Dėdienytė (kairėje) ir Agotėlė švenčia dueto veiklos dvidešimtmetį.

„Kultūra - mūsų dvasios stiprybės šaltinis“, Kultūra

„Grok, armonika“ – jubiliejai ir aukcionas

Arvydas PĖŠINA

Kultūros centre jau 25-ąjį kartą rinkosi Ukmergės krašto muzikantai ir svečiai iš kitų rajonų. Dvi dienas jie linksmino ukmergiškius ir miesto svečius. Jiems padėjo Stefutė (Violeta Mičiulienė) bei Dėdienytė ir Agotėlė (Rasa Graužinienė ir Vilma Mulevičiūtė-Sabaliauskienė), šiais metais švenčiančios kūrybinės veiklos 20-metį. Po pirmos dienos koncerto žiūrovus pasitiko Užgavėnių laužas ir persirengėliai.

Pirmąją šventės dieną susirinkusius žiūrovus ploti, dainuoti ir šokti kvietė Antakalnio kaimo kapela „Provincija“ (vad. Alvydas Padriezas), Želvos kaimo muzikantai (vad. Vaclovas Butkus), Lyduokių kapela „Kanolas“ (vad. Viktė Varnienė), Veprių instrumentinė grupė (vad. Edvardas Ratautas), Vidiškių kaimo kapela „Volungė“ (vad. Stasė Navickienė), Deltuvos kapela „Magaryčios“ (vad. Kazimieras Piestinis), Siesikų „Vieversa“ (vad. Mindaugas Grainys), armonikieriai Albinas Tamošiūnas ir Tadas Džiautas iš Valų bei Šventupės muzikantas Kazimieras Šermukšnis.

Į šventę iš Estijos atvyko Ilmar Vananurm. Tik prieš dešimtį metų pradėjęs groti svečias su žiūrovais bendravo lietuviškai, o dainavo estiškai. Šia kalba buvo atliktos dvi lietuvių liaudies dainos, kurias svečias vertėjas išvertė į estų kalbą.

Visus šiuos muzikantus į sceną kvietė eilėmis juos pristatydama Stefutė. Ir visą laiką nenuilstamai ieškojo sau vyro – ne tik tarp muzikantų, bet ir tarp žiūrovų.

Koncerto pabaigoje padėkas kolektyvams įteikė rajono meras Rolandas Janickas. Padėkos bei krepšiai grybų atiteko ir dueto veiklos dvidešimtmetį švenčiančioms Dėdienytei ir Agotėlei.

Po koncerto visi persikėlė į aikštę prieš Kultūros centrą. Čia degė Užgavėnių laužas, virė arbata, vienas su kitu kovojo Kanapinis (Vidmantas Juzėnas) ir Lašininis (Albertas Aukštuolis), aplink siautėjo persirengėliai. Karutyje atvežus Gavėną, moteriškės paskutinį kartą gavo progą jį pabučiuoti.

Antrą šventės dieną muzikantus į sceną kvietė Dėdienytė ir Agotėlė. Jos taip pat minė mįsles (jas atspėję žiūrovai gavo dovanų), sakė priežodžius, patarles, pasakojo juokingus atsitikimus, kosėjančius girdė karšta arbata, nuo ligų dovanojo česnakus ir surengė aukcioną – pardavinėjo ant tvoros pakabintą Gavėną. Kaina nuo 5 centų greitai pakilo iki 10 eurų. Norėdama dar pabranginti pirkinį, Dėdienytė pažadėjo nusipirkusiam Gavėną jį pristatyti į namus. Kai Užgavėnių personažas buvo parduotas, paaiškėjo, kad jis turi iškeliauti į Panevėžio rajoną.

Antrą šventės dieną ukmergiškius linksmino Kėdainių kultūros centro kapela „Vilainiai“ (vad. Antanas Mikalauskas), Anykščių kultūros centro kapela „Grieža“ (vad. Kęstutis Grigalevičius), kapela iš Kaišiadorių „Geri vakarai“ (vad. Vilmantas Kratavičius), Telšių rajono Nevarėnų kultūros centro kapela „Trukt už vadžių“ (vad. Vidmantas Sabaliauskas) ir Šakių rajono Zyplių dvaro kapela (vad. Remigijus Poderis).

AUTORIAUS nuotr.

Gavėnas buvo parduotas aukcione.

Koncertavo ir „kariai“.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas