D. Grybauskaitė atsakė į žurnalistų klausimus. G. Kazielienės nuotr.

Aktualijos

Ar padės emigrantams savivaldybių „sugrįžimo koordinatoriai“?

Sausio 10 dieną, trečiadienį, Prezidentūroje žiniasklaidos atstovams buvo pristatytas specialus tyrimas apie tai, kaip mūsų šalies savivaldybės yra (ne)pasiruošusios priimti į Lietuvą grįžtančių emigrantų ir apie galimą jų indėlį sprendžiant emigracijos klausimą. Tai pirmas toks tyrimas nepriklausomos Lietuvos istorijoje. Šiame pristatyme dalyvavo ir „Gimtosios žemės“ vyr. redaktorė Genovaitė Kazielienė.

Susitikime pažymėta, kad dėl emigracijos šalies gyventojų skaičius per pastaruosius 27 metus sumažėjo beveik milijonu, vis dėlto beveik kas antras užsienyje gyvenantis pilietis domisi galimybėmis sugrįžti į tėvynę. Tačiau Tarptautinės migracijos organizacijos atliktas tyrimas parodė, kad savivaldybės neskiria pakankamai dėmesio iš emigracijos parvykstantiems žmonėms.

Pabrėžta, jog savivaldybės neturi mechanizmų ryšiams su išvykusiaisiais palaikyti ir neskaičiuoja, kiek ir kokie žmonės iš jų krašto išvyksta svetur. Be to, nė viena šalies savivaldybė neturi konkretaus veiksmų plano, ką daryti tokiu atveju, jeigu į jų regioną sugrįžtų daugiau emigrantų.

Tyrimas taip pat atskleidė, kad grįžusieji iš emigracijos susiduria su darbo, būsto paieškos ar paskolos problemomis. Todėl pateikiamose rekomendacijose siūloma kiekvienoje savivaldybėje paskirti „sugrįžimo koordinatorių“, į kurį vieno langelio principu būtų galima kreiptis visais sugrįžimo klausimais. Taip pat siūloma savivaldybėms ir jų įstaigoms daugiau dėmesio skirti sugrįžusių vaikų integracijai bei rekomenduojama siekti išlaikyti ryšį su išvykusiaisiais.

Vėliau šia tema kalbėta ir su šalies savivaldybių merais. Susitikime dalyvavo ir Ukmergės savivaldybės meras Rolandas Janickas.

„G. ž.“ inform.

 

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Emigruoti :
    Nepadės sakyčiau. Juk ko čia grįžti? Gyvena sau nevaržydami poreikių, o dar tėvai, seneliai skanių lauktuvių nusiunčia https://www.siuskpigiau.lt/siuntu-pristatymas-i/tarptautines-siuntos/airija/siuntu-pristatymas-i-airija , grįžta paatostogauti ir vėl atgal kraipydami galvas kaip čia žmonės sugeba išgyventi

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas