Šuneliui skubiai atlikta kaklo operacija, susiūta žaizda. VšĮ „Klajūnas“ nuotrauka

Aktualijos

Iš Valų kaimo gelbėti neprižiūrimi, išsekę gyvūnai

Rajone – dar vienas žiauraus elgesio su gyvūnais atvejis. Praėjusį savaitgalį gyvūnų globėjai iš Vilniaus, lankydamiesi Žemaitkiemio seniūnijos Valų kaime gyvenančios moters namuose, rado prie būdos pririštą išsekusį šunelį. Ant kaklo uždėta grandinė buvo taip stipriai užveržta, jog ji įaugo į odą, atsivėrė gili žaizda. Gyvūnas buvo skubiai išvežtas ir perduotas VšĮ „Klajūnas“ globai. Šią savaitę iš minėtosios moters namų paimti dar keli išsekę gyvūnai, dviejų mažų šunyčių išgelbėti nepavyko. Toje pačioje sodyboje aptikta ir jau nugaišusių, irti pradėjusių keturkojų. Dėl gyvūnų nepriežiūros kreiptasi į policiją.

Valų kaimo gyventoja, pas kurią rasti nelaimėliai, jau prieš keletą metų buvo patekusi į teisėsaugos bei gyvūnų globėjų akiratį. Tuomet vieniša, aplinkinių vengianti moteris teisinosi neva puolama be reikalo. Atseit ji priglaudžia atklydusius, šeimininkų netekusius gyvūnus, jais kaip išmanydama rūpinasi. Vieni šia gyvūnų globėja piktinosi, kiti ją palaikė. Po viename televizijos kanale tuomet parodytos laidos atsirado ir pagalbininkų, kurie kartais atveždavo jos keturkojams maisto. Tačiau šįkart atvykę į Valus ir išvydę, kokiomis sąlygomis laikomi gyvūnai, jie liko sukrėsti ir šokiruoti.

Gyvūnų globėjai pirmiausia nustebo neradę kai kurių sodyboje anksčiau gyvenusių keturkojų. Šeimininkė, kuri visus augintinius vadina „savo vaikais“, aiškino, kad vieni pabėgo, kiti dėl ligų nugaišo. Pašaro atvežę savanoriai ėmė šerti augintinius, į būdas krauti šiaudus. Tuomet jie ir pamatė nelaimėlį, kuriam nuo į odą įaugusios metalinės grandinės jau buvo atsivėrę pūliuojančios žaizdos. Gyvūną nutarta skubiai gelbėti. Padėti sutiko Ukmergės gyvūnų globos namai. Jų savanoriai Pūkeliu pavadintą šunį skubiai išvežė į Jonavos veterinarijos centrą, keturkojis buvo operuotas. Šiuo metu gyvūnas sveiksta, tačiau vis dar yra klinikoje.

Kaip „Gimtajai žemei“ pasakojo VšĮ „Klajūnas“ vadovė Ilma Germanienė, iš tos pačios Valų kaimo sodybos buvo atvežti dar trys keturkojai – kalytė ir du neseniai jos atvesti šunyčiai. Dar keturi mažyliai rasti negyvi. „Deja, išsekusių keturkojų išgelbėti nepavyko, jie buvo labai nusilpę, todėl nugaišo“, – apmaudo neslėpė I. Germanienė. Ir pridūrė, jog šunyčių motina, kurią savanoriai pavadino Vikute, taip pat prižiūrima Jonavos veterinarų.

„Kalytė lyg ir sveika, bet labai stresuoja – pastebimas nevaldomas seilėtekis, viso kūno drebulys, apatija. Ji visai neturi apetito, beveik nesituština ir nesišlapina. Ant pieno liaukų veterinarijos gydytojai aptiko nemažą auglį. Šuns kailiukas vietomis nuplikęs, pilnas parazitų. Bet labiausiai nerimą kelia visiškas gyvūno abejingumas. Netgi apžiūros metu, imant tyrimams kraują, kalytė net nejudėjo, tik liūdnu žvilgsniu kažkur žiūrėjo… Guodžia tai, kad ji nėra taip kraupiai sulysusi, kaip Pūkelis. Laimei, ji nebuvo rišama, todėl išsigelbėjo nuo bado, klaidžiodama gal susirasdavo kokį kąsnelį…“ – pasakojo Gyvūnų globos namų vadovė.

Dar vienas iš tų pačių namų Valuose vilniečių paimtas šuo Lapiukas išvežtas į Birštono gyvūnų prieglaudą. Jis taip pat buvo labai alkanas, sulysęs, kailis pilnas parazitų.

Šioje istorijoje I. Germanienę stebina ir vietos gyventojų abejingumas: „Gal bobutė, pas kurią gyveno šie keturkojai, ir praradusi sveiką protą, gal neadekvati, bet juk ne dykumoje ji gyvena! Mūsų žiniomis, ji turi seserį. Be to, aplinkui yra kaimynai, kiti žmonės… Nejaugi niekas nematė, kas dedasi, nejaugi niekam tai nerūpėjo? Kas kaltas? Valstybė, neturinti tinkamų įstatymų? O gal žmonės, kuriems niekas, išskyrus juos pačius, nerūpi?..“

I. Germanienės teigimu, minėtoji Valų kaimo gyventoja turi ir antrą namą, kuriame laiko kates, bet ir jomis nesirūpina. „Kadangi moteris nieko neįsileidžia, su niekuo nebendrauja, kreipėmės į policiją. Bandysime kartu važiuoti, tikrinti, kokiomis sąlygomis gyvena kiti jos augintiniai“, – tvirtino VšĮ „Klajūnas“ vadovė.

Ateinančią savaitę turėtų paaiškėti dar vienos žiauraus elgesio su gyvūnais istorijos atomazga. Vasario 20-osios vakarą šiukšlių konteineryje, esančiame Vilkmergėlės ir Kranto gatvių sankryžoje, buvo aptiktas leisgyvis, prismaugtas jaunas šuo. Tik laimingo atsitiktinumo dėka spėta jį išgelbėti. Atliekų konteinerio dugne gulintį keturkojį pastebėjo ir apie tai gyvūnų globėjus informavo šiukšles išmesti atnešusi ukmergiškė. Gyvūnėlio kaklas buvo užveržtas sintetinio špagato virve, nelaimėlis vos kvėpavo. Taip pat pakaušyje aptikta mušimo žymių.

VšĮ „Klajūnas“ savanoriai socialiniuose tinkluose išplatino aptiktos kalytės nuotraukas ir kreipėsi į ukmergiškius, tikėdamiesi sulaukti informacijos. Apie įvykį buvo pranešta policijai.

Smurtautojo paieškos ilgai neužsitęsė. Su visuomenės pagalba netrukus nustatytas ir kaltininkas – 1953 metais gimęs ukmergiškis. Pagal Administracinių nusižengimų kodekso 346 str. 18 d. – dėl žiaurus elgesys su gyvūnu, jo kankinimo, kai dėl to gyvūnui gresia žūtis ar suluošinimas, vyrui gali būti skirta bauda nuo trijų šimtų iki vieno tūkstančio septynių šimtų penkiasdešimt eurų.

I. Germanienė pasakojo: „Šiuo nusižengimu kaltinamas vyras teigė, jog kalytei norėjo nutraukti kančias, nes gyvūnu jo šeimininkė nesirūpino. Šuo neva kankinosi pririštas lauke šaltyje. Savo kaltės neneigiantis asmuo teisinosi, kad tuo metu buvo neblaivus…“

Gyvūnų globėjai viliasi, kad teismas įvertins visas aplinkybes, ir žiauriai su gyvūnu pasielgęs vyras sulauks įstatyme numatytos griežčiausios bausmės.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas