Konferencijos iniciatorė A. Vojan ir moderatorius prof. dr. D. Karvelis.

„Kultūra - mūsų dvasios stiprybės šaltinis“, Kultūra

Ukmergėje – antroji tarptautinė konferencija

Ukmergės turizmo ir verslo informacijos centre surengta II tarptautinė konferencija „Dabartis yra istorija. Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės (LDK) vaidmuo ir reikšmė Europai“. Ją organizavo viešoji įstaiga (VšĮ) „Kosakovskių institutas“ kartu su Lietuvos edukologijos universiteto Lietuvos istorijos katedra ir Varmijos-Mozūrijos universiteto Olštyne XIX amžiaus istorijos skyriumi. Konferencijos moderatorius – prof. dr. Deimantas Karvelis.

Konferencijos dalyvius sveikino jos globėjas rajono savivaldybės meras Rolandas Janickas, VšĮ „Kosakovskių institutas“ direktorė, „Jono Eustachijaus Kosakovskio fondo“ Lenkijoje vadovė ir Vaitkuškio dvaro bendrasavininkė Anira Vojan, Antano Smetonos gimnazijos direktorius Adolfas Girdžiūna. Taip pat sveikinimo žodį tarė kraštietis Seimo narys Juozas Imbrasas.

Tradicine tampančios konferencijos tikslas – populiarinti LDK istoriją, pristatyti mokslinius tyrimus ir samprotavimus, susijusius su LDK istorine erdve, atspindėti LDK įvairiais – paveldo, kultūros ir tradicijos, kalbos, politinių ekonominių ir socialinių pokyčių, ryšių su kaimyninėmis ir kitomis Europos valstybėmis – aspektais.

Susirinkusieji klausėsi Lietuvos ir Lenkijos istorikų pranešimų. Doc. dr. Romas Batūra kalbėjo tema „Lietuvos kovos už egzistenciją XIII–XV a. reikšmė Europai“. Lietuvos istorijos instituto doktorantės Rasos Leonavičiūtės pranešimo tema – „Italai Lenkijos karalienės ir LDK Bonos Sforcos aplinkoje 1518–1556 m.“ Vytauto Didžiojo universiteto doktorantas Vaidas Grinčalaitis skaitė pranešimą „Lietuvos protestantų ryšiai su Olandija 1597–1662 m.“ Vilniaus universiteto Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto doc. dr. Brigita Speičytė nagrinėjo temą „Filomatų savikūra: derybos ir dalybos“. Klaipėdos universiteto prof. dr. Valdas Rakutis pristatė pranešimą „Baro konfederacijos kovos Lietuvos teritorijoje 1768–1772 m.“, Lietuvos istorijos instituto ir Lietuvos edukologijos universiteto prof. dr. Ramunė Šmigelskytė-Stukienė – „LDK santykių su Rusija modeliai: Juozapo ir Simono Kosakovskių (1793 m.) bei Mykolo Kleopo Oginskio (1811 m.) projektų sąsajos“. Silezijos universiteto doktorantas Marcin Hylewski pranešime plėtojo „LDK atkūrimo idėjos geopolitines prielaidas pagal Juzefą Mackevičių“.

Pirmoji tarptautinė konferencija „Dabartis yra istorija. Kuo Kosakovskių palikimas yra šiuolaikinėje Europoje?“ Ukmergėje vyko 2016 metų gegužės 6–7 dienomis. Renginį organizavo rajono savivaldybė, Ukmergės kraštotyros muziejus ir Varšuvoje įsikūręs „Jono Eustachijaus Kosakovskio fondas“. Į konferenciją susirinkę istorijos tyrinėtojai iš Didžiosios Britanijos, Baltarusijos, Prancūzijos, Lenkijos ir Lietuvos apžvelgė garsios ir įtakingos Kosakovskių giminės palikimą.

Kosakovskiai (Kossakowski) – XVI–XX a. pradžios Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės bajorų giminė. Kilę iš Mozūrijos (Kosakovskių pirmtakai Korvinai čia atsikėlė apie XIII a. pr. iš Panonijos), XVIII a. pabaigoje gavo grafų titulą. Vėliau giminė skilo į keletą šakų, kurios gyveno Vilniaus, Kauno, Kijevo, Podolės ir Kalugos gubernijose.

Ukmergės rajone Kosakovskiai įsikūrė XVIII a. – 1764 m. Vaitkuškio dvarą nusipirko Mykolas Kosakovskis (1733–1798). Jo anūkas Stanislovas Kosakovskis (1795–1872) – Rusijos diplomatas, literatas, kolekcininkas, egiptologas, 1856–1862 m. pagal savo paties projektą pastatydino dvaro rūmus. Pastarojo sūnus Stanislovas Kazimieras (1837–1905) buvo žinomas heraldikas, išleidęs „Kai kurių lenkų giminių istorinę genealoginę monografiją“, vienas pirmųjų fotografų mėgėjų Lietuvoje. Pastarojo sūnūs – Mykolas Stanislovas (1883–1962) ir Jonas Eustachijus (1900–1979) – paskutiniai giminės atstovai Lietuvoje, po Pirmojo pasaulinio karo persikėlė į Lenkiją.

Kaip ir daugelis to meto didikų, Kosakovskiai kaupė giminės archyvus, meno vertybes, numizmatikos, archeologijos, paleontologijos rinkinius, senovinius ginklus, surinko vertingą biblioteką. Po Pirmojo pasaulinio karo dalis didikams priklausiusių Vaitkuškio ir Lyduokių dvarų knygų bei dokumentų pateko į Nacionalinę biblioteką.

Tarptautinės konferencijos tikslas – populiarinti LDK istoriją.

Susirinkusius pasveikino Seimo narys J. Imbrasas.

„G. ž.“ inform.

www.ukmerge.lt nuotraukos

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas