Iš dešinės – R. Zungailienė, G. Rinkevičienė ir I. Gudanavičienė.

Aktualijos, Naujausi

Ekspertų išvada: vaikai maitinami gerai

Penktadienį rajone sulaukta iš anksto neskelbto jungtinės mobilios Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM), Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) bei Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) ekspertų komandos vizito. Į dvi grupes pasidalinę tikrintojai vertino, kaip jų pasirinktose trijose skirtingo tipo miesto ir rajono ugdymo įstaigose maitinami vaikai. Svečiai lankėsi vaikų lopšelyje-darželyje „Saulutė“, specialiojoje „Ryto“ mokykloje ir Rečionių universaliame daugiafunkciame centre.

Prieš pietus į Ukmergę atvykusi viena tikrintojų grupė pasuko į lopšelį-darželį „Saulutė“, kita važiavo į Rečionis.

Netikėtas viešnias pasitikusi vaikų lopšelio-darželio „Saulutė“ direktorė Gvida Rinkevičienė pirmiausia jas palydėjo į virtuvę. Ji pasidžiaugė, kad vietoje gaminamas šviežias maistas, o ne atvežamas termosuose. Tai labai prisideda siekiant patiekalų vertingumo ir kokybės, yra daugiau galimybių rinktis sveikatai palankius produktus. Be to, nuolat bendraujant su virėjomis, galima atsižvelgti ir į mažųjų norus – jiems ruošti tai, ką mėgsta, ir atsisakyti kai kurių vaikams nelabai patinkančių patiekalų.

Direktorė pripažino, jog vaikų mitybos įpročiai visų pirma formuojami šeimoje: „Neretai jauni tėveliai būna nuolat užsiėmę, skuba, neturi laiko namuose gaminti valgių, todėl ant pietų ar vakarienės stalo atsiranda dešrelės, užpilamos sriubos, kitoks greitas maistas. Vaikai prie to įpranta, jiems tai skanu. Mūsų rūpestis – ugdyti kitokį supratimą apie maistą, bendrauti su vaikų tėveliais ir kartu juos šviesti, užtikrinti, kad darželinukams nebūtų tiekiami nesveiki, beverčiai patiekalai.“

Tądien virėjos pietums gamino perlinių kruopų ir daržovių sriubą, taip pat patiekė žuvies paplotėlius su bulvių koše bei burokėlių ir obuolių salotomis.

Tikrintojos – ŠMM Regioninės politikos analizės skyriaus vyriausioji specialistė Ramutė Zungailienė, SAM Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vyriausioji specialistė Ieva Gudanavičienė bei VMVT Maisto skyriaus vyriausioji specialistė-maisto produktų inspektorė Vita Šturmienė – per maždaug valandą trukusią viešnagę stengėsi susidaryti kuo išsamesnį vaizdą apie įstaigą ir išsiaiškinti, koks maistas pasiekia mažuosius. Kiekviena specialistė gilinosi į savo kuruojamas sritis, bendravo su įstaigos darbuotojomis, kad sulauktų atsakymų į kylančius klausimus, taip pat stebėjo pietaujančius vaikus.

Kaip „Gimtajai žemei“ sakė ŠMM atstovė R. Zungailienė, „Saulutėje“, kurią lanko 195 vaikai, pirmiausia atkreipė dėmesį į jaukiai ir skoningai sutvarkytą, puikiai mažiesiems pritaikytą aplinką. Tai, kad vaikų maitinimui čia skiriamas didelis dėmesys, išduoda ne tik gera įranga aprūpinta virtuvė. Lopšelis-darželis priklauso sveiką gyvenseną propaguojančiai respublikinei ikimokyklinių įstaigų darbuotojų asociacijai „Sveikatos želmenėliai“, dalyvauja ES finansuojamose programose „Pienas vaikams“ ir „Vaisiai mokykloms“, be to, turi maitinimo organizavimo specialistę.

Vertindamos pietums patiektus patiekalus specialistės pažymėjo, jog į mažųjų valgiaraštį yra įtraukta daug daržovių, porcijos atitinka nustatytus reikalavimus. Vaikų lopšelis-darželis „Saulutė“ pagyrimų taip pat sulaukė už tai, kad čia ypatingas dėmesys skiriamas alergiškų vaikų maitinimui – jiems sukurtas atskiras meniu, atsakingai parenkant produktus patiekalai gaminami atskirai.

ŠMM atstovė atkreipė dėmesį, jog lopšelyje-darželyje „Saulutė“ grupėse sudarant meniu jis derinamas ne tik su mitybos specialistais, bet ir su ugdytinių tėveliais, atsižvelgiama į jų nuomonę. Įstaigoje nuolat skelbiami valgiaraščiai, daug kitos tėvams reikalingos informacijos.

„Ne tik „Saulutėje“, bet ir kitose dviejose įstaigose – specialiojoje „Ryto“ mokykloje bei Rečionių universaliame daugiafunkciame centre – vaizdas tikrai neblogas. Galime pasidžiaugti, jog Ukmergėje vaikai maitinami gerai, tėveliams dėl to neturėtų kilti jokių dvejonių“, – konstatavo R. Zungailienė.

Jungtinė mobili SAM, ŠMM bei VMVT ekspertų komanda šalies ugdymo įstaigose vertinti maistą pradėjo kovo 28 dieną. Šių vizitų metu siekiama ne bausti, o padėti įstaigų bendruomenėms gerinti vaikų ir mokinių maitinimo sąlygas, skatinti ugdymo įstaigų administracijas bendradarbiauti su mitybos specialistais, VMVT darbuotojais. Be to, tikrintojų tikslas yra išsiaiškinti blogąsias praktikas ugdymo įstaigų maitinime ir dėti visas pastangas, kad to nebūtų.

Iki šiol ikimokyklinio ugdymo, bendrojo ugdymo mokyklose organizuojant maitinimą vadovaujamasi Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2011 metais patvirtintu tvarkos aprašu. Specialistai pripažįsta, jog jį būtina tobulinti ir atnaujinti. Tikimasi, jog atsižvelgiant į ugdymo įstaigų maitinimo vertinimo rezultatus, aprašas bus patobulintas, teikiamas naujai tvirtinti ir bus pradėtas taikyti nuo 2018 metų rugsėjo.

Mobili ekspertų komanda praėjusią savaitę Ukmergės rajone aplankė tris ugdymo įstaigas. Kaip teigė R. Zungailienė, neatmestina, jog specialistai gali atvykti dar kartą.

AUTORĖS nuotraukos

Darželinukams tiekiamas šviežias, vietoje pagamintas maistas.

Vaikų lopšelio-darželio „Saulutė“ virtuvė aprūpinta gera įranga.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas