Pramonės kvartale vieną iš pirmųjų atnaujinti ruošiamasi Žiedo g. 7-ąjį namą bei jo teritoriją.

Aktualijos, Naujausi

Per ketverius metus užsimota įvykdyti kvartalinę renovaciją

Balandžio mėnesį prasidėjo rajono Savivaldybės tarybos patvirtintos Ukmergės miesto Pramonės, Dukstynos ir Pivonijos kvartalų energinio efektyvumo didinimo 2018–2022 metų programos vykdymas. Ši programa parengta atsižvelgiant į Ukmergės rajono savivaldybės administracijos iniciatyva parengtos kvartalų atrankos ir jų energinio efektyvumo didinimo galimybių studijos rezultatus. Preliminariais paskaičiavimais, vadinamajai kvartalinei renovacijai prireiks beveik 10 milijonų eurų.

Gyventojai patys spręs, ar reikia atnaujinti jų namus

Ukmergės miesto Pramonės, Dukstynos ir Pivonijos kvartalų energinio efektyvumo didinimo 2018–2022 metų programos administratoriumi yra paskirta UAB „Ukmergės butų ūkis“. Apie vadinamosios kvartalinės renovacijos idėją papasakoti sutiko Pastatų administravimo skyriaus vadovas Andrius Kalesnikas.

Šios programos tikslas – padidinti Pramonės, Dukstynos ir Pivonijos kvartalų energijos vartojimo efektyvumą ir sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą miesto teritorijoje, kartu siekiant gyvenamosios aplinkos kokybės ir miesto vizualinio vaizdo pagerinimo.

A. Kalesniko teigimu, kvartalinės renovacijos esmė yra koncentruoti rajono investicijas į tam tikras erdves, kad būtų sutvarkomi ne tik daugiabučiai namai, bet ir kiti infrastruktūriniai objektai: atnaujinamas apšvietimas, šilumos ir vandentiekio tinklai, įvažiavimai į kiemus ir pan.

Kvartalas – tai tam tikra Ukmergės miesto dalis su jai priskirtais daugiabučiais gyvenamaisiais namais. Į kvartalo sudėtį taip pat įeina teritoriniu atžvilgiu tarpusavyje susiję viešieji ir kitos paskirties pastatai su viešąja infrastruktūra.

Rajono Taryba patvirtino tris kvartalus, į kuriuos bus nukreipiamos investicijos. Pramonės kvartalas yra išsidėstęs tarp Žiedo, Kauno, Deltuvos ir A. Smetonos gatvių, įskaitant Deltuvos g. 17A ir 19 esančių pastatų teritorijas. Dukstynos kvartalo teritorija apribota Vytauto, Veterinarijos, S. Daukanto, A. Baranausko, Vaižganto ir Anykščių gatvėmis. Pivonijos kvartalas išsidėstęs tarp Antakalnio, Draugystės, Uosių, Ąžuolų, Miškų, Dariaus ir Girėno, Vilniaus ir Laukų gatvių. Pagal kvartalo plotą didžiausias yra Pivonijos kvartalas (0,467 kv. km), o Pramonės ir Dukstynos kvartalai yra panašaus ploto (atitinkamai 0,218 kv. km ir 0,219 kv. km).

„Dukstynos mikrorajone numatoma tvarkyti įvažiavimus į kiemus, Pramonės kvartale – lietaus kanalizacijos sistemas, o Pivonijos – pakeisti šviestuvus, – planuojamus darbus vardijos Pastatų administravimo skyriaus vadovas. – Taip pat pagal tam tik-rą tvarką ruošiamasi renovuoti šiuose kvartaluose esančius daugiabučius namus. Gyventojams prievartos renovacijai nebuvo ir nebus. Renovuojami tik tie namai, kurių šeimininkai išreiškė tokią valią. Reikėtų nepamiršti, kad iki 2020 metų gyventojai gali pasinaudoti valstybės parama atnaujinant daugiabučius namus – jiems skiriama 30 proc. parama rangos darbams ir 100 proc. teikiama parama techninio darbo projekto parengimui ir kitoms išlaidoms.“

Pivonijos mikrorajone atnaujins 41 daugiabutį

Ukmergės miestas užima 20,45 kv. km teritoriją. Pernai mieste gyveno 21 132 žmonės. Remiantis 2011 m. būstų surašymo duomenimis, didžioji dalis būstų Ukmergės mieste yra butai daugiabučiuose gyvenamuosiuose namuose.

Remiantis kvartalų atrankos ir jų energinio efektyvumo didinimo galimybių studijos rezultatais, Pramonės kvartale yra 24 daugiabučiai gyvenamieji namai ir keturi viešosios paskirties pastatai; Dukstynos kvartale – 28 daugiabučiai gyvenamieji namai ir šeši viešosios paskirties pastatai; Pivonijos – 74 daugiabučiai gyvenamieji namai ir keturi viešosios paskirties pastatai. Šie namai pastatyti 1940–1994 metų laikotarpiu.

Per ketverius metus numatoma atnaujinti 19 daugiabučių namų Pramonės kvartale (planuojama investicija 6 188 000 Eur), 21 daugiabutį namą Dukstynos kvartale (7 097 000 Eur) ir 41 daugiabutį namą Pivonijos kvartale (12 433 000 Eur) Taip pat visuose kvartaluose ketinama modernizuoti po vieną viešosios paskirties pastatą. Į atnaujintinų sąrašą įtraukti Nestacionarių socialinių paslaugų centras, esantis Deltuvos gatvėje, Pramonės kvartale; Dukstynos pagrindinė mokykla, esanti Vaižganto gatvėje, Dukstynos kvartale; vaikų lopšelis-darželis „Eglutė“, esantis Antakalnio gatvėje, Pivonijos kvartale.

Nauji šilumos ir apšvietimo tinklai

Per integruotą šilumos tiekimo tinklą šiluma centralizuotai pasiekia didžiają dalį mieste esančių daugiabučių ir visuomeninių pastatų. Visuose trijuose kvartaluose dalis esančių šilumos tinklų yra susidėvėję. Siekiant sumažinti šilumos nuostolius, reikalinga jų modernizacija. Pramonės kvartale numatoma naujai pakloti ne mažiau kaip 390 m šilumos tinklų, Dukstynos – 440 m, o Pivonijos – 3 300 m.

Nors dalis Ukmergės gatvių apšvietimo tinklų jau atnaujinta, tačiau visuose trijuose kvartaluose dar yra ką modernizuoti. Pramonės kvartale reikalinga įrengti apie 2 km gatvių apšvietimo tinklo. Dukstynos kvartale būtina pakeisti 90 natrio išlydžio lempų šviestuvų į LED lempų šviestuvus. Pivonijos kvartale reikia atnaujinti gatvių apšvietimo oro linijas, pakeičiant natrio išlydžio lempas į kabelines linijas su metalinėmis atramomis (apie 2 km) ir sumontuoti 35 LED lempas naudojančius šviestuvus.

Visuose kvartaluose numatyta modernizuoti dalį komunikacijų sistemos: privažiavimo kelius, pėsčiųjų takus, lauko lietaus nuotekų surinkimo tinklus ir automobilių stovėjimo aikšteles. Pramonės ir Pivonijos kvartaluose taip pat planuojama renovuoti rekreacines (sporto) ir poilsio zonas (vaikų žaidimo aikšteles).

Renovacijai – lėšos iš įvairių šaltinių

Preliminariais skaičiavimais, kvartalinė renovacija atsieis 9 022 000 Eur. Šios programos įgyvendinimas finansuojamas valstybės bei rajono savivaldybės biudžeto, Europos Sąjungos struktūrinių fondų ir tarptautinių organizacijų, vandens ir šilumos tiekėjų, privačių investuotojų ir kitų šaltinių lėšomis. Programa gali būti finansuojama ir taikant finansines priemones, teikiant subsidijas arba naudojant šių priemonių derinius.

Savivaldybės tarybos sprendimu sudaryta Ukmergės miesto Pramonės, Dukstynos ir Pivonijos kvartalų energinio efektyvumo didinimo 2018–2022 metų programos įgyvendinimo priežiūros komisija, kurios pirmininku paskirtas Stasys Jackūnas, rajono savivaldybės administracijos direktorius. Komisijai taip pat priklauso Rima Boškevičienė, rajono savivaldybės administracijos Investicijų ir užsienio ryšių skyriaus vedėja; Vida Butkevičienė, Strateginio planavimo ir biudžeto skyriaus vedėja; Odeta Mackevičienė, Centralizuoto vidaus audito skyriaus vedėja; Jonas Grybauskas ir Darius Varnas, Savivaldybės tarybos nariai; Zita Pečiulienė, Ukmergės miesto seniūnė.

AUTORĖS nuotr.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Žiedo 7 :
    Žiedo 7.... svaigstama, neteko girdėti
  • xx :
    Pievos.
  • Petrė :
    Skamba įdomiai, bet perspektyva ilgoka.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas