A. Pakėnas.

„Didžiausia Lietuvos kryžkelė - istorijos sūkuriuose“, Kultūra

Vaidinime apie A. Smetoną prabyla Vaižgantas

Arvydas PĖŠINA

Monospektakliui „Lietuvą ir lietuvius mylėjau“ tekstą ruošė Juozo Tumo-Vaižganto memorialinio buto-muziejaus Kaune vedėjas, poetas, publicistas ukmergiškis Alfas Pakėnas.

A. Pakėnas sakė, jog surinko režisierei ir aktoriui reikalingą medžiagą, su jais aptarė kai kurias scenas. Tačiau tai buvo pakankamai sudėtinga – vien Vaižganto minčių yra labai daug. Pridėjus Antano Smetonos pasisakymus, jo darbų ištraukas, medžiagos dar padaugėja.

„Tiek jos užtektų ir dviejų dalių spektakliui“, – pastebėjo teksto autorius.

Pirmą kartą tokia kūryba užsiimančiam A. Pakėnui turimą medžiagą reikėjo trumpinti – ją sisteminti, sujungti ir sukurti vientisą siužetą. Siužetą apie meilę Lietuvai, apie Vaižganto ir A. Smetonos bičiulystę, jų abiejų meilę tautai, požiūrį į kultūrą, spaudą, lenkų okupuotą Vilnių.

Teksto autorius pažymėjo, kad buvo norėta apie A. Smetoną papasakoti Vaižganto mintimis.

Pristatydamas savo veiklą Juozo TumoVaižganto memorialinio muziejaus vedėjas pasakojo, kad jo darbo esmė – lankytojams suteikti kuo daugiau informacijos apie žymaus rašytojo, visuomenininko, politiko, universiteto dėstytojo, muziejininko iškilią asmenybę. A. Pakėnas pridūrė, kad Vaižgantas labai mėgo kanarėles, šie paukšteliai ir dabar gyvena muziejuje.

Nors A. Pakėnas dabar įsikūręs Kaune, jo santykiai su Ukmerge, pasak paties, „subtilūs, išlaikyti, pasiilgti“. Todėl jis kartkartėmis užsuka į mūsų miestą. „Kita vertus, tai ir A. Smetonos, ir J. Tumo-Vaižganto kraštas, nes jis yra pasakojęs, kad kilęs iš Ukmergės apskrities Malaišių kaimo“, – pažymėjo monospektaklio teksto autorius.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas