Vienuolyno gatvėje demonstruojama paroda „Tautinė fotojuosta“.

Kultūra

Lietuvos 100-mečio šventiniai renginiai laukia dalyvių

Arvydas PĖŠINA

Artėjančias šventes ukmergiškiams ir miesto svečiams pirmiausia pradeda priminti Vienuolyno gatvėje įsikūrusi paroda „Tautinė fotojuosta“, pristatanti tautinį kostiumą. Palaipsniui miestas ruošis šventėms ir Vasario 16-osios renginių gausa pakvies ukmergiškius ir miesto svečius paminėti Lietuvos valstybės atkūrimo 100-metį.

Parodą Vienuolyno gatvėje ukmergiškiams pristato Kauno miesto bendruomenė, Kauno technologijos universiteto (KTU) tautinio meno ansamblis „Nemunas“ bei KTU fotostudija. Per įvairius Lietuvos miestus keliausianti paroda Ukmergę aplankė pirmiausia.

Vasario 15 d. renginiai prasidės Užugiryje. Čia, kur gyveno Prezidentas Antanas Smetona, bus padėta gėlių, atvežtų iš Prezidentūros Vilniuje. O Kraštotyros muziejuje vyks konferencija ir parodos „Krašto šimtmečio istorija audinių raštuose, fotografijose ir architektūroje“ atidarymas.

Vienas iš pagrindinių renginių, skirtų Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečiui, įvyks Kultūros centre vasario 15 dieną, 17 val., – tai monospektaklio „Lietuvą ir lietuvius mylėjau“, skirto Lietuvos Respublikos Prezidentui A. Smetonai, premjera. Monospektakliui surinktos lėšos bus skirtos paminklo pirmajam Lietuvos Prezidentui jo gimtinėje pastatymui.

Vasario 16 d. bėgikus iš visos šalies į Pabaiską sukvies tradicinis bėgimas „Pabaiskas–Ukmergė“. Ankstesniais metais jame dalyvaudavo daugiau kaip du šimtai dalyvių. Bėgikai finišuos miesto centre ir 13.15 val. planuojamas bėgimo „Pabaiskas–Ukmergė“ prizininkų apdovanojimas.

Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios varpai, kaip ir visoje šalyje, 12.30 val. skambės 100 kartų – bus dalyvaujama Lietuvos bažnyčių varpų sąšaukoje „Gloria Lietuvai“. Prie šios sąšaukos prisijungti planuoja ir kitos rajono bažnyčios.

Po varpų sąšaukos Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčioje bus aukojamos šv. Mišios ir iš karto po jų – 13.30 val., susirinkusieji valstybingumo eisenoje žygiuos iki paminklo „Lituania Restituta“. Čia bus pakelta valstybinė vėliava, prie paminklo padėta gėlių, įvyks akcija „Skleiskis, Lietuva, ir klestėk“. Jos metu susirinkusieji dalyvaus didžiulės trispalvės, skirtos Lietuvos 100-mečiui, išskleidime.

Po to bus galima dalyvauti renginyje „Ukmergės balandžių skulptūros kviečia švęsti Laisvę su daina“. Jo metu parengtas maršrutas pakvies netradiciškai švęsti Vasario 16-ąją: su mobiliuoju telefonu einant nuo vienos balandžio skulptūros prie kitos, bus klausomasi muzikos ir taip su daina švenčiama Lietuvos laisvė. Kaip viskas bus, visi sužinos dalyvaudami maršrute.

Tuo metu Kultūros centre vyks edukacinis užsiėmimas „Etno ženklai audinyje“. Jo metu įvairaus amžiaus dalyviai bus supažindinti su baltų simboliais. Taip pat tekstiliniais dažais bei specialiais antspaudais ant medžiaginių maišelių bus kuriamos nuotaikingos kompozicijos. Šokių salėje bus pristatoma dokumentų paroda „100 Ukmergės krašto datų“. Ši paroda, kurioje bus demonstruojami savivaldybės Vlado Šlaito viešosios bibliotekos sudaryti tekstai bei Ukmergės kraštotyros muziejaus nuotraukos, apžvelgs svarbius Ukmergės krašto įvykius, pradedant nuo miesto įkūrimo. Taip pat bus galima nusifotografuoti prie Nepriklausomybės akto ir dalyvauti akcijoje „Nusifotografuok prie Nepriklausomybės akto ir siųsk į fb.com/ukmergeskc“.

Prie piliakalnio 16 val. vyks jaunimo akcija „Jaunimo sveikinimas Lietuvos šimtmečiui“.

Vakarop, 17 val., Kultūros centre rengiamas šventinis koncertas, kuriame dainuos Ilona Pliavgo (sopranas) ir Dainotas Varnas (baritonas), gros styginių kvartetas „Chordos“. Koncerto metu rajono meras Rolandas Janickas įteiks apdovanojimus „Mero padėkos ženklas“ ir „Pilietiškiausia rajono mokykla“.

Šventinė diena baigsis 19.30 val. kraštiečio Audriaus Juzėno kino filmo „Pelėdų kalnas“ premjera. Bilieto kaina į filmą – 3 Eur.

Kraštotyros muziejuje šią dieną vyks paroda „Krašto šimtmečio istorija audinių raštuose, fotografijose ir architektūroje“. Ji skirta mūsų krašto istorijai, kultūrai ir buičiai atminti. Parodos ekspozicija suskirstyta į tris kategorijas: buities, istorijos ir architektūros.

Savo indėlį į šventę įneš viešbučio „Big Stone“ kolektyvas. Jis 14.30 val. regia „Šimtmečio patiekalo“ pristatymą ir degustaciją. Restorane bus siūloma paragauti paruošto balandžio, kaip Ukmergės simbolio, lankytojai bus vaišinami tortu, „skirtu pasveikinti Lietuvą“. Gitara ir būgnais gros ir dainuos Dovilė ir Saulius. Būtina išankstinė regist-racija tel.: +370 677 73 284.

AUTORIAUS nuotr.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas