Moterys papuošė eglutę savo rankų darbo žaislais.

„Kultūra - mūsų dvasios stiprybės šaltinis“, Kultūra

Lyduokietės karpė kalėdinius žaislus

Giedrė ŠATAITĖ

Jau ketverius metus Lyduokių kaimo bendruomenės moterys prieš didžiąsias šventes bend-ruomenės namuose susirenka į vieną būrį ir gamina kalėdinius žaislus.

Kaip sakė bendruomenės pirmininkė Auksė Pusvaškienė, žaislai eglutės papuošimui anksčiau buvo gaminami iš kankorėžiukų, audinių. „Šįmet nutarėme kalėdinę eglutę puošti popieriniais žaislais. Pateikę savivaldybei projektą „Karpinių pritaikymas tradicinėse ir kalendorinėse šventėse“ pagal Etninės kultūros globos programą ir laimėję finansinę paramą organizavome edukaciją-kalėdinių žaislų gamybos renginį „Karpinių Kalėdos“. Į jį pasikvietėme tautodailininkę Odetą Tumėnaitę-Bražėnienę“, – pasakojo A. Pusvaškienė.

O. Tumėnaitė-Bražėnienė – pedagogė, menininkė, tautodailininkė, poetė, karpinių ir margučių skutinėjimo meistrė, grafikė. Iš Rokiškio kilusi ir jau ketvirtį amžiaus gyvenanti Utenoje moteris kuria karpinių miniatiūras, teminius ciklus, atvirukus, knygų iliustracijas.

Už indėlį į Utenos krašto tautodailės puoselėjimą ir propagavimą 2007 metais tautodailininkė tapo respublikinės parodos-konkurso „Aukso vainikas“ laureate. 2009 metais jai įteikta Lietuvos kultūros ministerijos premija už tradicinės kultūros puoselėjimą ir skleidimą.

Menininkės kūrybinė patirtis sudėta į knygas „Karpiniai“ ir „Mokomės karpyti“.

Į Lyduokius uteniškė atsivežė knygą „Karpiniai Kalėdoms“. Taip pat – žirklutes, kitas priemones žaislams karpyti.

„Pamokytos autorės, pagal pavyzdžius knygutėje pagaminome įvairių karpinių, kuriais papuošėme eglutę, – nykštukų, senelių, angelų, girliandų“, – kalbėjo pirmininkė.

Bendruomenės namuose pastatyta žaliaskarė džiugins visus čia apsilankiusius šventiniu laikotarpiu.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas