Gyventojai nusprendė atstatyti išvažinėtą pievą, sutvarkyti stovėjimo aikštelę ir uždrausti svetimiems čia įvažiuoti.

Aktualijos, Naujausi

Privažiavimas prie „Eglutės“ kelia aistras

Šią savaitę redakciją pasiekė ne vienas signalas dėl privažiavimo prie Pivonijos mikrorajone, Antakalnio g. 49A, esančio vaikų lopšelio-darželio „Eglutė“. Kadangi prie pagrindinio įvažiavimo į kiemą iš Laukų gatvės pastatytas draudžiamasis kelio ženklas, kuris draudžia motorinių transporto priemonių eismą, tėvai automobiliais įstaigą gali pasiekti per aplinkinių gatvių kiemus. Tačiau tam pasipriešino kelių daugiabučių gyventojai.

„Įstaiga pastatyta, ji veikia, tačiau transporto priemone jos pasiekti neįmanoma. Kada pagaliau bus išspręsta ši ne vienerius metus keliama ir daugeliui aktuali problema?“ – nerimauja ikimokyklinukų tėvai.

Tuo tarpu šalia vaikų lopšelio-darželio „Eglutė“ esančių daugiabučių gyventojai piktinasi, jog jų kiemai paversti kone automagistrale, kuria nuolat zuja mažylius vežiojančios automašinos: „Kodėl mes turime kvėpuoti išmetamosiomis dujomis, vasarą kęsti dulkes ir nuolat valyti langus, slidžiu metu baimintis, jog pravažiuojantys automobiliai neužkliudys savo pačių lėšomis įsirengtose aikštelėse stovinčių mūsų automašinų?“

„Pagrasino, jog primuš…“

„Turime tris mažylius. Jie visi lanko vaikų lopšelį-darželį „Eglutė“. Mažėlį vedame į lopšelio grupę, o vyresniuosius – į darželį. Gyvename Krekšliuose, tad pasikeisdami su vyru vaikus vežiojame automobiliu. Iki šiol dažniausiai prie darželio privažiuodavome iš Jaunimo gatvės, automašiną palikdavome teritorijoje už 11 namo. Deja, neseniai gyventojai mums čia ne tik sustoti, bet ir važiuoti uždraudė. Jie buvusioje aikštelėje paskleidė žemes, įrengė bordiūrus – esą teritorija aplink namą priklauso jiems, jie čia ir tvarkosi, o svetimiems įvažiuoti nevalia…“ – skundėsi ukmergiškė Rita.

Kita „Eglutę“ lankančio vaiko mama sakė, kad pretenzijų sulaukė vos stabtelėjusi daugiabučio kieme išleisti mažylio. Jai buvę pagrasinta, kad kitą kartą, jei dar čia bandys važiuoti, su ja kalbėsis kitaip.

„Daugiabučiuose gyvenantys žmonės neslėpė, jog primuš…“ – teigė moteris ir pridūrė, kad įpykę gyventojai pasiūlė automobilius palikti Laukų gatvėje. Tačiau jai neatrodo, kad tai – geriausia išeitis.

„Kažin, kaip reaguotų Laukų gatvės gyventojai, jei visas srautas automašinų būtų nukreiptas tik šia gatvele? – svarstė ukmergiškė. – Mano galva, šalia darželio esančiuose daugiabučiuose namuose gyvenantys žmonės savivaliauja. Jie žemės aplink pastatus nėra išsipirkę, todėl neturi teisės uždrausti važiuoti. Bėda, kad jų savivalei neužkertamas kelias…“

Nusiteikę kovoti iki galo

Ketvirtadienį nuvažiavę prie daugiabučių, esančių šalia vaikų lopšelio-darželio „Eglutė“, pakalbinome kelis gyventojus. Jaunimo gatvės 11 namo komendanto pareigas laikinai einanti Laimutė Šeibokienė neslėpė, kad jiems darželio kaimynystė įgrisusi iki gyvo kaulo.

„Anksčiau prie mūsų namo galo buvo pieva, kuri ribojosi su darželio tvora. Kai padaugėjo gyventojų automašinų ir prie namo įrengtoje stovėjimo aikštelėje jiems tapo ankšta, dalį pievos pavertėme aikštele. Ją įsirengėme savo lėšomis. Deja, netrukus ja ėmė naudotis į „Eglutę“ vaikus atvežantys tėvai. Negana to, jie ėmė važiuoti per pievą. Dabartinis jaunimas įžūlus – jie automašina ir į patį darželį norėtų įvažiuoti, nesivargina paėjėti kelis žingsnius…“ – emocingai kalbėjo laikinoji komendantė.

Jos teigimu, nuo 2015 metų daugiabučio gyventojai nesulaukia iš savivaldybės pagalbos lyginant įvažiavimuose duobes. Jei žmonės nenori laužyti savo automobilių, jie patys rūpinasi, kad išdaužytos duobės būtų užpiltos. Taip pat jie artimiausiu metu ketina savo lėšomis sutvarkyti palei namą nutiestą šaligatvį.

Pasak L. Šeibokienės, kadangi daugiabučio gyventojai privalo tvarkyti ir prižiūrėti namo aplinką, jie nusprendė šį rudenį atstatyti išvažinėtą pievą, sutvarkyti stovėjimo aikštelę ir uždrausti svetimiems čia įvažiuoti. Moteris neslėpė, jog ne kartą ji pati baigiantis darbo valandoms, kai ukmergiškiai atvyksta į „Eglutę“ pasiimti vaikų, stovėjo prie įvažiavimo ir stabdė automobilius.

„Mes nusileisti neketiname ir kovosime iki galo. Kodėl svetimi turi važiuoti per mūsų sutvarkytą teritoriją ir ją niokoti? Kai mes auginome vaikus, juos į darželį vežiojome miesto autobusais, o iš stotelės ateidavome pėsčiomis. Tegul ir dabartiniai jauni tėveliai stato automašinas Jaunimo gatvėje, prie atliekų konteinerių aikštelės, ir per kiemus nueina iki darželio. Dar vienas variantas – darželiui sumažinti savo žaliuosius plotus ir vietoj jų įrengti erdvią automobilių stovėjimo aikštelę…“ – samprotavo L. Šeibokienė.

Kitame kieme sutiktas daugiabučio gyventojas ypač piktinosi mamytėmis, kurios manevruodamos automobilių prigrūstuose kiemuose ramiausiai plepa mobiliaisiais telefonais. Žmogus tikino, jog ypač žiemą, kai būna slidu, nereti atvejai, kai pravažiuojančios automašinos kliudo ir apgadina gyventojų automobilius.

Svarbiausia – vaikų  saugumas

Vaikų lopšelio-darželio „Eglutė“ direktorė Meilė Jasevičienė pripažino, jog įstaiga nebe pirmus metus susiduria su opia privažiavimo problema. Tai žinoma visiems savivaldybės vadovams, įstaigoje yra lankęsi Savivaldybės tarybos nariai. Tačiau iki šiol joks sprendimas, kuris tenkintų visas puses, nėra priimtas.

1986 metais įkurtą ikimokyklinio ugdymo įstaigą lanko per 250 vaikų, čia dirba 53 darbuotojai.

„Ryte ir vakare į įstaigą atvažiuoja daug transporto. Tėveliai atveža vaikus, taip pat į darbą automobiliais atvyksta ir dalis darbuotojų. Mūsų aikštelė labai maža, joje telpa tik dalelė automašinų, todėl visų norinčiųjų poreikio patenkinti nėra galimybės. Jei čia norėtų įvažiuoti visi, privažiavimas iš Laukų gatvės tuoj būtų užkimštas…“ – kalbėjo direktorė.

Ieškant išeities ir rūpinantis vaikų saugumu 2015 metais vaikų lopšelio-darželio administracija ir vaikų tėveliai kreipėsi į rajono savivaldybės administracijos direktorių, prašydami apriboti įvažiuojančių transporto priemonių srautą darželio teritorijoje. Savivaldybės Saugaus eismo komisijos sprendimu buvo pastatytas eismą ribojantis kelio ženklas Laukų gatvėje.

„Deja, tai problemos neišsprendė. Kai kurie tėveliai nepaiso šio ženklo ir važiuoja į aikštelę. Vien šią savaitę buvo apgadinti čia stovėję dviejų darbuotojų automobiliai“, – sakė M. Jasevičienė.

Direktorė teigė, jog įstaiga savo jėgomis išspręsti šios problemos negali. Bendruomenė laukia rajono valdžios pagalbos. Taip pat pašnekovė mano, jog supratingesni turėtų būti ir aplink darželį esančių daugiabučių gyventojai. Anksčiau, kol jie neprieštaravo, jog tėvai važiuotų per kiemus, tokių nesusipratimų nekildavo.

Svarstys Saugaus eismo komisija

Rajono savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriaus vedėjas Aidas Dutkus teigė, jog savivaldybę taip pat jau pasiekė signalai dėl privažiavimo prie vaikų lopšelio-darželio „Eglutė“.

„Spalio pabaigoje bus rengiamas savivaldybės Saugaus eismo komisijos posėdis. Jame svarstysime ir šį klausimą“, – patikino vedėjas.

Gyventojai nusiteikę ryžtingai – jie ketina uždrausti svetimiems važiuoti pro Jaunimo gatvės 11 namą.

Daugiau nei prieš tris dešimtmečius įrengta įstaigos stovėjimo aikštelė neatitinka šiandienos poreikių.

Laukų gatvėje pastatytas eismą ribojantis kelio ženklas problemos neišsprendė.

Dainiaus VYTO nuotraukos

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Gyventoja :
    Viskas būtų gerai, jei jaunieji tėveliai nenorėtu su automobiliu privažiuoti prie pat grupių dūrų, galėtu su mašina į grupę įvažiuotu. O kaip išvažinėjo visą žalią veją ir prie Juanimo 9 ir 11 namo. O ką daugaibučių namų gyventojai nenori gražesnės aplinkos? O šitas klausimas jau keliamas ne vienus metus: buvo kreiptasi ir į rajono valdžią ( konkrečiai į Administracijos Direktorių ), buvo pernai ir raštas surašytas ir perduotas Ūkio komiteto pirmininkui D.Varnui nuo Jaunimo 9 namo gyventojų, kad per kiemus vyksta autostrada, bet jokio rezultato ar sprendimo nesulaukta. Okai gyventojai ima reikalą į savo rankas, tai jau pradėda šaukti „ vaikų sauguma„, o kas apsaugos mūsų vaikus Jaunimo 9 ir 11 namo gyventojų. Labai idomus darželio Direktorės požiūris kviečiantis būti supratingesniais- prašau leiskite per savo kiemą ir Direktoriai ir administracijos Direktorius važinėti, juk gyvenate šalia. Darželio vaikų tėveliai gali palikti mašinas Jaunimo gatvėje ar Laukų ir pestute nevesti vaiką į darželį : bus sveikiau ir figūrai geriau.
    • Anonimas :
      Šiam komentarui pritariu ir aš. Nuo šio darželio kenčia trys namai; Jaunimo g. 13, 11 ir 9. Savivaldybei senai buvo laikas pasirūpinti stovėjimo aikštele darželio teritorijoje, kuri yra pakankamai didelė. Šių namų gyventojai piko valandomis grįžę iš darbo negali priparkuoti savo automobilių.
  • rokas :
    valdiska zeme turi teise visi vaziuoti, issipirkit ja aplink namus , tuomet ir darykit ka norit.
  • Anonimas :
    Gal kas nezino,kad cia kalbama apie vaiku darzeli?
  • milda :
    maryte, apie kokius darzus kalbate?
  • maryte :
    ar nera kitu problemu kam tie darzai isvis reikalingi

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas