Krikštėnų dvare.

„Didžiausia Lietuvos kryžkelė - istorijos sūkuriuose“, Kultūra

Prezidento Antano Smetonos keliais (3)

Vytautas ČESNAITIS

Almanacho „Eskizai“ redaktorius

 

Atradimai, praradimai

Iš penkiolikos 1927 m. prezidento aplankytų dvarų šiandien veikla blyksi tik po 2000-ųjų dabartinių šeimininkų renovuoti Taujėnų, Siesikų, Krikštėnų, Šešuolėlių bei Paobelio pramogų, laisvalaikio, turizmo ir kultūros centrai. Antanašės, buvusį Riomerių, dvarą antram gyvenimui prikelia taip pat naujos pajėgos, Antazavės pagrindinių rūmų rekonstruojamo pastato pirmame aukšte įsikūręs Zarasų krašto muziejaus padalinys, o štai Bizokų Krioviškio dvaro reprezentaciniam pastatui neišlikus, jo įspūdingą kelių aukštų mūro klėtį rekonstruoja pats Algimantas Bizokas su šeima.

Ir kaip čia neprisiminti vienos dienos prezidento atokvėpio šioje vietovėje. Žavėjomės ir mes gamtos grožiu, slėniais, ežerais, miškais. Tiesa, senojo kelio, kuriuo tarpukariu atvažiavo valstybininkas, jau nebėra, jo vietoje žaliuoja pievos, auga krūmai ir medžiai. Mums teko gerokai pavargti, kol iš priešingos pusės miško keleliais prie buvusio dvaro privažiavome.

Teisybės dėlei reikia pažymėti, kad ir buvusiame Vaitkuškio dvare išlikusį istorinių rūmų bokštą aptvarkė Kosakovskių giminaičiai. Kai ten lankėsi prezidentas, grafų giminės atstovų jau senokai nebebuvo. Tad netikėtą svečią rūmų kieme pasitiko vaikų prieglaudos vedėja Teklė Oleikienė ir našlaičiai.

O štai Sofijos Venslavavičienės neišlikusiame Aknystos dvare mus pasitiko Aknystų senelių prieglaudos gyventojai. Dar tarybiniais metais statytų sveikatos gerinimo pastatų komplekse, nori tu to ar nenori, bet akį traukia įspūdingas buvusio dvaro svirnas, arklidės ir kiti išlikę pastatai.

Tiesa, grafienės Rourke Vaivadiškių, Graužinių Martyniškių ir Rodomskių Vaikutėnų dvarai baigia sunykti. Nors tai vienur, tai kitur dar yra ir naudojamų ūkio pastatų. M. Daunoravičienės Anelevos ir Rulinskų Spadviliškio dvarų, kaip ir Aideliškių, jau nebėra. Savo laiku bešeimininkiais tapę vėliau buvo sulyginti su žeme. Apie juos pasako tik vietovardžiai ir prisiminimai.

Okupacijos ir pertvarkos susilpnino religinių bendruomenių veikimą, numenko tikinčiųjų tradicijos, buvo nusavintas turtas. Įsitikinome, jog buvusi gausi žydų bendruomenė XX a. nukentėjo labiausiai. Į tuos Rytų Lietuvos miestų ir miestelių žydų maldos namus, kuriuose 1927 m. lankėsi prezidentas A. Smetona, šiandien jau jis nebegalėtų užeiti. Nebent į buvusią Ukmergės sinagogą, pastatą, kuriame nuo 1953 m. veikia sporto mokykla, į Širvintų, kur yra ūkinių prekių parduotuvė (baldų), ar į Zarasų, kurioje įrengti gyvenamieji butai miestiečiams. O štai Užpaliuose, medienos įmonės teritorijoje, viename pastatų jis galėtų pamatyti ir mūsų aptiktą buvusios sinagogos sienos fragmentą.

Į maldos namus prezidento negalėtų pakviesti nei Molėtų, nei Utenos, nei Rokiškio ir kitų miestų žydų bendruomenės. Ką jau kalbėti apie mažesniuosius Siesikų, Pagirių, Giedraičių, Antalieptės, Salako, Dusetų, Kamajų, Obelių, Svėdasų ir Debeikių miestelius. Nebėra ten sinagogų ir taškas. Ir nieko čia nepadarysi ir nepakeisi, kalti okupantai, dar ir kiti, net savi. Dar gerai, kad po tokių drastiškų negandų išliko kitų žydų pastatų, jų detalių, atminties ženklų. Veikia mažosios bendruomenės, kurios, drauge su šviesuomene, rūpinasi praeities pagerbimu.

Ne per seniausiai Širvintose pastatytas paminklinis akmuo Lietuvos nepriklausomybės kovų Vyčio kryžiaus kavalierei Libai Mednikienei atminti. Tai ji, drauge su kitais širvintiškiais, 1927-aisiais sveikino atvykusį prezidentą, o vėliau ir pietavo. Dusetų miestelio centre sinagogos vietą primena ten pastatytas paminklinis akmuo. Apie praeitį papasakoja mūsų aplankyti senieji žydų kapai Rokiškyje, Obeliuose, prie Debeikių. Taip pat ir muziejų bei asmeninės nuotraukos, vykstantys kultūros renginiai. Kaip antai fotografijų paroda „Molėtų žydai“ Molėtuose, Šešuoliuose ir kitur. Taip pat prisiminimai, kartais padailintai nušluostantys dulkes nuo žydų istorijos.

Prezidentas nebegalėtų užeiti ir į kai kurias Rytų Lietuvos stačiatikių ir sentikių cerkves. Šventojo Sergijaus apvaizda neapsaugojo jo 1927 m. lankytos Utenos Šv. Sergijaus Radonežiečio medinės cerkvės, nes ji 1941 m. sudegė. Jos vietoje šiandien veikia Utenos kolegija. Apie neišlikusią cerkvę mums daug pasakojo Utenos Viešpaties Pakilimo į dangų stačiatikiai. Priėmę ir atvėrę naujų, nuo 1995 m. veikiančių maldos namų duris. O Užpalių Šv. Nikolajaus Stebukladario cerkvė, kurioje vėlgi lankėsi prezidentas, taip pat nebeveikia. Nors ant kalvos esantis jos architektūrinis ansamblis spinduliuoja ir veikia forma, visuma, istorine vertybe.

Senosios sentikių cerkvės neberadome ir Zarasuose, meldžiamasi naujoje, 1992 m. statytoje. Tiesa, veikia senoji Visų Šventųjų stačiatikių cerkvė, kurioje lankėsi prezidentas. Neatsispyrę pagundai, aplankėme ir netoli nuo Zarasų esančią Raistiniškių sentikių cerkvę, kurioje taip pat viešėjo prezidentas. Pasirodo, ji tikinčiųjų bendruomenės atnaujinta 2015 m., o link jos nuo plento veda pušynų kalvos, sodybėlės ir svetingi sentikiai.

Iš trisdešimties prezidento aplankytų katalikų parapijų bažnyčių istorijos negandas atlaikė beveik visos. Nebėra tik 1944 m. sudegusios Pagirių Švč. Mergelės Marijos Apsilankymo, kurioje 1927 m. klebonavo Vincentas Rimavičius. Nebeliko ir Ukmergės, Siesikų ir kitų senųjų klebonijų, kuriose pietavo, ilsėjosi ir nakvojo prezidentas. O, pavyzdžiui, Šilų Šv. Jėzaus Vardo ir Lėno Šv. Antano Paduviečio bažnytėlėse yra išlikę prezidento funduoti didieji altoriai. Ir tik vienoje Daugailių Šv. Antano Paduviečio bažnyčioje yra lentelė su įrašu, kad 2006 m. čia lankėsi Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus.

B. d.

Utenos cerkvėje.

Paminklinis akmuo L. Mednikienei atminti Širvintose.

 S. PULKAUNINKO nuotraukos

 

 2016–2017 m., pagal prezidento A. Smetonos kelionės maršrutą, keliais etapais buvo pravažiuoti:

Ukmergės r. – Pageležiai, Vepriai, Deltuva, Kreiviai, Sarosčiai, Toliūnai, Daugailiai, Siesikai, Naujasėdžiai, Paobelio dvaras, Vaivadiškiai, Zapranai, Pakščiai, Miškiniai, Lėnas, Bagnapolis, Užulėnis, Taujėnų dvaras, Kurėnai, Ukmergė, Pašilė, Vaitkuškio dvaras, Bagužiškiai, Krikštėnų dvaras, Vileikiai, Kazarieska.

Kėdainių r. – Pagiriai.

Panevėžio r. – Stebėkiai, Suodžiai, Mikėnai, Užubaliai, Kunigiškiai, Šilai, Sodeliškiai, Briežvalkis.

Širvintų r. – Senosios Viesos, Spadviliškių dvaras, Akmeniai, Širvintos, Peliškiai, Motiejūnai, Gavėniai, Kiemeliai, Šešuolėlių dvaras.

Molėtų r. – Giedraičiai, Martyniškių dvaras, Zanėnai, Jasiuliškiai, Didžiokai, Luokesa, Molėtai, Rudiliai, Čiulėnai, Gečiai, Suginčiai.

Utenos r. – Velbiškės, Bulinskiai, Vosgėliai, Šilinė, Utena, Vaikutėnų dvaras, Radeikiai, Daugailiai, Užpaliai, Vyžuonos, Naujasodis, Leliūnai.

Zarasų r. – Ignalina, Degučiai, Raistiniškės, Zarasai, Nečeskai, Biržūnai, Salakas, Naujasodis, Purvynė, Antalieptė, Kraštai, Dusetos, Jadaugiai, Vaboliai, Morkūnai, Krioviškio dvaras, Antazavė.

Rokiškio r. – Aleksandravėlė, Apeikiškiai, Antanašės dvaras, Obeliai, Šileikiai, Rokiškis, Juodupė, Bajorai, Vyžuona, Pagrandžiai, Diliškiai, Panemunėlis, Viliai, Nevieriai, Vaitkūnai, Urliai, Salos, Žeimiai, Kamajai, Juodonys.

Anykščių r. – Svėdasai, Aknystos dvaras, Debeikiai, Kurtiniai.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas