Asociatyvinė nuotrauka.

„Kultūra - mūsų dvasios stiprybės šaltinis“, Kultūra

Nuo Vasario 16-osios iki Kovo 11-osios − Lietuvių kalbos dienos

Valstybinės lietuvių kalbos komisijos iniciatyva vasario 16–kovo 11 d. organizuojamos Lietuvių kalbos dienos. Taip siekiama prisidėti prie lietuvių kalbos sklaidos Lietuvoje ir užsienyje, telkti bendruomenes, stiprinti lietuvių kalbos mokymosi motyvaciją, didinti lietuvių kalbos prestižą, prisiminti kalbą puoselėjusias asmenybes.

Jau trečius metus Lietuvių kalbos dienas organizuoja ir Ukmergės rajono savivaldybė, švietimo bei kultūros įstaigos.

Į 2018-ųjų Valstybinės lietuvių kalbos komisijos renginių planą įrašyta beveik šimtas renginių, vyksiančių Ukmergės rajone. Mokyklose, bibliotekose organizuojamos parodos, popietės, kalbos viktorinos, raštingiausių mokinių rinkimai, rašinių konkursai, gimtosios kalbos savaitės, bus piešiami žodžiai ir auginami žodžių medžiai…

Vasario 21 d. rajono švietimo įstaigose, viešosios bibliotekos padaliniuose minima Tarptautinė gimtosios kalbos diena.

2018-ųjų kovo 2 d. (penktadienį), 11 val., rašysime Nacionalinį diktantą. Kaip ir visada, suaugusieji jo rašyti galės ateiti į Savivaldybės tarybos salę, savivaldybės Vlado Šlaito viešąją biblioteką, taip pat bibliotekos Taujėnų kaimo padalinį. Rašyti diktantą kviečiami ir įmonių bei organizacijų atstovai, kurie tai daryti gali savo patalpose.

Dėl raštingiausiojo vardo bus varžomasi keliose kategorijose – raštingiausio moksleivio, suaugusiojo ir užsienio lietuvio.

Diktantas bus transliuojamas per LRT radiją ir internetu.

„Vėl kviečiame visus į lietuvių kalbos šventę. Nebijokime nosinių ir kablelių, nes diktantas nėra egzaminas. Organizatoriai siekia paskatinti žmones didžiuotis mus visus vienijančia kalba, o kartu ir savo valstybe“, – sakė Nacionalinio diktanto organizatorė Vytautė Šmaižytė.

Nacionalinį diktantą kartu su VšĮ Pilietinės minties institutu organizuoja Vilniaus prekybos paramos fondas „Dabar“, aktyviai kviečiantis visus neabejingus gimtosios kalbos mylėtojus prisidėti prie lietuviško žodžio saugojimo.

„Sklandi kalba – sklandi mintis. Sklandi mintis neskaldo, neerzina, ji vienija arba kviečia į dialogą. Tebūnie Nacionalinio diktanto rašymas šventė! Proga pasidžiaugti kalba, prisiminti mokymąsi, mėgautis turtingu tekstu ir pasivaržyti. Šis diktantas – puiki galimybė per 45 minutes pasitikrinti savo lietuvių kalbos žinias. Pakvieskime draugus, pažįstamus ir kolegas – kartu bus smagiau!“ – ragino Vilniaus prekybos paramos fondo „Dabar“ direktorė Elena Aleknavičienė.

Kviečiame ne tik rašyti diktantą, bet ir aplankyti Vlado Šlaito viešojoje bibliotekoje bei jos padaliniuose, švietimo įstaigose organizuojamus renginius, skirtus Lietuvių kalbos dienoms.

2017-aisiais, Lietuvių kalbos kultūros metais, mūsų rajono savivaldybė buvo viena iš aktyviausių šalyje, šių eilučių autorė buvo pagerbta Lietuvos Respublikos Seimo Švietimo ir mokslo komiteto padėkos raštu; už aktyvų dalyvavimą Lietuvių kalbos dienų renginiuose, lietuvių kalbos sklaidą ir prestižo didinimą Ukmergės rajono savivaldybės Vlado Šlaito viešosios bibliotekos kolektyvas apdovanotas savivaldybės mero padėkos raštu.

Tegul Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio metais, tarp Didžiųjų mūsų valstybės švenčių – Vasario 16-osios ir Kovo 11-osios – vykstantys Lietuvių kalbos renginiai būna mūsų pasididžiavimo, mūsų meilės, mūsų noro saugoti savo kalbą didysis ženklas.

Lietuvių kalbos dienų renginių planą rasite /go.php/lit/Apie-kalba

Parengė

Dalia IVAŠKEVIČIENĖ, savivaldybės vyr. Kalbininkė

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas