Ukmergės 2-osios šaulių kuopos archyvo nuotr.

„Didžiausia Lietuvos kryžkelė - istorijos sūkuriuose“

Paminėjo generolo Tado Kosciuškos 200-ąsias mirties metines

Vilniuje iškilmingai paminėtos Lenkijos, Lietuvos ir JAV didvyrio Tado Kosciuškos 200-osios mirties metinės. Sekmadienį vykusiame renginyje dalyvavo ir ukmergiškiai – Šaulių sąjungos Karaliaus Mindaugo 10-osios rinktinės 2-oji šaulių kuopa.

Metinių minėjimas prasidėjo šv. Mišiomis Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčioje. Vėliau dalyvių eisena atžygiavo į Nepriklausomybės aikštę. Renginyje dalyvavo Lietuvos kariuomenės baikerių klubas, pučiamųjų orkestras, Vilniaus raitoji policija, Šaulių sąjungos Karaliaus Mindaugo rinktinė, Bajorų karališkosios sąjungos nariai. Nepriklausomybės aikštėje buvo pakeltos vėliavos, pasirodė kariuomenės Garbės sargybos kuopos kariai.

Lietuvos bajorų karališkosios sąjungos vadas Perlis Vaisieta pažymėjo, kad T. Kosčiuška įkvėpė valstiečius, dvarininkus, inteligentiją Nepriklausomybei, laisvei. Jo teigimu, generolui turime būti dėkingi ir už Vasario 16-ąją, ir už Kovo 11-ąją.

Kitas renginys, skirtas šiai sukakčiai, vyko Seime. Konstitucijos salėje Lietuvos bajorų karališkosios sąjungos iniciatyva surengta mokslinė konferencija. Joje pranešimus pristatė prof. dr. Valdas Rakutis, Eduardas Brusokas, Algimantas Daugirdas.

T. Kosciuška nacionaliniu didvyriu yra laikomas Lietuvoje, Lenkijoje, Jungtinėse Valstijose. Jis buvo vienas iš pagrindinių 1794 metų sukilimo vadų Lenkijoje ir Lietuvoje, generolas, aktyviai dalyvavęs Amerikos nepriklausomybės kare.

Įvertindama T. Kosciuškos gyvenimo žygdarbių ir istorinio palikimo reikšmę laisvės ir nepriklausomybės idėjoms, UNESCO šią datą įtraukė į 2017 m. minėtinų sukakčių sąrašą. Šie metai Lenkijoje yra paskelbti Tado Kosciuškos metais. Balandį panašią rezoliuciją vienbalsiai priėmė Lietuvos Respublikos Seimas.

„G. ž.“ inform.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas