A. Žukauską (kairėje) ir kitus susitikimo dalyvius į Užugirį lydėjo rajono meras Rolandas Janickas.

„Kultūra - mūsų dvasios stiprybės šaltinis“, Kultūra

Labdaros koncerte „Baltas angelas“ kviečiami aukoti Prezidento paminklui

Arvydas PĖŠINA

Kasmet antrą šv. Kalėdų dieną Kultūros centre vyksta labdaros koncertas. Šiais metais koncerto „Baltas angelas“ metu surinktos lėšos bus skiriamos Prezidento Antano Smetonos paminklo jo gimtinėje – Užulėnyje statybai. Tai bus tik antras paminklas Prezidentui šalyje. Pirmas nuo 1996 metų stovi istorinės prezidentūros Kaune kiemelyje.

Idėja pastatyti paminklą Prezidento gimtinėje kelta ne kartą. Šiais metais šiuos užmojus nuspręsta įgyvendinti. Tikimasi, kad iki Prezidento gimimo 145-erių metų jubiliejaus – 2019 metų rugpjūčio 10 dienos, paminklas iškils prieš buvusią pradinę mokyklą Užulėnyje. Šiame pastate dabar įsikūręs Ukmergės kraštotyros muziejaus filialas.

Iniciatyvą 2019 metus paskelbti Prezidento Antano Smetonos metais iškėlė Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės komisija bei Ukmergės rajono savivaldybės taryba. Atmintini metai suteiktų progą pasigilinti į šią asmenybę, įvertinti Prezidento nuopelnus Lietuvos valstybei, jos raidai, švietimui ir kultūrai. Todėl ir paminklui numatyta vieta – prie Prezidento iniciatyva pastatytos, tuomet moderniausios šalyje pradinės mokyklos.

2,5 metro aukščio paminklą Prezidentui A. Smetonai kuria skulptorius Antanas Žukauskas. Lėšos jam bus renkamos labdaros koncerto metu, laukiama paramos ir iš privačių rėmėjų. Tikimasi, kad pasikartos 1934 metų istorija. Tada, rengiantis A. Smetonos 60-ajam gimtadieniui, buvo renkamos aukos, už kurias buvo nupirktas ir Prezidentui padovanotas „Užugirio kiemas“.

Dabar jame kasmet vyksta Smetoninės, į kurias susirenka tarpukario Lietuvos laikotarpio gerbėjai. Čia skamba muzika, valso sūkuryje sukasi poros, renkama gražiausia Užugirio kiemo ponia. Keletą metų Smetoninės vyko prie buvusios mokyklos, toje vietoje, kur turi iškilti paminklas Prezidentui.

Apžiūrėti būsimos skulptūros vietą, pasitarti ir numatyti būsimus darbus į Užulėnį atvyko skulptorius A. Žukauskas, architektė, Kauno technologijos universiteto docentė Gitana Šukaitytė, jos studentės – trečiakursės Vytautė Alvikaitė ir Austėja Mačikūnaitė.

Menininkas numatė, kur skulptūra stovės, kaip ji atrodys pastato fone, kur eis takeliai. Būsimos architektės kurs skulptūros postamentą, numatys, kaip turi būti sutvarkytas pastato fasadas.

Labdaros koncerto metu žiūrovai išvys trupę „Baletas JUMS“. Tai profesionalių baleto artistų trupė, susibūrusi prieš ketverius metus. Joje – profesionalūs baleto artistai, turintys ilgametę patirtį Nacionalinio operos ir baleto teatro ir kitose didžiosiose pasaulio scenose. Baleto šokėjų trupė yra paruošusi specialią programą su ištraukomis iš garsiausių pasaulyje baleto spektaklių – „Gulbių ežeras“, „Spragtukas“, „Kopelija“, „Don Kichotas“ bei pačių sukurtų choreografinių miniatiūrų. „Baletas JUMS“ trupės tikslas – pademonstruoti tikrą klasikinį baletą visuose Lietuvos miestuose ir miesteliuose, supažindinti su šokio menu kuo daugiau žmonių ir pradžiuginti jų sielas aukštosios kultūros pasirodymais.

Koncerte pasirodys Indrė Pelakauskaitė (vokalas), Arnas Pelakauskas (fortepijonas, vokalas), Ieva Nugaraitė (smuikas), Laurynas Sičiūnas (gitara, vokalas), Ukmergės meno mokyklos ir Kultūros centro kolektyvai.

Labdaros bilietas į koncertą – auka nuo 5 eurų. Paaukojusieji gaus atminimo dovanėlę – magnetuką su senosios Ukmergės vaizdais.

Paaukoti galima ir pavedimu. Aukoti reikia į Ukmergės kultūros centro sąskaitą: LUMINOR BANK AB, banko kodas 40100, įmonės kodas 190351690. Sąskaitos numeris LT924010042900530556.

AUTORIAUS nuotr.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas