Asociatyvi nuotrauka.

Sveikata

Gripas artėja prie Ukmergės

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro medikai įspėja, kad sergamumas gripu ir peršalimo ligomis sparčiai auga visoje Lietuvoje. Šių metų 3-iąją savaitę (sausio 15–21 d.) bendras Lietuvos sergamumo gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) rodiklis buvo 98,4 atv./10 tūkst. gyventojų. Mažiausias sergamumas gripu ir ŪVKTI registruotas Utenos administracinėje teritorijoje (69 atv./10 tūkst. gyventojų), didžiausias – Alytaus (122,1 atv./10 tūkst. gyvent.).

Praėjusią savaitę Lietuvoje dėl gripo į ligoninę paguldyti 77 asmenys. Iš jų – 3 vaikai iki 2 metų, 33 asmenys – 2–17 metų, kiti – suaugusieji. 5 asmenys hospitalizuoti intensyvios terapijos skyriuje.

Vilniaus apskrityje sergamumas gripu ir ŪVKTI siekė 117,5 atv./10 tūkst. gyventojų. Prieš tai buvusią savaitę (sausio 8–14 d.) 10 tūkst. gyventojų teko 94,44 sergantieji. Gripo atvejų 3-iąją savaitę užregistruota 276, o ankstesnę savaitę buvo tik 99 atvejai.

Sergamumas išaugo ir Ukmergės rajone. Kaip informavo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento Ukmergės skyriaus vedėjos pareigas laikinai einanti Vitalija Motiejūnienė, sergamumas gripu ir ŪVKTI peržengė gripo epideminį slenkstį – 10 tūkst. gyventojų teko 105,45 sergantieji. (2-ąją metų savaitę registruota 75,2 atv./10 tūkst. gyventojų). Kol kas rajone nustatyti tik 42 gripo atvejai, iš jų sirgo 26 vaikai (2-ąją savaitę gripas buvo diagnozuotas tik 10 žmonių). ŪVKTI pakirto 331 ukmergiškį, tarp sergančiųjų 208 vaikai.

Pasak V. Motiejūnienės, kad būtų skelbiama gripo epidemija, gripo atvejai turi sudaryti ne mažiau kaip 25 proc. Tačiau jei taip sparčiai daugės sergančiųjų, jau kitą savaitę rajone gali būti skelbiama gripo epidemija.

Visuomenės sveikatos specialistės teigimu, nemokamos sezoninės vakcinos nuo gripo dabar šiek tiek turi tik UAB „Teragyda“. V. Motiejūnienės teigimu, šiuo metu jau vėlu stiprinti imunitetą, todėl dabar vartojami vitaminai vargiai apsaugos nuo galimo susirgimo. Organizmo atsparumu peršalimo ligoms reikėjo rūpintis jau nuo vasaros. Dabar svarbiausia – kruopščiai plauti rankas.

 

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas