta socialinė akcija. Projekto metu kas savaitę buvo pristatytos trys draugų poros, iš kurių vienas turi negalią. Už labiausiai patikusią draugystės istoriją žiūrovai galėjo balsuoti portale www.lrt.lt . Galiausiai išrinktos ir per „Eurovizijos“ finalą paskelbtos penkios poros, kurios vyks į Portugaliją.

Nors ukmergiškiams nepavyko patekti tarp laimingųjų, kurie šią gegužę bus siunčiami į Lisabonoje rengiamą „Eurovizijos“ konkursą, Nacionalinis transplantacijos biuras nutarė inicijuoti, kad Darius ir Vida taip pat vyktų į Portugaliją ir taip paskleistų organų donorystės, ypač gyvosios, žinią. Nacionalinio transplantacijos biuro kolektyvo nuomone, sveikas žmogus – Vida, dovanodama savo inkstą, išgelbėjo sunkiai sergantį artimąjį – savo vyrą. Tai pats kilniausias meilės, atjautos, pasiaukojimo įrodymas. Tai – didžiausia dovana, kurią žmogus gali įteikti kitam žmogui. Būtent dėl to buvo nuspręsta, kad ukmergiškiai – gyvosios organų donorystės pavyzdžiai – turėtų vykti į šį „Eurovizijos“ konkursą, kuris rengiamas pernykščio laimėtojo Salvadoro Sobralio, žmogaus po širdies transplantacijos, šalyje. Be to, tai būtų puiki galimybė visai Europai ir net visam pasauliui pasiųsti žinutę apie organų donorystę, jos reikšmę ir prasmę.

Pernykštį „Eurovizijos“ konkursą laimėjęs portugalų atlikėjas S. Sobralis dalyvaudamas konkurse sirgo itin sunkia širdies liga. Nepaisant to, šiam atlikėjui pavyko laimėti „Euroviziją“ ir pelnyti daugumos žiūrovų simpatijas. Praėjusių metų gruodį sunkiai sirgusiam S. Sobraliui buvo atlikta širdies transplantacija. Sulaukęs donoro širdies, atlikėjas sveiksta ir jau planuoja naujus koncertinius pasirodymus.

Į Portugaliją besiruošiantys Vida ir Darius labai džiaugiasi gauta dovana. „Mes labai svajojome, kad kelionė į „Euroviziją“ galėtų būti kaip tramplinas atgal į aktyvų gyvenimą, nes paskutinius keletą metų jis buvo sulėtėjęs. Ir tai įvyko!“ – didžiulio džiaugsmo neslepia ukmergiškiai.

Nacionalinio transplantacijos biuro duomenimis, šiuo metu Lietuvoje organų ir audinių (ragenų) transplantacijos laukia 398 žmonės, iš jų – 16 vaikų. Inksto transplantacijos laukia 157 recipientai, kasos ir inksto komplekso transplantacijos – 8, širdies transplantacijos – 47, plaučių – 11, širdies ir plaučių komplekso transplantacijos – 4, kepenų – 69, ragenos – 102.

„G. ž.“ inform.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas