„Didžiausia Lietuvos kryžkelė - istorijos sūkuriuose“, Kultūra

Pastatykime paminklą Prezidentui

Arvydas PĖŠINA

Minint Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį, rajone vienas pagrindinių akcentų bus lėšų rinkimas Prezidento Antano Smetonos paminklo statybai Užulėnyje. Taip Prezidentas bus tinkamai įvertintas ir pagerbtas.

Aukos pradėtos rinkti antrą šv. Kalėdų dieną Kultūros centre vykusiame labdaros koncerte „Baltas angelas“. Lėšų rinkimas tęsis visus 2018 metus.

Šis paminklas bus tik antrasis paminklas Prezidentui šalyje. Pirmasis nuo 1996 metų stovi istorinės Prezidentūros Kaune kiemelyje.

Idėja pastatyti paminklą Prezidento gimtinėje kelta ne kartą. Šiais metais šią idėją nuspręsta įgyvendinti. Tikimasi, kad iki Prezidento gimimo 145 metų jubiliejaus – 2019 metų rugpjūčio 10 dienos, paminklas iškils prieš buvusią pradinę mokyklą Užulėnyje. Šiame pastate dabar įsikūręs Ukmergės kraštotyros muziejaus filialas.

Iniciatyvą 2019 metus paskelbti Prezidento Antano Smetonos metais iškėlė Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės komisija bei Ukmergės rajono taryba. Atmintini metai suteiktų progą pasigilinti į šią asmenybę, įvertinti prezidento nuopelnus Lietuvos valstybei, jos raidai, švietimui ir kultūrai. Todėl ir paminklui numatyta vieta – prie Prezidento iniciatyva pastatytos, tuomet moderniausios šalyje pradinės mokyklos.

Tikimasi, kad pasikartos 1934 metų istorija. Tada, rengiantis A. Smetonos 60-ajam gimtadieniui, buvo renkamos aukos, už jas buvo nupirktas ir Prezidentui padovanotas „Užugirio kiemas“. Dabar jame kasmet vyksta Smetoninės, į kurias susirenka tarpukario Lietuvos laikotarpio gerbėjai. Čia skamba muzika, valso sūkuryje sukasi poros, renkama gražiausia Užugirio kiemo ponia. Keletą metų Smetoninės vyko prie buvusios mokyklos, toje vietoje, kur turi iškilti paminklas Prezidentui.

2,5 metro aukščio paminklą Prezidentui A. Smetonai kuria skulptorius Antanas Žukauskas, kuris buvo atvykęs apžiūrėti būsimos skulptūros vietą, apsitarti ir numatyti būsimus darbus. Užulėnyje taip pat viešėjo architektė, KTU docentė Gitana Šukaitytė, jos studentės – trečiakursės Vytautė Alvikaitė ir Austėja Mačikūnaitė.

Autorius numatė, kur skulptūra stovės, kaip ji atrodys pastato fone, kur eis takeliai. Būsimos architektės kurs skulptūros postamentą, spręs, kaip turi būti sutvarkytas pastato fasadas.

Šis paminklas – dovana ne praeičiai, o ateities kartoms, kurios žinos savo krašto žmones, palikusius pėdsakus mūsų valstybės istorijoje.

Siekiama sutelkti visas visuomenės, valdžios ir verslo jėgas. Žmonės, įstaigos, organizacijos, bendruomenės kviečiamos aukoti paminklui Prezidentui A. Smetonai.

Aukoti galima Kultūros centro kasoje visus metus. Paaukojusieji ne mažiau kaip 5 eurus gaus ir magnetuką su senosios Ukmergės vaizdais. Paaukoti galima ir pavedimu į Ukmergės kultūros centro sąskaitą LUMINOR BANK AB, banko kodas 40100, įmonės kodas 190351690. Sąskaitos numeris LT924010042900530556.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas