Naujagimiams palankios ligoninės statusu ypač džiaugiasi gydytoja neonatologė G. Gružauskaitė (kairėje) ir vyresnioji akušerė, psichologė J. Zakarauskienė.

Aktualijos, Naujausi

Ukmergėje – pasaulinius standartus atitinkanti ligoninė

Viešoji įstaiga Ukmergės ligoninė sulaukė patvirtinimo, jog yra pripažinta naujagimiams palankia gydymo įstaiga. Šią iniciatyvą 1991 metais paskelbė Tarptautinė Pasaulio sveikatos organizacija drauge su Jungtinių Tautų vaikų fondu. Jos tikslas – užtikrinti motinos teisę žindyti savo kūdikį ir kūdikio teisę būti žindomam – taip gauti geriausią maistą ir ryšį su motina. Rajono ligoninės Akušerijos skyriaus darbuotojai šių nuostatų laikosi jau labai seniai. Tam, kad įstaigai oficialiai būtų suteiktas tarptautinius reikalavimus atininkančios naujagimiams palankios ligoninės vardas, daugiausia prisidėjo gydytoja neonatologė Gyta Gružauskaitė ir skyriaus vyresnioji akušerė, psichologė Jurgita Zakarauskienė.

Pirmiausia naujagimiams palanki ligoninė turi turėti patvirtintą žindymo rėmimo programą, kurioje išdėstyta, kaip laikomasi dešimties tokioms sveikatos priežiūros įstaigoms keliamų reikalavimų ir sudaromos palankios sąlygos sėkmingai žindyti naujagimius nuo pirmos jų gyvenimo valandos. Be to, visas personalas turi mokėti įgyvendinti šios programos priemones.

Kaip „Gimtajai žemei“ pasakojo gydytoja neonatologė G. Gružauskaitė, pastaruoju metu jaunos mamytės nori pačios kuo ilgiau maitinti savo kūdikius. Tačiau kartais jos susiduria su tam tikrais sunkumais, kuriuos svarbu įveikti, sulaukti palaikymo ir pritarimo.

Pasak G. Gružauskaitės, ligoninės, kuriose yra akušeriniai, vaikų ligų skyriai, kur gydomi kūdikiai, ar suaugusiųjų skyriai, į kuriuos gali patekti žindanti moteris, turi siekti įgyvendinti 10 reikalavimų, taip pat nepriimti mamos pieno pakaitalų iš juos gaminančių bei platinančių firmų. Įstaiga, siekianti naujagimiams palankios ligoninės statuso, pirmiausia pati turi save įvertinti, po to savanoriškai pateikti paraišką Kūdikių žindymo skatinimo komitetui, sudarytam sveikatos apsaugos ministro įsakymu. Vėliau į gydymo įstaigą atvyksta vertintojai, kurie ir sprendžia, ar ligoninė atitinka visus reikalavimus.

„Vertinimas yra grįstas 10 žingsnelių praktikos kriterijais“, – pasakojimą tęsė vyresnioji akušerė, psichologė J. Zakarauskienė.

Šio statuso siekianti ligoninė privalo turėti visuotinai priimtinas žindymo nuostatas, kurios turi būti surašytos ir prieinamos visam sveikatos priežiūros bei aptarnaujančiam personalui, viešai iškabintos, kad su jomis galėtų susipažinti pacientai.

Antras reikalavimas – įstaigos personalas turi būti ne tik supažindintas, bet ir išmokytas, kaip įgyvendinti programą.

Visos nėščiosios, kurios patenka ar lankosi sveikatos priežiūros įstaigoje, turi būti informuojamos apie žindymo privalumus kūdikiui, motinai, šeimai ir dirbtinio maitinimo trūkumus bei pavojus, būsimos gimdyvės mokomos, kaip taisyklingai žindyti ar prireikus rankomis nutraukti pieną.

Tuoj po gimdymo, nesvarbu, ar vaikas gimė natūraliai, ar operuojant, būtina inicijuoti motinos ir naujagimio „oda prie odos“ kontaktą ir neribotam laikui palikti kūdikį su motina, aišku, prižiūrint personalui, kol vaikelis pirmą kartą pažys krūtį. O jei mažylis nebus žindomas, su mama turėtų pabūti bent vieną valandą. Jei tuoj po gimimo dėl gimdyvės ar kūdikio būklės to padaryti neįmanoma, vaikelį reikėtų prie krūties glausti tuoj pat, kai tai leidžia jo ar motinos sveikatos būklė.

Sveikatos priežiūros personalas turi paaiškinti ir parodyti motinai, ką ji turi daryti, kad nemažėtų pieno, jei ji yra atskirta nuo kūdikio. Kiekviena moteris turi būti išmokyta rankomis ištraukti pieną.

Kūdikiai turi būti maitinami tik motinos pienu. Žindomiems vaikeliams negalima duoti jokio papildomo maisto ar gėrimo. Išimtys galimos tik esant svarbioms priežastims.

Įstaigoje turi būti sudarytos sąlygos motinai su kūdikiu būti 24 valandas per parą.

Kūdikiai turi būti žindomi tiek kartų, kiek jie nori, ir dieną, ir naktį.

Vaikeliams draudžiama duoti čiulptukus, žindukus, maitinti iš buteliuko. Jei yra būtina, kūdikiai maitinami kitais būdais – iš taurelės, švirkštu, pipete, šaukšteliu.

Išrašomos iš sveikatos priežiūros įstaigos žindančios motinos turi būti informuojamos apie bendruomenines žindymo paramos ir pagalbos grupes, žindančių mamų savitarpio pagalbos „Mama-mamai“ grupes ir pan.

Anot J. Zakarauskienės, tai – mamų tarpusavio palaikymo grupės, į kurių nares galima bet kada kreiptis, gauti patarimą, pagalbą: „Akušerijos skyriuje gimdyvės praleidžia vos kelias dienas, o grįžusios į namus dažnai susiduria su situacijomis, kai vaikas verkia, tuomet jos nerimauja. Tokiu atveju grupės savanorės gali patarti, kaip atpažinti vaiko alkio požymius, kaip reaguoti ir pan.“

„Sunku surasti savanorių, todėl labai norėtume padėkoti „Mama-mamai“ grupės narėms Gertrūdai, Emai ir Gretai. Šių mamyčių kontaktus duodame visoms gimdyvėms, jos gali savanorėms skambinti bet kuriuo metu, klausti patarimo, dalintis patirtimi. Aišku, visada galima susisiekti ir su mumis“, – kalbėjo gydytoja neonatologė G. Gružauskaitė.

Ji pridūrė, jog rajono ligoninės Akušerijos skyrius visada dirbo pagal 10 žingsnelių principą, tik nebuvo „Mama-mamai“ grupės. Siekiant naujagimiams palankios ligoninės statuso, įstaigos personalui teko kas dveji metai atnaujinti savo žinias. Lietuvos Respublikos ir Šveicarijos Konfederacijos bendradarbiavimo programos projekto „Nėščiųjų, gimdyvių ir naujagimių sveikatos priežiūros gerinimas Lietuvoje“ dėka ukmergiškiai įsijungė į vykdytus kursus internetu, dalyvavo trijų dienų mokymuose. Į juos vyko ne tik Akušerijos skyriaus darbuotojai, bet ir reanimatologai, anesteziologai, Vaikų ligų skyriaus, Konsultacinės poliklinikos vedėjos, kiti specialistai.

Gydytojos G. Gružauskaitės teigimu, naujagimiams palankios ligoninės vertinamos labai griežtai, jos turi atitikti pasaulinius kriterijus: „Nesvarbu, ar tokia ligoninė yra Ukmergėje, ar Kaune, ar Londone, joms visoms keliami tie patys reikalavimai, – pridūrė J. Zakarauskienė. – Jei kažkokios smulkmenos neatitikai, vadinasi, šis vardas įstaigai nebus suteiktas.“

 Naujagimiams palankios ligoninės statusas, pasak gydytojos neonatologės G. Gružauskaitės, yra labai svarbus: „Tos mamos, kurios čia gimdo, savo kūdikius žindo ilgiau, paprasčiau susitvarko su žindymo laktacijos sunkumais. Be to, šis vardas – ne tik statusas, bet ir nuolatinio tobulėjimo procesas. Svarbu ne tik mamas mokyti, bet ir patiems semtis žinių, domėtis naujovėmis.“

Ukmergės ligoninę vertino kvalifikuoti specialistai – Lietuvos akušerių sąjungos pirmininkė Ilona Joneliūnienė, Kauno klinikų Neonatologijos klinikos Naujagimių ligų skyriaus vadovė dr. Dalia Stonienė, šio skyriaus vyriausioji naujagimių slaugytoja Janina Ribelienė. Viena jų – dr. D. Stonienė – turi Tarptautinio žindymo komiteto, kuris veikia Jungtinėse Amerikos Valstijose, išduotą sertifikatą, suteikiantį teisę vertinti gydymo įstaigas.

Pasak gydytojos neonatologės G. Gružauskaitės, tik vienas procentas gimdyvių gali neturėti pieno. Tai priklauso ir nuo motinos motyvacijos, ir jos palaikymo, mokymo. Be to, yra labai nedaug vaistų, kuriuos vartojant, moteris negalėtų maitinti savo naujagimio. „Kartais girdime mamas sakant, jog jos susirgo, karščiavo, vartojo vaistus, todėl atsisakė mažylio žindymo, – mintimis dalijosi medikė. – Todėl mes ir stengiamės besiruošiančioms gimdyti ir jau susilaukusioms vaikelio moterims suteikti kuo daugiau įvairios informacinės medžiagos, praktinių įgūdžių, kad joms nekiltų abejonių ir kuo ilgiau galėtų krūtimi maitinti savo vaikučius. Nes tai – investicija į ateitį.“

Ukmergės rajono ligoninėje šiemet jau gimė 200 naujagimių. Pasaulinius standartus atitinkantį Akušerijos skyrių renkasi ne tik gimdyvės iš mūsų rajono. Vis dažniau į Ukmergę atvyksta moterys iš Molėtų, Širvintų, Anykščių, kitų rajonų bei miestų. Naujagimiams palankioje ligoninėje svarbūs visi – ir gimdyvė, ir kūdikis, ir kvalifikuotas, savo darbui atsidavęs personalas.

Gydymo įstaiga buvo vertinama pagal tarptautinius reikalavimus.

Dainiaus VYTO nuotr.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Mama :
    Labai gerai, kad ligoninės skatina žindyti naujagimius. Nors yra bambančių, jog tai kiekvienos asmeninis apsisprendimas, bet man tai nesuvokiama. Ar to mažo žmogučio atsiklausia ko jis nori ir kas jam geriausia? Žinoma tiktai už natūralų maitinimą. Ir tuo reikia domėtis iš anksto, vien ligoninės personalo gali nepakakti. Dar besilaukiant juk yra organizuojami kursai nėštukėms šia tema, pvz http://www.avent.limedika.lt/nesciuju-kursai/nesciuju-kursai-kaune ir kone kiekviename Lietuvos mieste, net ir visai nedideliame. Be to visiškai nemokami ir tikrai suteikiantys žinių ne tik iš teorinės, bet ir praktinės pusės.
  • Anonimas :
    o as pasibaisejau akuseriniu sesuciu elgesiu .atvazuoji su skausmai ir sako vazuok namo ateis laikas tada gimdysi .nors namie irgi vaikstai su skausmais .o dar sesutes klausia kiek sese gimde .nu ko kistis kur nereikia juk atvazuoji kad ramiau butu .ir turi butinai pasakyti nuraminti bet cia tipo ko tu cia vazuoji juk nepirmas vaikas .palaukite nepirmas bet.tai tikrai pasibaisejau nors man 10km uz ukmerges atvazuoti .tikrai noreciau apskusti .kad taip elgtis negali .pasijunti kai ne zmogus o kaip .
  • nu duoda :
    Pasaulinius standartus atitinkanti ligoninė? Tai kodėl kas 5 ligonį greitoji veža ė Vilnių?
  • skaitytoja :
    ne iš pirmo karto
  • Anonimas :
    Nžn kaip kita, bet Zakarauskiene tai siaubas, kas gali su ja bendrauti?
    • Xx :
      Na ji man pasirode labai normali rami tyli. Normaliai bendraujanti..
    • Anonimas :
      Pažiūrėk į save
  • Anonimas :
    Belieka sutvarkyti vaikų skyrių, nes ten baisoka.
  • Anonimas :
    Belieka sutvarkyti vaikų skyrių, nes ten baisoka.
  • Anonimas :
    Gera žinia. Sėkmės ligoninės kolektyvui.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas