Praėjusiais metais miestelėnai kūrė svajonių pievą. Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Aktualijos, Naujausi

Per Miesto šventę dangų užtvindys margaspalviai oro balionai

Gegužės 26-27 dienomis bus organizuojama Miesto šventė „Ukmergė – Lietuvai“. Šįkart ji bus skirta mūsų šalies nepriklausomybės atkūrimo šimtmečio jubiliejui ir 685-ajam miesto gimtadieniui pažymėti.

Surengtoje spaudos konferencijoje rajono žiniasklaidos atstovus su būsimais renginiais supažindino savivaldybės administracijos Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja Lolita Gerulskienė, Švietimo ir sporto skyriaus vyriausioji specialistė Ingrida Krikštaponienė, Kraštotyros muziejaus direktorė Vaidutė Sakolnikienė, Kultūros centro direktorė Rasa Graužinienė, direktoriaus pavaduotoja Sigita Rimydienė, rajono Visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos stiprinimo bei vaikų ir jaunimo sveikatos priežiūros specialistė Svetlana Markevičienė, Sporto centro metodininkas-organizatorius Rimantas Lenartavičius.

 

Sveikins vėliavomis

Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja L. Gerulskienė pažymėjo, kad pagrindinis šventės akcentas – eisena nuo Technologijų ir verslo mokyklos iki miesto centro. Šįmet eitynės pavadintos „Vėliavų pasveikinimas“, tad kolektyvai, seniūnijos, mokyklos kiti dalyviai kviečiami ateiti su savo vėliavomis ir taip pasveikinti valstybę atkūrimo šimtmečio proga.

Gėlininkų iniciatyva priešais Nepriklausomybės paminklą iš gėlių bus sudėliotas skaičius 100.

Šįmet bus ne tik pinama „broma“, bet ir puošiamas paminklas „Lituania Restituta“, piliakalnio papėdė. Tad reikės daugiau tujų šakų. Deja, vykstant urėdijų reformai, medelynas ne itin gali pagelbėti. Todėl organizatoriai tikisi aktyvaus visuomenės prisidėjimo – gal kas turi nenugenėtų tujų, taip pat gali atnešti ir savo pintas girliandas.

 Jei nesutrukdys blogas oras

Šventės „vinimi“ turėtų tapti Oreivystės centro gegužės 24–27 dienomis rengiamas 26-asis atviras Lietuvos oro balionų čempionatas. Į Ukmergę turėtų atvykti apie 170 žmonių – 26 oreivių ekipažai, teisėjai, aviacijos ekspertai, čempionato dalyvių šeimos, draugai. „Surengti oro balionų varžybas pageidavo ne tik Ukmergė, – sakė vedėja. – Teko konkuruoti su Panevėžiu, dar keliais miestais. Oreiviai pasirinko mūsų šventę.“

L. Gerulskienė kalbėjo, kad pasiruošimas šioms varžyboms prasidėjo jau senokai: „Buvo rengiamas žemėlapis, jame pažymėta, kuriose rajono vietose yra daugiausia galvijų. Kadangi kai kuriais momentais oro balionai kybo tam tikrame aukštyje, tokių užduočių negalima atlikti ten, kur yra gyvūnų, nes tai jiems gali sukelti stresą. Kai pateikėme duomenis, čempionato iniciatoriai stebėjosi, kiek daug pas mus yra karvių…“

Čempionato dalyviai bus įkurdinti Taujėnų dvaro svečių namuose.

Varžybų metu balionai kils iš įvairių vietų – hipodromo, upės pakrantės, mokyklų stadionų, kitų. Šventės rengėjai kviečia ukmergiškius pasinaudoti šia ypatinga proga ir fotografuoti juos prie savo įstaigų, organizacijų, namų, asmenukėms.

Šeštadienio vakarą oreivių komandos žygiuos „Ugnies parade“, tuomet miesto gatves nušvies oro balionų degiklių liepsnos.

Ir šventės, ir čempionato organizatoriai nuogąstauja tik dėl vieno – kad renginiui nesutrukdytų blogas oras. Nepalankiomis me-teorologinėmis sąlygomis balionai nekeliami…

Tapo populiarūs ir laukiami

Vedėja neslėpė, jog kartais sulaukiama priekaištų, kad miesto šventėje vis tie patys sportiniai, kultūriniai renginiai. „Tačiau mes jų negalime atsisakyti – tai mūsų švenčių tradicijos, kurios jau yra pamėgtos ir laukiamos ne tik ukmergiškių, bet ir svečių. Jau teiraujamasi, kokia bus šventės tema, kad eisenos dalyviai galėtų pasipuošti eitynėms, skambina ir prekybininkai, pageidaujantys dalyvauti mugėje“, – kalbėjo Kultūros ir turizmo skyriaus vadovė.

Sportininkai iš visos Lietuvos nori dalyvauti tradicinėmis tapusiuose neįgaliųjų bočios, futbolo, vaikų krepšinio, kikbokso, dziudo, kituose turnyruose, galiūnų varžybose.

Visi šventės dalyviai bus įtraukti ir į pramoginius sportinius užsiėmimus – žaidimus, atrakcionus, rungtynes mini futbolo ir krepšinio aikštelėse, galės išbandyti jėgas pasagos metimo, žiedų užmetimo, rankų lenkimo, kūjo laikymo rungtyse.

Koncertuos žinomi atlikėjai

Kaip ir visada, skambės daug muzikos: šventės atidarymo metu ansamblis „Lietuva“, „Thundertale“, Lietuvos kariuomenės orkestras parodys programą „Kilkim, broliai, sakalais!“

Ukmergiškius džiugins Romo Dambrausko, Giulijos, Jūratės Miliauskaitės, Kauno technologijos universiteto pučiamųjų instrumentų grupės „The Brass Bees“, grupės „G&G Sindikatas“ koncertai, Ukmergės meno saviraiškos kolektyvų dainų šventė „Vardan tos…“, diskoteka jaunimui su DJ Mamania.

Galės mokytis mušti sviestą

Šeštadienį veiks Muziejaus kiemelis – čia bus kepamas šakotis, rūkoma žuvis, mušamas sviestas, spaudžiamas sūris.

Besidominčius istorija kvies įdomi diskusija „Ukmergė per šimtmetį“, istorinis loto.

Norintys galės keliauti į ekskursijas po miestą su muziejininku-gidu, veiks muziejinė fotoateljė.

Nepamiršti ir jaunieji dalyviai

Kaip paprastai, labai daug dėmesio skirta jauniesiems ukmergiškiams. Vėl bus pasveikinti nuo praėjusios miesto šventės gimę vaikai. Mažiesiems ir didesniems bus įdomi Kakės Makės žaidimų erdvė. Pirmą kartą miesto šventės metu organizuojami ,,Ketvirtokų pirmūnų apdovanojimai“, dar viena naujovė – Ukmergės mokyklų performansas „Gražiausi žodžiai Ukmergei ir Lietuvai“. Moksleiviai Vienuolyno gatvėje pieš ne tik ant popieriaus, bet ir vieni ant kitų. Tam bus išdalinti marškinėliai. Po to čia pat, alėjoje, jie bus išdžiovinti ir norintys galės žygiuoti eisenoje vilkėdami šiuos išmargintus rūbelius.

Praėjusiais metais buvo itin populiari prie Senamiesčio mokyklos esančioje aikštelėje veikusi aktyvių linksmybių zona vaikams ir suaugusiems „EMOVENTS“. Joje apsilankė apie 750 žmonių. Be to, buvo nemažai norinčių pramogauti ir kitą šventės dieną. Į tai atsižvelgus, šįmet zona veiks gegužės 26–27 dienomis, aikštėje priešais Kultūros centrą. Kadangi šios pramogos organizuojamos vykdant projektą, jos brangiai neatsieis – reikės sumokėti 5 eurus visai dienai. Pramogautojams bus duotos apyrankės, tad jie bet kuriuo metu galės išeiti iš zonos ir vėl čia grįžti.

Tradiciškai – kūrybiniai renginiai

Laukia ir nemažai kūrybinių renginių. Šventės išvakarėse – gegužės 25 dieną – piliakalnio papėdėje vyks muzikos ir kino vakaras, kurio metu koncertuos „Gytis Ambrazevičius ir grupė“, bus demonstruojamas žiūroviškiausias „Kino pavasario 2018“ filmas „Jūsų Vincentas“.

Veiks tradicinė ukmergiškių dailininkų ir fotografų kūrybos bei kitos fotografijų parodos, kiemelis jauniesiems menininkams „Jaunimo arka“, vyks poezijos skaitymai, susitikimai su žymiais rašytojais.

Tikimasi rėmėjų finansinės pagalbos

Šventės organizatorių skaičiavimais, renginys turėtų atsieiti apie 35 tūkstančius eurų. Tikimasi, kad finansiškai padės rėmėjai. Nuo 2013-ųjų buvo sulaukta 66 geradarių paramos. Jei neužteks rėmėjų pinigų, lėšų bus skirta ir iš rajono biudžeto.

Spaudos konferencijoje kalbėta apie būsimus renginius.

AUTORĖS nuotr.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas