„Kultūra - mūsų dvasios stiprybės šaltinis“, Kultūra

Ukmergiškės parodą pristatys knygos apie Altajų autorius

Kovo 15-ąją „Vilkamirgės“ galerijoje atidaroma šios galerijos kuratorės, viešosios įstaigos „Trys kaimai“ įkūrėjos, Samantonių kaime gyvenančios grafikės Oksanos Judakovos fotografijų paroda „Ir savas, ir tolimas kraštas. Altajus“.
Kovo 23-ąją Turizmo ir verslo informacijos centre, konferencijų salėje, vyks Vytauto Almanio naujos knygos „Už ribos“ pristatymas.
O. Judakovos fotografijų paroda „Ir savas, ir tolimas kraštas. Altajus“ 2015 metais buvo eksponuota Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos galerijoje Vilniuje.
„Tąkart, su savo darbais dalyvaudama sostinėje vykstančių „Kultūros naktų“ programoje, labai norėjau, kad ją padėtų pristatyti žinomas miškininkas, keliautojas ir rašytojas V. Almanis, – kalbėjo O. Judakova. – Nors esu gimusi Altajuje, tačiau augau Lietuvoje, todėl vienintelis šaltinis apie tą tolimą ir paslaptingą kalnų kraštą buvo V. Almanio knyga „Per Ulkero žvaigždyną“, parašyta pažįstant Altajų iš vidaus ir su meile. Nes Vytautas, kaip kažkas pajuokavo, apie Altajų žino daugiau nei patys altajiečiai. Deja, sveikatos problemos tuomet sutrukdė jam atvykti į mano parodos atidarymą. Taigi, šįkart norėčiau, kad dėmesio centre būtų pats V. Almanis, o mano fotografijos – tik įžanga ir vaizdinė priemonė.“
V. Almanis gimė 1936 m. rugpjūčio 8 d. Viešučiuose, Akmenės rajone. 1961–1970 m. gyveno Altajuje, ten baigė Bijsko miškų technikumą, buvo girininku įvairiuose Altajaus, o grįžęs – Lietuvos miškų ūkiuose, nuo 1988 m. dirbo Kamanų gamtiniame rezervate (Akmenės r.). Šiuo metu Vytautas su žmona, poete Julija Almanis gyvena N. Akmenėje, o gimtajame Viešučių kaime, buvusios tėvų sodybos žemėje, yra pasodinęs ir prižiūri 9 ha ąžuolyną, susikūręs ten savo „mažąjį Altajų“.
2008 m. V. Almanis tapo konkurso „Lietuvos kaimo spindulys“ laureatu.
Jis yra parašęs nuotykių romanus „Audra susitelkė Korgone“ (1981 m.), „Toli ir arti“ (1985 m.), „Už kalnų namai“ (1992 m.), publicistines knygas „Baltųjų vandenų šalyje“ (1973 m.), „Per Ulkero žvaigždyną“ (1979 m.), „Tolstančios salos“ (2016 m.).
„G. ž.“ inform.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas