Ukmergiškiai – Kauno dramos teatre.

„Socialinės medijos – neribotos galimybės ir užslėptos žabangos“, Jaunimas

Gimtadienyje, kurį švenčia viso pasaulio vaikai

Violeta MARKAUSKIENĖ

Dukstynos pagrindinės mokyklos bibliotekininkė

Pasakų kūrėjo Hanso Christiano Anderseno gimimo diena visame pasaulyje minima ir kaip Tarptautinė vaikų knygos diena. Lietuvoje ši šventė pradėta rengti nuo 1993-iųjų. Jos metu apdovanojami labiausiai nusipelnę vaikų literatūros kūrėjai. Šį renginį organizuoja Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) Lietuvos skyrius bei Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamentas.

Šių metų šventė vyko balandžio 7 dieną Nacionaliniame Kauno dramos teatre. Čia iškilmingai įteiktos IBBY Lietuvos skyriaus premijos už geriausias bei reikšmingiausias metų vaikų ir paauglių knygas. Už geriausias knygas ekspertai apdovanojimus skyrė dešimtyje kategorijų. Prano Mašioto premija atiteko Jurgai Vilei ir Linai Itagaki už geriausią metų vaikų ir paauglių knygą „Sibiro haiku“ (leidykla „Aukso žuvys“). Premija už geriausią negrožinę knygą skirta Selemonui Paltanavičiui, knygos „Gamtos metų ratas“ autoriui (leidykla „Nieko rimto“). Vinco Aurylos premija – už kūrybišką ir inovatyvų vaikų skaitymo skatinimą suteikta literatūros pažinimo programai „Vaikų žemė“ (vadovas Justinas Vancevičius). Aldonos Liobytės premija atiteko Daivai Čepauskaitei už reikšmingiausią metų debiutą – knygą „Baisiai gražūs eilėraščiai“ (išleido „Žalias kalnas“). Eugenijos Stravinskienės premija įteikta Ingai Tuliševskaitei už reikšmingiausią ir meniškiausią metų vertimą vaikams – Kimberly Brubaker Bradley „Karas, išgelbėjęs mano gyvenimą“ (leidykla „Nieko rimto“). Adomo Druktenio premija skirta Viltarei Urbaitei už reikšmingiausią ir meniškiausią metų vertimą paaugliams – Emmi Itäranta „Vandens skonis“ (leidykla „Nieko rimto“). Taip pat išdalintos kitos premijos: už meniškiausias dvispalves iliustracijas – Kristinai Norvilaitei, iliustravusiai Gérardo Bessière knygą „Plunksna“ (išleido „Krantų“ redakcija); Domicėlės Tarabildienės premija – L. Itagaki už iliustruotą gražiausią metų knygą – „Sibiro haiku“ (leidykla „Aukso žuvys“); už knygą mažiausiems skaitytojams – Mariui Marcinkevičiui ir Aušrai Kiudulaitei, sukūrusiems paveikslėlių knygą „Draugystė ant straublio galo“ (leidykla „Tikra knyga“). Antroji premija atiteko Justinui Žilinskui už geriausią knygą paaugliams „Kaukas Gugis ir kerų karas“ (leidykla „Aukso žuvys“). Švietimo ir mokslo ministerijos vaikų literatūros premija už kūrybą vaikams skirta rašytojai ir mokytojai Ilonai Ežerinytei, o už vaikų literatūros sklaidą – Panevėžio „Vyturio“ progimnazijos bibliotekai.

Gausiame svečių bei dalyvių būryje buvo ir ukmergiškiai – Dukstynos pagrindinės mokyk-los trečiokai su mokytoja Vilma Rabazauskiene ir šių eilučių autore. Į šį renginį juos pakvietė geros bičiulės – IBBY Lietuvos skyriaus narės, Vlado Šlaito viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriaus bibliotekininkės Jolanta Žvirblytė ir Rita Chmieliauskienė.

Po premijų įteikimo, specialiai Tarptautinės vaikų knygos dienos proga, buvo parodytas Nacionalinio Kauno dramos teatro spektak-lis – alegorinė Nobelio premijos laureato Maurice‘o Maeterlincko pasaka apie drąsą matyti tai, kas nematoma, „Žydroji paukštė“ (režisierius Vaidotas Martinaitis).

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas