Asociatyvi nuotrauka.

Aktualijos

Vaiko pinigai ukmergiškių šeimas pasiekia be trukdžių

Nuo sausio 1 dienos įsigaliojo naujos redakcijos Išmokų vaikams įstatymas, kuriuo siekiama remti vaikus auginančias šeimas bei mažinti vaikų skurdą ir pajamų nelygybę. Tačiau pastaruoju metu pasigirdo nuogąstavimų, kad gyventojams šių pinigų teks palaukti. Neva savivaldybes nuo sausio užplūdus tėvų prašymams skirti išmokas, ne visos spėja susidoroti su krūviu.

Minėtuoju įstatymu įteisinus vadinamuosius vaiko pinigus, tėvams kiekvieną mėnesį skiriama 0,79 bazinės socialinės išmokos dydžio (30 eurų) suma nuo vaiko gimimo dienos iki 18 metų ir vyresniems, jeigu jie mokosi pagal bendrojo ugdymo programą (įskaitant ir profesinio mokymo įstaigose besimokančius), bet ne ilgiau, iki jiems sukaks 21 metai. 30 eurų per mėnesį siekianti išmoka visiems vaikams įvesta panaikinus tėvams anksčiau taikytą papildomą neapmokestinamų pajamų dydį. Daugiavaikėms ir mažai uždirbančioms šeimoms mokama dar ir papildoma išmoka.

Vaiko pinigus skiria ir moka savivaldybės. Pateikti prašymą išmokai gauti galima elektroniniu būdu per socialinės paramos informacinę sistemą www.spis.lt arba raštu savivaldybėse ar seniūnijose pagal šeimos gyvenamąją vietą.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenimis, nuo sausio savivaldybės gavo per 322 tūkst. prašymų skirti vaiko pinigus. Daugiau kaip 70 proc. prašymų jau įvertinti ir išmokos skirtos, tačiau didžiuosiuose miestuose prašymų susikaupė daugiau nei spėjama apdoroti. Prasčiausia padėtis Vilniuje, kur išnagrinėta šiek tiek daugiau kaip trečdalis visų prašymų, Kaune įvertinta maždaug 70 proc. prašymų skirti vaiko išmokas.

Pasiteiravus, kokia situacija Ukmergės rajone, savivaldybės administracijos Vaiko teisių apsaugos ir socialinės paramos skyriaus vedėja Asta Leonavičienė patikino, jog problemų dėl to nekyla.

Pasak A. Leonavičienės, sausio mėnesį visoje Lietuvoje strigo prašymus priimanti sistema, kurią prižiūri Socialinės apsaugos ir darbo ministerija. Jaunos šeimos dažniausiai dėl išmokų kreipiasi elektroniniu būdu, kiti patys ateina į rajono savivaldybę, seniūnijas.

Nuo metų pradžios dėl išmokų vaikams kreipėsi 2 869 ukmergiškių šeimos. Šiuo metu pinigus jau gauna 4 355 vaikai. Gyventojų registro duomenimis, iš viso mūsų rajone yra apie 5 670 vaikų. Suprantama, jų skaičius nuolat kinta.

Skyriaus vedėjos A. Leonavičienės teigimu, išmoka vaikui, kaip ir kitos socialinės išmokos, mokama už praėjusį mėnesį ir grąžinama už 12 praėjusių mėnesių. Net jeigu tėvai kreiptųsi lapkričio mėnesį, vis tiek jie gaus visą sumą, kuri priklauso nuo sausio 1 dienos. „Todėl ir nėra būtinybės skubėti. Kai kurios šeimos nori sutaupyti didesnę sumą, už kurią yra numatę įsigyti konkrečius pirkinius“, – kalbėjo Vaiko teisių apsaugos ir socialinės paramos skyriaus vedėja.

Sprendimas dėl išmokos vaikui skyrimo priimamas ne vėliau kaip per mėnesį nuo prašymo skirti išmoką ir kitų okumentų gavimo savivaldybės administracijoje dienos. „Gavę prašymą, įvedame duomenis į sistemą. Kartais pasitaiko netikslumų, pavyzdžiui, tėvai neteisingai nurodo banko sąskaitas. Tokiais atvejais duomenys tikslinami, kontaktuojama su šeima, – apie tai, kaip vykdomas pateiktų paraiškų nagrinėjimas, pasakojo A. Leonavičienė. Šį darbą, pasak vedėjos, pagal galimybes atlieka visi skyriaus darbuotojai. Taip pat padidėjus krūviui į darbą priimtas vienas žmogus.

A. Leonavičienė pridūrė, jog gyvenimo sąlygos tikrinamos ne visų šeimų, auginančių vaikus. Išmokos vaikui esmė – kad būtų užtikrinami vaiko interesai. Dėl to gyvenimo sąlygomis domimasi tik šeimose, susiduriančiose su socialine rizika, kad socialinis darbuotojas galėtų parinkti tinkamiausią išmokos mokėjimo būdą.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Anonimas :
    kodel nieko negavau dar? nors patvirtinta vasari
  • Anonimas :
    Straipsnyje tai IŠMOKA VAIKUI, o į sąskaitą gaunu PAŠALPĄ. Tai savivaldybė padarė mūsų šeimą pašalpinais... žiauru

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas