Kultūra

Fotografijose – kasdieninis Saulės keliavimas dangumi

Oksana JUDAKOVA

VšĮ „Trys kaimai“ parodų kuratorė

Baigiasi pirmieji „Vilkamirgės“ galerijos gyvavimo metai. Ukmergės turizmo ir verslo informacijos centre įsikūrusioje ekspozicijų erdvėje per šį laikotarpį surengtos devynios profesionalių ir neprofesionalių kūrėjų bei Meno mokyklos moksleivių darbų parodos. Lapkritį parodų lankytojus pakvietėme į susitikimą su žurnaliste Elena Tervidyte – pasižiūrėti jos fotografijų ir pakalbėti apie rašytojos ir dailininkės Jurgos Ivanauskaitės gyvenimą bei kūrybą.

Džiaugiamės, kad parodų organizavimui gavome dalinį finansavimą iš Lietuvos kultūros tarybos. Jau dėliojamas ateinančių metų veiklos planas. Na, o metus užbaigsime Arūno Kulikausko Saulės tako fotografijų paroda  „8 min. 33 sek.“

2016-ųjų metų vasarą kultūrinis projektas POST Kryžkelė pakvietė septynis menininkus dalyvauti organizuotame renginyje „Valstybės apgynimo ženklai Kurtuvėnuose“.  Ukmergiškis A. Kulikauskas specialiai šiam projektui parengė fotografijų ciklą „Saulės takas Kurtuvėnų erdvėse“. Darbai buvo sukurti savadarbėmis camera obscura (pinhole) kameromis.

Gautas rezultatas ir žmonių reakcijos pakėlė ūpą nesustoti, tęsti ciklą.    Vieninteliam kadrui/fotografijai padaryti Arūnas iš skardinių sumeistrauja kamerą, įdeda jos vidun šviesai jautrią medžiagą. Tuomet pritvirtina ją tokiose vietose, kuriose ji būtų stabili ir nepasiekiama. Atsukta į pietus ir atidaryta „akute“ ji paliekama fotografuoti Saulės tako bei panoraminio vaizdo. Saulės tako kilimas į viršų dienoms ilgėjant ir leidimasis žemyn dienoms trumpėjant įsirašo fotografijoje, kaip informacija medžio rievėse ar kompaktiniame diske. Vienos fotonuotraukos fotografavimo trukmė gali trukti nuo 2-3 savaičių iki pusės metų. Kai ekspozicijos trukmė tokia ilga, vaizde neužsifiksuoja nei žmonės, nei automobiliai, nei jų judėjimas. Išlieja tik peizažas, architektūra ir, svarbiausia, Saulės takas. Būtent jis ir yra pagrindinis fotografavimo objektas, todėl tokios nuotraukos anglų kalba vadinamos solargraphy. Pirmą kartą su šiuo fotografavimo būdu Arūnas susipažino dar gyvendamas Niujorke, 2007 metais. Tuomet suomė fotografė Tarja Trygg paprašė padėti vykdant jos projektą.

   Toks fotografavimo procesas įtraukia ir kitus žmones. Kartais kamerą reikia įkelti ne tik aukštai į medį, bet ir ant bažnyčios ar muziejaus stogo, ar pritvirtinti, pavyzdžiui, prie rajono savivaldybės Kultūros ir turizmo skyriaus pastato balkono. Labai dažnai žmonės, pamatę soliaografijas, patys pasiūlo, kur galima būtų pakabinti kameras. Kiekvienam smalsu, kaip gi atrodo tas kasdieninis Saulės keliavimas dangumi. Kiekviename žemės taške Saulės takas yra unikalus, tai lemia skirtinga geografinė padėtis, šviesos kritimo kampas, meteorologinės sąlygos.

A. Kulikausko Saulės tako fotografijų paroda „8 min. 33 sek.“ veiks iki gruodžio pabaigos.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas