Ukmergiškės džiaugiasi apdovanojimu.

Aktualijos, Naujausi

Tarp patraukliausių Lietuvos turizmo vietovių – ir A. Smetonos dvaras

Gruodžio 6-ąją Vilniuje, Arkangelo konferencijų ir meno centre, vyko „Patraukliausios Lietuvos kultūrinio turizmo traukos vietovės 2017“  apdovanojimų iškilmės. Jų metu paskelbtas nugalėtojas ir keturi finalininkai. Tarp jų ir – Užugirio dvaras.

Renginį organizavo Valstybinis turizmo departamentas prie Ūkio ministerijos, aštuntą kartą laimėjęs dalinį Europos Komisijos finansavimą projekto „Patraukliausios Europos turistinės vietovės“ (angl. European Destinations of Excellence – EDEN) įgyvendinimui Lietuvoje, ir kvietę teikti paraiškas. 

„Kultūrinis turizmas“ – tokia yra 2017 m. parinkta Europos Komisijos dalinai finansuojamo EDEN projekto „Europos turizmo traukos vietovės“ tema. Teikti paraiškas buvo raginamos visos turistinės vietovės, kuriose sėkmingai vykdoma unikali kultūrinio turizmo veikla, susijusi su materialiuoju kultūros paveldu, t. y. kultūros ir istorijos paveldo objektais (muziejais, teatrais, galerijomis), modernios architektūros objektais, moderniais miesto mikrorajonais ir pan. EDEN programoje, kurią nuo 2006 m. vykdo Europos Komisija, Lietuva dalyvauja jau ne pirmą kartą ir išrenka įdomiausią turizmo traukos vietovę, atitinkančią tų metų projekto temą bei kriterijus. Paskui ji pristatoma visoms šalims.

Turizmo departamentas sulaukė net 33 paraiškų, kurias pateikė turizmo traukos vietovės, atitinkančios bendruosius ir specialiuosius kriterijus.

Šiemet patraukliausia mūsų šalies kultūrinio turizmo vietove tapo Pakruojo dvaras. Antrasis rinkimuose liko Jurbarko krašto renesanso perlas Panemunės pilis. Trečiasis – llzenbergo dvaras (Rokiškio r.).

Ketvirtasis patraukliausių vietovių sąraše – Užugirio dvaras mūsų rajone, kuriame įminti pirmojo Lietuvos prezidento Antano Smetonos ir jo žmonos Sofijos pėdsakai, mat dvare pirmoji pora vasarodavo. Tačiau pirmiausia Užugirio dvaras yra Lietuvos prezidento instituto ir kartu valstybės tęstinumo simbolis.

Penktoje vietoje rinkimuose liko Raudondvario dvaras.

Vilniuje vykusiose iškilmėse dalyvavo Ukmergės turizmo ir verslo informacijos centro direktorė Lina Baublienė, Kraštotyros muziejaus direktorė Vaidutė Sakolnikienė, šio muziejaus Užugirio skyriaus vedėja Daiva Misiukienė ir muziejininkė Jurgita Zimblytė. Muziejininkės ceremonijoje įkūnijo dvaro ponių personažus.

Kaip „Gimtajai žemei“ pasakojo paraišką konkursui teikusio Turizmo ir verslo informacijos centro direktorė L. Baublienė, ukmergiškių projektas atitiko darniojo turizmo reikalavimus. „Kai patekome į geriausiųjų dešimtuką, komisija lankėsi Užugiryje, susipažino su ten vykdomomis edukacinėmis, pažintinėmis, turistinėmis veiklomis, – pasakojo direktorė. – Vėliau dvare buvo filmuojama, jis sulaukė daug žiniasklaidos dėmesio, todėl mes vylėmės patekti tarp geriausiųjų.“

L. Baublienė neslėpė, kad sulauktas įvertinimas – didelis pripažinimas, nes tik prieš trejus metus atgaivintas ir savo veiklą pradėjęs Užugirio dvaras yra nedidelis. Todėl patraukliausios vietovės titulas leidžia jaustis lygiaverčiais su didžiaisiais Lietuvos dvarais.

„A. Smetonos rezidencija – savotiška tarpukario oazė, atspindinti visus to laikotarpio sluoksnius, – įsitikinusi projekto iniciatorė. – Tai ir pirmojo Lietuvos prezidento gimtinė su kaimiška buitimi, mokykla, dvaras, kuriame tarpukariu lankydavosi šalies elitas…“

Ypač ukmergiškės džiaugiasi tuo, kad šis įvertinimas padės išgarsėti ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje, o tai padidins vietovės žinomumą, pritrauks turistų iš užsienio.

Ukmergei skirtą apdovanojimą ir statulėlę iškilmių metu atsiėmė Kraštotyros muziejaus direktorė V. Sakolnikienė.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Odeta :
    Muziejininkė Jurgita Gleznytė, o ne Zimblytė.
  • Anonimas :
    Baubliene Baubliene..... nieko apciuopiamo nedaro, tik ant kitu kupros vaziuoja ir laurus susirenka. Baisus zmogus.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas