„Kultūra - mūsų dvasios stiprybės šaltinis“, Kultūra

Naujos knygos Vlado Šlaito viešojoje bibliotekoje

„Gerumo liūnas“

Knygos autorius Algirdas Toliatas (g. 1978 m.) baigė Vilniaus kunigų seminariją, studijavo Prancūzijoje. 2007 m. buvo įšventintas į kunigus. Po studijų Italijoje 2012 m. gavo dvasinės teologijos licenciato laipsnį ir buvo paskirtas kunigu Vilniaus Šv. Rapolo bažnyčioje. Nuo 2013 m. eina Lietuvos policijos vyriausiojo kapeliono pareigas. 2016 m. išleido savo pirmąją pamokslų knygą „Žmogaus ir Dievo metai“.

„Gerumo liūnas“ – antroji kunigo A. Toliato pamokslų knyga, liturginių C metų pamokslų ciklas, kuriame plėtojamos pirmojoje knygoje „Žmogaus ir Dievo metai“ gvildentos temos. Interpretuodamas Šventojo Rašto fragmentus autorius nagrinėja psichologines, dvasines, moralines ir vertybines problemas. Kunigas Algirdas kreipiasi į visus – tikinčiuosius, netikinčiuosius ir ieškančiuosius. Jo žodis įtaigus ir įtikinamas, jo santykyje su Dievo Žodžiu iškyla ne tik tūkstantmetė krikščionybės istorija, bet ir tikėjimo bei modernybės sąsajos. Knygos tikslas – ne tiek plėsti pažinimą, kiek padėti gilintis į savo sielą ir sąžinę. Ji kviečia žmogų sąmonėti ir skatina jo pokytį bei dvasinę pažangą.

„Dr. Kvadratas. Greimas ir jo semiotika“

Miglės Anušauskaitės kūrinyje pasakojama vieno žmogaus gyvenimo istorija: nuo vaikystės Kupiškyje iki mokslų Kaune, per II pasaulinio karo baisumus, pro Aleksandriją iki Prancūzijos. Šis žmogus – tai pasaulinio garso mokslininkas, semiotikas Algirdas Julius Greimas, sukūręs naują metodą analizuoti kultūros reiškinius, visą gyvenimą kėlęs prasmės klausimą. Autorė į grafinį pasakojimą žaismingai įterpia semiotikos teoriją, filosofijos sroves ir patarimus, kaip atrodyti protingai. Tai labai svarbi ir įdomi istorija, skirta suaugusiems skaitytojams!

Šio komikso autorė M. Anušauskaitė gimė 1988 m. Kaune, vėliau gyveno Pakruojyje ir Vilniuje, kur mokėsi, skaitė, rašė, o ilgainiui pradėjo ir paišyti. Vilniaus universitete pabaigė žurnalistikos bakalauro ir semiotikos magistro studijas, o šiuo metu studijuoja doktorantūrą Lietuvių kalbos institute, dirba Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Judaikos tyrimų centre. Miglės komiksų galima rasti knygoje „10 litų“, kurią 2014 m. ji nupiešė drauge su Gerda Jord (leidykla – „Aukso žuvys“), savaitraštyje „Šiaurės Atėnai“, portale „Kultūrpolis“, jos tinklaraštyje „ihavenoteeth.com“, „Heraklis.com“ ir, gerai paieškojus, dar daug kur. Knyga „Dr. Kvadratas“ – naujas puslapis autorės kūryboje, kur studijų metu įgytos žinios perfiltruojamos per komikso formą ir knygos puslapiuose atgimsta nauju formatu.

„Laimingi žmonės keliauja dviračiais“

Tai pirmoji Rasos Sagės knyga. Romano herojė Goda, 33 metų vienturtė, išpaikinta pasiturinčių tėvų dukrelė, krizės metu paprašoma išeiti iš darbo. Seno troškimo pagyventi užsienyje ir nuobodaus, šalto ir nelaimingo gyvenimo vejama, Goda susikrauna lagaminus ir išvažiuoja. Ji nusprendžia dvejus metus pagyventi Olandijoje. Per juos ji bandys susipažinti su žmonėmis, kurie visada buvo laisvi, kurių šypsenos plačios, kaip burės. Ji būtinai išmoks naują kalbą, supras jų kultūrą ir… gal net susiras draugą?

Nuotykiai prasideda. Ji neturi kur gyventi, negauna darbo, paskui atleidžiama iš ilgai laukto darbo fabrike. Lūkesčių burbulas subliūkšta, tačiau Goda užsispyrusi laikosi savo: bet kokia kaina išsilaikyti bent jau dvejus metus. Ji pakliūna į tikrą dykumą: plauna tualetus, dirba valgykloje paprasčiausius darbus, gyvena griūvančioje fermoje su dešimčia svetimų vyrų, kambaryje, kurio durys neužsirakina…

Tačiau pakėlusi galvą nuo juodo darbo, Godai mato, kad ji yra laimingų žmonių šalyje. „Keliai čia lygūs, o kasininkės žiūri į akis“, rašo ji laiške artimiesiems. Ji ima ieškoti pažinčių su vietiniais, susipažįsta su vienu, paskui su kitu vyru. Jie ją palieka, išduoda ir galiausiai, po dviejų metų, Goda grįžta namo. Krizė jau pasitraukusi, daugelis žmonių emigravę ir ją buvusi vadovė pakviečia grįžti į tą patį darbą. Ratas apsisuka, Goda grįžta į tą patį tašką, iš kurio išvažiavo. Tačiau ar tikrai?..

„G. ž.“ inform.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas