Kultūra, Naujausi

Miestas puošiasi meno kūriniais

Arvydas PĖŠINA

Prasidėjus rudeniui, mieste suintensyvėjo puošyba – tai šen, tai ten atsiranda mažosios architektūros elementų.

Pagaliau iš Turizmo ir verslo informacijos centro „išskrido“ balandžiai. Jie dar pernai buvo sukurti Kultuvėnų kaime, Lukenskų sodyboje, vykusio tarptautinio plenero metu. Tuomet kalvio Andriaus Janulio organizuotame plenere dvylika menininkų sukūrė 15 kompozicijų. Visi sukurti balandžiai buvo nulieti AB „Umega“, buvusioje „Vienybės“ liejykloje.

Nutūpti balandžiams buvo parinktos netikėtos, tačiau įdomios vietos. Ukmergiškiai ar miesto svečiai, vaikščiodami po centrą, gali paieškoti šių metalinių paukščių. Įdomumo dėlei neatskleisime, kur jie „nutūpę“. Pabandykime patys juos surasti.

Vienos parduotuvės Gedimino gatvėje langas pasipuošė neįprastomis langinėmis. Jų sukūrimo idėją ir projektą pristatė menininkė Nijolė Stunskaitė.

Miestui puošiantis meniniais akcentais „grįžo“ ir laikas. Pagaliau Vienuolyno gatvėje vėl tiksi laikrodis.

Šiek tiek anksčiau miestą papuošė besisukantis akmuo. Aikštėje priešais vienintelį Ukmergės viešbutį pastatytas postamentas, o ant jo pritvirtintas gerai subalansuotas akmuo – jį pasukti tik-rai nesunku. Viename akmens gale – įdubimas, o per visą jį eina kiaurai išgręžtas kanalas. Sakoma, kad priglaudus ausį prie neapdirbtos akmens dalies, kur baigiasi kanalas, galima išgirsti, kaip šnabžda miestas. Dėl to skulptoriaus Ričardo Širvelio kūrinys ir pavadintas „Miesto šnabždesiai“.

Kaip pasakojo rajono savivaldybės administracijos Kultūros ir turizmo skyriaus vyr. specialistas Julius Zareckas, ši skulptūra yra kinetinė, t. y. judanti. Kita šiek tiek judanti skulptūra – pavasarį pastatytas A. Janulio „Keliaujantis arkliukas“ Kauno gatvėje, prie UAB „Vilkmergės klinika“. Pasak J. Zarecko, vaikai, prižiūrint tėvams, ant „arkliuko“ gali ir pasisupti.

Dainiaus VYTO nuotraukos

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas