Susitikimas vyko neformalioje aplinkoje.

Aktualijos

Turistus gali pritraukti ir oro balionai…

„Kurėnų užeigoje“ vyko susitikimas, kuriame dalyvavo dešimties aktyviausių rajone veikiančių kaimo turizmo sodybų šeimininkai, Lietuvos kaimo turizmo sodybų asociacijos prezidentas Linas Žabaliūnas, savivaldybės mero pavaduotoja Klavdija Stepanova, administ-racijos Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja Lolita Gerulskienė, vyr. specialistė Violeta Širmenė, Turizmo ir verslo informacijos centro direktorė Lina Baublienė, vadybininkė Erika Buikauskienė, Kultūros centro direktorės pavaduotoja Sigita Rimydienė.

Pagrindinis susitikimo tikslas – aptarti veiklą, būdus ir priemones, kaip visų bendromis pastangomis pritraukti kuo daugiau turistų.

Bando dirbti bendromis jėgomis

Toks susitikimas – jau trečiasis. Jų iniciatorė – Birutė Norušaitienė, jos kaimo turizmo sodyboje, esančioje Pivonijos seniūnijos Urnėžių kaime, ir vyko pirmieji susirinkimai.

Šįmet organizacinius klausimus ėmėsi spręsti Turizmo ir verslo informacijos centras. Susiburta Kurėnuose – svečius priėmė užeigos šeimininkė Gema Pastuškovienė.

L. Baublienė sakė, šįkart susirinko jau gausesnis būrys sodybų savininkų – dešimt. „Rajone yra 26 kaimo turizmo sodybos, tad labai kviestume ir kitus prisijungti, nes imamės visokių priemonių, kad pritrauktume kuo daugiau turistų – taip pat ir į kaimo turizmo sodybas. Jų šeimininkai galėtų pasinaudoti atsirandančiomis galimybėmis, taip pat pasidalinti savo sumanymais, idėjomis“, – kalbėjo direktorė.

Garsina Ukmergės kraštą

L. Baublienė pasakojo, kas jau šįmet nuveikta garsinant Ukmergės kraštą ir žymiausius objektus: „Dalyvavome Lietuvos parodų ir kongresų centre LITEXPO vykusioje tarptautinėje turizmo ir aktyvaus laisvalaikio parodoje „ADVENTUR 2018“. Čia pristatėme Antano Smetonos dvarą, kvietėme atvykti į Ukmergę susipažinti su dvarų žiedo dvarais-pilimis, aplankyti Veprių miestelį, Ukmergės senamiestį, piliakalnį. Šie objektai garsinti ir Latvijoje vykusioje turizmo bei laisvalaikio parodoje „Balttour 2018“. Pirmą kartą dalyvavome 24-ojoje turizmo parodoje „International Mediterranean Tourism Market 2018“ vykusioje Tel Avive (Izraelyje). Parodos svečiams pristatėme jau minėtus turistinius maršrutus bei „Žydų kelią“. Sulaukėme didelio susidomėjimo.“

Kadangi šios priemonės pasiteisino, ketinama vykti ir į Kaune rengiamas Hanzos dienas, Jūros šventę Klaipėdoje.

Tarp rekomenduojamų objektų – keturi, esantys mūsų rajone

Prekyboje netrukus pasirodys „National Geographic“ parengtas leidinys „Nepažinta Lietuva“, jame atrinkta 100 mūsų šalies objektų, kuriuos būtina pamatyti. Tarp jų – ir keturi, esantys mūsų rajone. Tai Žuvintės šaltinis, Pabaisko mūšis ir vištų lenktynės, žydiški patiekalai restorane „Big Stone“ bei smetoninės Užugiryje.

Mūsų rajono žymiausios vietos taip pat pateko į Turizmo departamento išleistą informacinę knygelę „Keliauk ir pažink“.

Išmaniosios technologijos teikia naujas galimybes

L. Baublienė informavo ir apie tai, kad turistinių objektų šeimininkai turistus vilioja ir naudodamiesi išmaniosiomis technologijomis. Tai – interaktyvūs atvirukai, knygelės, kuriuose esančią informaciją galima skaityti mobiliaisiais telefonais. Anot Turizmo ir verslo informacijos centro vadovės, šia galimybe reikėtų pasinaudoti ir mūsų rajone.

Ji aiškino ir interneto, socialinių tinklų svarbą reklamuojant savo paslaugas.

Pranešėja kvietė atkreipti dėmesį, kad per šiųmetinę miesto šventę planuojama Ukmergėje surengti oro balionų čempionatą. „Kvieskite savo klientus – tegu atvažiuoja, pas jus apsistoja ir keturias dienas džiaugiasi oro balionų fiesta“, – ragino direktorė.

Ji taip pat pristatė kartu su uteniškiais bei užpaliečiais vykdomą projektą, skirtą Lietuvos valstybės šimtmečio jubiliejui, – 100 kilometrų Šventosios upe, ir pakvietė jame dalyvauti.

Renginio metu kilo mintis išleisti rajono kaimo turizmo sodybų gidą. Jame būtų galima pateikti ne tik standartinę informaciją, bet ir aprašyti kiekvienos sodybos išskirtinumą, siūlomas paslaugas.

L. Baublienė įsitikinusi, jog reikėtų sukurti kaimo turizmo sodybų klasterį. Anot direktorės, tokie jau yra kai kuriuose kituose rajonuose ir pasiteisino: „Klasterio veikloje galėtų dalyvauti tie, kurie nori tobulėti, intensyviai teikti kuo įvairesnes paslaugas. Veikdamas kaip juridinis asmuo, klasteris galėtų teikti bendrus projektus, jungtis siūlant pramogas, ekskursijas, edukacijas, kitas paslaugas.“

Mero pavaduotoja K. Stepanova kalbėjo apie tai, kaip prie turizmo skatinimo prisideda savivalda.

„Turime skatinti žmones keliauti po Lietuvą, nakvoti, valgyti ir ieškoti pramogų“

L. Žabaliūnas supažindino su asociacijos veikla, idėjomis, parama, kurias siūlo ši organizacija.

Prezidentas kalbėjo apie akciją „Atviros dienos kaime“, kurios tikslas – miesto žmonėms parodyti, kad kaime galima praleisti laiką, rasti įdomių produktų, naujų erdvių. Šis renginys šįmet organizuojamas gegužės 11–13 dienomis. „Dabar vyksta registracija, akcijoje gali dalyvauti visi norintys. Pagalvokit, kaip tą savaitgalį pritraukti svečių: pasiūlykite ką nors įdomaus – ekskursijas, degustaciją, edukacinę programą“, – skatino L. Žabaliūnas.

Ir pridūrė, jog ši akcija organizuojama antrą kartą, pernai ji vyko Lietuvoje ir Latvijoje. Abiejose šalyse dalyvavo 190 ūkių ir sodybų, jas aplankė beveik 5 000 lankytojų.

Praėjusiais metais akcija buvo pripažinta sėkmingiausiu turizmo projektu.

Prezidentas taip pat paprašė susitikimo dalyvių pasidalinti patirtimi, pristatyti savo veiklą.

L. Žabaliūnas pažymėjo, kad kaimo turizmo ypatybė ta, jog aktyviai dirbama šimtą dienų ir 250 dienų „bandoma išgyventi“. „Tad turime dėti pastangas, kad išnaudotume visas galimybes, skatintume žmones keliauti po Lietuvą, nakvoti, valgyti ir ieškoti pramogų kaimo turizmo sodybose“, – teigė svečias.

Išrinko skyriaus pirmininką

Vienas būdų, kaip siekti šio tikslo, vienytis ir bendrai dirbti. Kadangi aštuonios rajono kaimo turizmo sodybos priklauso Lietuvos kaimo turizmo sodybų asociacijai, L. Žabaliūnas pasiūlė išrinkti skyriaus pirmininką.

Dalyvaujantys asociacijos rajono skyriaus nariai be diskusijų ir vieningai išrinko vadovą – Veprių seniūnijos Slabados kaime esančios kaimo turizmo sodybos „Ąžuolų giria“ savininką Mantą Dubininką. Jis su šeima atsikraustė gyventi į sodybą iš Kauno, yra energingas, iniciatyvus, turintis daug idėjų ir noriai besidalinantis jomis su kitais.

Ne tik susipažino, bet ir dalijosi idėjomis

Dar vienas renginio tikslas – paskatinti šio verslo atstovus ne konkuruoti tarpusavyje, o išnaudoti galimybes vienijant jėgas. Tai pavyko – susitikimo dalyviai ne tik susipažino, bet ir papasakojo, kaip dirba, kam skiria prioritetus, diskutavo visiems rūpimais klausimais.

AUTORĖS nuotr.

M. Dubininkas.

L. Žabaliūnas (dešinėje) ir sodybos „Ilgajis“ savininkas Sigitas Gelumbauskas.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • x :
    Geras renginys dalintis patirtimi, kaip veikti nemokant mokesciu :)
  • Simas :
    Mano manymu tai labai naudingas ir geras renginys populiarinant kaimo turizmo verslą.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas