Ukmergiškiai Musninkuose.

„Didžiausia Lietuvos kryžkelė - istorijos sūkuriuose“

Žygis Didžiosios Kovos apygardos partizanų takais

Aldona KALESNIKIENĖ

Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Ukmergės filialo pirmininkė

Vieną šio lietingo rudens spalio šeštadienį Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Ukmergės filialo nariai dalyvavo širvintiškių organizuotame žygyje Didžiosios Kovos apygardos partizanų takais. Šios apygardos partizanai veikė keliuose rajonuose – Širvintų, Ukmergės, Molėtų, Kaišiadorių, Jonavos. Tokį žygį širvintiškiai surengė jau trečius metus.

Žygis prasidėjo Širvintų Šv. Arkangelo Mykolo bažnyčioje šv. Mišiomis. Po jų visi dalyviai susirinko prie Laisvės kovotojų paminklo į minėjimą. Širvintų kapinėse aplankę savanorių kapus, uždegę atminimo žvakutes, žygeiviai patraukė link Družų. Čia sustojome prie atminimo ženklo, kuris pastatytas partizanų mūšio vietoje. Pasiklausę istorikų pasakojimų apie vykusį mūšį, uždegę žvakeles ir apgailestaudami, kad ši vieta beveik neprižiūrima, patraukėme tolyn.

Musninkuose pagerbėme savanorių kapus, kuriuos gražiai tvarko bendruomenė, daug sužinojome apie sunkius ir atkaklius lietuvių mūšius šiose apylinkėse. Miestelyje mus pasitiko bendruomenės „Spindulys“ pirmininkas Alvydas Rolis ir nariai. Šeimininkai žygeivius pavaišino karšta sriuba. Prie 1919–1920 m. nepriklausomybės kovų savanoriams atminti skirto paminklo, kurį savo lėšomis pastatė ir rugpjūčio mėnesį atidengė bendruomenės nariai, vyko minėjimas. Atidavę pagarbą Didžiosios Kovos apygardos įkūrėjo ir pirmojo vado Jono Misiūno-Žaliojo Velnio pavaduotojui, mokytojui Juozui Norkui-Kerštui, patraukėme link Pigonių. Moksleiviai, gimnazistai ir kiti jaunesni žygeiviai miško keliukais pasiekė partizanų bunkerius. Visi susitikome prie Čiobiškio kelto.

Turiningą žygį baigėme prie Čiobiškio malūno, kur buvo partizanų štabas. Diena neprailgo, o ir lietus nesugadino pakilios nuotaikos. Labai džiugu, kad žygyje dalyvavo daug moksleivių, visi maloniai ir nuoširdžiai bendravome. Žygeiviams taip pat patiko įdomūs istorikų pasakojimai. Tai buvo  patriotinė pamoka ne tik jaunesnės kartos atstovams, bet ir vyresniesiems.

Prie Laisvės kovotojų paminklo Širvintose.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas