Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečiui skirti darbai.

„Kultūra - mūsų dvasios stiprybės šaltinis“, Kultūra

Tautodailininkai pristatė metų darbus

Arvydas PĖŠINA

Kiekvienų metų pavasarį tautodailininkai surengia savo ataskaitinę parodą. Jos atidaryme pasidalinama praeitų metų pasiekimais, pristatoma, ką pavyko sukurti. Šiųmetė paroda įsikūrė Ukmergės kraštotyros muziejuje. Į jos atidarymą atvyko rajono tautodailininkai, rajono mero pavaduotoja Klavdija Stepanova, Lietuvos tautodailininkų sąjungos Panevėžio bendrijos vadovas Saulius Kronis.

Ataskaitinio susirinkimo metu rajono tautodailininkų vadovas Rimantas Zinkevičius, pasakodamas apie 2017 metų veiklą, pasinaudojo tautodailininkų metraščiu, kurio įvykiai prasideda 2017 metų sausio 6 diena. Tada, kai Jonavoje buvo renkamas 2016 metų geriausias meistras – „Aukso vainiko“ laureatas. R. Zinkevičius šiuose rinkimuose pateko į finalininkų grupę ir vaizduojamosios dailės kategorijoje liko antras.

Vėliau, minint Tautodailininkų sąjungos 50-metį, dvylika ukmergiškių dalyvavo parodoje, surengtoje Vilniuje, Nacionaliniame muziejuje. Buvo įvardinti tautodailininkai, surengę parodas ne vien tik Kultūros centre, bet ir jo skyriuose.

Prisiminti ir tylos minute pagerbti pernai iškeliavę Anapilin Stepas Nečiūnas ir Zita Bataitienė.

Rajono Tautodailininkų draugijoje yra 43 nariai, 26 iš jų pa-rodai pristatė 106 kūrinius. Pernykštėje parodoje dalyvavo 29 tautodailininkai. Parodoje eksponuojami kūriniai iš medžio, molio, tekstilės. Drožti, tapyti, megzti, nerti darbai atspindi visą tautodailininkų kūrybą.

Pasveikinti tautodailininkų atvykusi rajono mero pavaduotoja K. Stepanova pasidžiaugė paroda, kuri yra „atgaiva sielai, širdžiai ir akims“. Palinkėjusi stiprybės, sveikatos ir energijos toliau garsinti Ukmergės vardą, ji įteikė mero padėkas už aktyvią veiklą Ukmergės tautodailininkų draugijoje, nuoširdžią kūrybą, liaudies meno propagavimą, garbingą ir gražų Ukmergės krašto pristatymą Lietuvoje ir už jos ribų. Padėkos įteiktos Reginai Žvirblienei, Astai Girnienei, Daivai Malinauskienei ir Laimai Dzigaitei.

Dešimt tautodailininkų savo sukurtus darbus dedikavo valstybės šimtmečiui. Tautodailininkų vadovas pasikvietė savivaldybės administracijos Kultūros ir turizmo skyriaus vyr. specialistą Julių Zarecką ir Kultūros centro parodų kuratorių Egidijų Darulį išrinkti padėkų vertus kūrinius. Mero padėkos raštu apdovanotas Valentas Butkus, pristatęs medines skulptūras, papuoštas skaičiumi „100“. Mero padėkos raštu apdovanota ir mezgėja R. Žvirblienė už tautinės vėliavos spalvomis šviečiančias vaikiškas kojinaites.

Tautodailininkus sveikino ir naują Deltuvos kultūros almanacho numerį „Eskizai“ padovanojo Savivaldybės tarybos Švietimo, kultūros, sporto ir jaunimo reikalų komiteto pirmininkas Vytautas Česnaitis.

Lietuvos tautodailininkų sąjungos Panevėžio bendrijos vadovas S. Kronis, sveikindamas ukmergiškius paminėjo, kad „mūsų tikslas yra atskleisti tą tikrąją tautodailę“. Taip pat pasidžiaugė respublikinio leidinio „Tautodailės metraštis. Aukštaitija“ 33 numeriu. Į leidinį įtraukti keturi Ukmergės krašto kūrėjai su savo darbais – R. Žvirblienė, A. Girnienė, V. Butkus, R. Zinkevičius. Svečias visus pakvietė dalyvauti Panevėžio regioninėje parodoje balandžio 27–gegužės 26 dienomis. Į šią parodą pateks dalis darbų iš Ukmergės. Taip pat tautodailininkai pakviesti dalyvauti ir respublikinėje parodoje Dainų šventės metu.

AUTORIAUS nuotraukos

L. Dzigaitę apdovanoja K. Stepanova.

Padėką V. Butkui (kairėje) įteikia S. Kronis.

Įvertinimo sulaukė ir A. Girnienės kūryba.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas