Lietuvos žemėlapio formos teritorijoje ketinama įkurdinti visas šalies savivaldybes reprezentuojančius statinius.

Aktualijos, Naujausi

Buvusiame kariniame miestelyje – poilsio ir pramogų zonos

Šią savaitę rajono savivaldybėje visuomenei pristatyti buvusio Ukmergės karinio miestelio ir šalia esančių teritorijų (tarp Žiedo, Žalgirio, A. Smetonos ir Deltuvos gatvių) detaliojo plano koregavimo sprendiniai. Juos parengė ir su ukmergiškiais susitiko Kauno technologijos universiteto Architektūros ir statybos instituto Teritorijų planavimo centro architektas Evaldas Ramanauskas. Ateityje minėtoji teritorija turėtų radikaliai pasikeisti, joje numatyta įgyvendinti ambicingą viziją – įkurti mini Lietuvos svajonių parką.

Projekto vadovas E. Petrauskas kaip niekada gausiai į tokį renginį susirinkusius ukmergiškius supažindino su detaliojo plano koregavimo tikslais, uždaviniais bei pristatė atliktus darbus. Projektuotojams teko suformuoti gatvių, kitų esamų ir numatomų infrastruktūros objektų žemių sklypus ir gatvių raudonąsias linijas, žemės sklypus viešosios paskirties objektams. Taip pat projekte yra pažymėti koridoriai inžinerinėms komunikacijoms, nauji privažiavimai ir pan.

Numatyta vieta ir „Skate“ parkui

Bendras koreguojamos teritorijos plotas siekia 29,5 hektaro, į jį įeina ir buvusio karinio miestelio teritorija. Visas šis plotas suskaidytas į tris dalis. Daugiau nei 10 ha teritorijoje numatyta verslo zona, kuri siūloma investicijoms, komercinei netaršiai gamybai, apgyvendinimo objektams statyti. Ši teritorija projekto metu bus valoma nuo savaiminių želdinių, drenuojamas paviršinis vanduo, projektuojamas gatvių (privažiavimų) tinklas, atnaujinama inžinerinė infrastruktūra. Savivaldybė numato skirti tikslines investicijas verslo aplinkos gerinimui pagal privačių investuotojų poreikius.

Šalia šios teritorijos, link miesto centro, netoli centrinės turgavietės, numatoma gyvenamųjų namų statyba, kurios vystymą planuojama perduoti nekilnojamojo turto vystytojams.

Dar vienoje teritorijoje numatyta rekreacinė zona su poilsio, žaidimų, sporto aikštelėmis, vadinamuoju Skate parku – riedlenčių, riedučių ir BMX dviračių aikštynu. Siekiama, kad tai būtų unikalus, išsiskiriantis savo formomis ir pritaikymo galimybėmis parkas.

Projekte – sumažintas Lietuvos žemėlapis

Vienas iš projektuotojams keltų uždavinių buvo minėtojo karinio miestelio teritorijoje suformuoti žemės sklypą, kurio plotas 20,6 ha. Taip pat, vadovaujantis esamu detaliojo plano pagrindu, suskirstyti jį į smulkesnius sklypus, suteikiant jiems skirtingus naudojimo režimus pagal praėjusiais metais parengtą „Ukmergės miesto buvusio karinio miestelio ir šalia esančių teritorijų viešųjų erdvių infrastruktūros vystymas“ investicinį projektą.

Pakoreguotame detaliajame plane šalia rekreacinės zonos, 5 ha plote, suprojektuotas „Mini Lietuvos“ miniatiūrų parkas. Mūsų šalies žemėlapio formos teritorijoje ketinama įkurdinti visas Lietuvos savivaldybes reprezentuojančius bei garsinančius statinius. Panašus parko po atviru dangumi modelis yra Briuselyje. Šios idėjos vystymui parengta atskira koncepcija.

Koreguojant šios teritorijos planą suformuoti nauji privažiavimai iš Žiedo gatvės, todėl ateityje ketinama perkelti toje vietoje dabar stovinčius metalinius garažus. Jiems plane jau numatyta kita vieta.

Kalbėta ir apie būsimų pastatų aukštingumą. Pagal bendrąjį planą šioje vietoje siūlomi dviejų aukštų (10 metrų) pastatai, arčiau gatvių – 3 aukštų (13 m).

Pasak detaliojo projekto korekciją pristačiusio E. Petrausko, projektuotojai pagal iškeltus tikslus ir uždavinius parengė tik šios teritorijos pagrindinius sprendinius, visa kita priklausys nuo rajono savivaldybės bei gyventojų poreikių.

Vizijos jau praeityje

Susitikime dalyvavusi rajono savivaldybės administracijos Investicijų ir užsienio ryšių skyriaus vedėja Rima Boškevičienė teigė, jog buvusio karinio miestelio pertvarkymo projektas visuomenei bus pristatomas atskirai, tuomet visi ir turės galimybę detaliau su juo susipažinti. Pasak vedėjos, šiuo metu jau rengiamas techninis projektas, todėl rudenį tikimasi pradėti konkrečius darbus. Kadangi rengiami du projektai, rangos darbai apims daugelį gatvių.

Diskusijose dalyvavę ukmergiškiai replikavo, jog ir anksčiau yra girdėję ne vieną buvusio karinio miestelio pertvarkymo viziją, susipažinę su galimybių studijomis, tačiau laikas bėga, bet nė vienas projektas nėra įgyvendintas.

Rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Agnė Balčiūnienė patikino, jog visos vizijos jau praeityje, dabar prasideda realūs darbai. Pasak A. Balčiūnienės, šiuo metu vyksta investuotojų paieška. Jie patys spręs, ar Ukmergės infrastruktūra, siūloma teritorija jiems yra palanki, ar jų paslaugos turės paklausą.

Gyventojai taip pat norėjo sužinoti, kas įsikurs plane numatytame komercinės paskirties plote – prekybos centrai, viešbučiai, o gal pramoniniai objektai?

A. Balčiūnienės teigimu, minėtoje teritorijoje pramoninių objektų tikrai nebus, neketinama čia statyti ir prekybos centrų, nes jų mieste pakanka. Tačiau dar vieno viešbučio Ukmergei reikėtų.

Šiai minčiai pritarė ir susitikime dalyvavęs rajono savivaldybės administracijos direktorius Stasys Jackūnas. Jis neseniai kartu su meru lankėsi Izraelyje, bendravo su tenykščiais gyventojais. Pasak direktoriaus, į Ukmergę norėtų atvažiuoti litvakai – iki Antrojo pasaulinio karo Lietuvoje bei mūsų krašte gyvenę žydai, jų vaikai, artimieji, tačiau jie neturėtų kur apsistoti. Mieste veikiantis viešbutis jau dabar nesutalpina svečių. Direktorius užsiminė, jog galimybėmis Ukmergėje statyti apgyvendinimo objektą domėjosi prancūzai. S. Jackūno įsitikinimu, kad sulauktume tinkamų investuotojų, jiems turime pasiūlyti sutvarkytą teritoriją, su visomis komunikacijomis, privažiavimais ir pan.

AUTORĖS nuotraukos

Projekto sprendimai sulaukė gyventojų susidomėjimo.

Ukmergiškiams pristatyti kauniečių projektuotojų parengti brėžiniai.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Mingailė :
    Tikėkimės, jog šį kartą projektas jau bus įgyvendintas. Manau svarbu ne tik jį sukurti, išdėstyti viziją, bet ir tinkamai valdyti nuo - iki. Tikiuosi tam bus pasitelkta inovatyvi valdymo sistema, tokia kaip tarkime pas mus naudojama http://www.terraerp.lt/funkcionalumas/tiekimo-grandines-valdymas.aspx nes nei vienas, nei penki žmonės tokio projekto įgyvendinimo be pažangių technologijų tikrai negalės aprėpti.
  • aaa :
    Viskas ok, parkas reikalingas, bet per baisius šaligatvius iki jo bus sunku nusigauti, ypač iš Pivonijos mikrorajono. Ačiū

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas