Aktyviausi Judumo savaitės dalyviai buvo pagerbti savivaldybėje.

„Ir Lietuvoje gyventi gera!“

Judumo savaitę – žygiai dviračiais, sportinės estafetės, mankštos

Skaistė VASILIAUSKAITĖ-DANČENKOVIENĖ

Pirmadienį Savivaldybės tarybos posėdžių salėje paskelbti Europos judumo savaitės Ukmergėje Judriausios įstaigos konkurso nugalėtoja. Judriausia 2017 metų įstaiga pripažinta Dukstynos pagrindinė mokykla. Apdovanojimą laimėtojams bei padėkas konkurso dalyviams ir Europos judumo savaitės renginių organizatoriams įteikė savivaldybės meras Rolandas Janickas ir administracijos direktorius Stasys Jackūnas.

Įsiliejo vienuoliktą kartą

Ukmergė kartu su didžiausiais Lietuvos bei Europos miestais į Europos judumo savaitę per dvylika metų šiemet įsilieja jau vienuoliktą kartą. Nuo rugsėjo 15 dienos vyko įvairūs renginiai, skirti skatinti visuomenę aplinką teršiančius automobilius keisti kitomis susisiekimo formomis ir daugiau judėti.

Dviračių žygyje – daugiau kaip šimtas dalyvių

Rugsėjo 22 dieną vyko tradicinis dviratininkų žygis Ukmergės mieste. Jame dalyvavo Jono Basanavičiaus gimnazija, Ukmergės technologijų ir verslo mokykla, Dukstynos bei Užupio pagrindinės mokyklos, „Ryto“ specialioji mokykla – iš viso per šimtą dviratininkų. Mažiausieji žygio dalyviai – lopšelio-darželio „Nykštukas“ auklėtiniai, į bendrą koloną įsiliejo nuo centrinio pašto iki Kraštotyros muziejaus.

Šiųmetis tradicinis maršrutas po pagrindines miesto gatves gerokai išplėstas – dviratininkai suko didžiulį ratą šalutinėmis gatvėmis, aplankydami gyvenamuosius rajonus. Be pagrindinių Kauno ir Vilniaus, dar riedėta ir Šlaitų, Gedimino, Ramygalos, A. Smetonos, Stoties, Paupio, Jaunimo, Nuotekų, Draugystės, Antakalnio, Dariaus ir Girėno, Linų, Dirvonų bei Beržų gatvėmis. Tokiu būdu bandyta atkreipti gyventojų dėmesį, kad po savo miestą galima keliauti ne tik automobiliu, bet ir dviračiu.

Matavo kraujospūdį, pranešė gerų žinių

Dviratininkai finišavo Kraštotyros muziejaus kiemelyje, kur akcijos dalyvius pasveikino savivaldybės administracijos direktorius S. Jackūnas. Momentines fotonuotraukas dviratininkų grupėms dovanojo Kraštotyros muziejus. Klubas „Suk rankeną“ pristatė savo renginį. Visuomenės sveikatos biuras kvietė dviratininkus po aktyvaus judėjimo pasimatuoti kraujospūdį, streso lygį, plaštakos jėgą bei sužinoti, kaip kūnas reaguoja į fizinę veiklą. Jaunimo laisvalaikio centras ragino keliauti ne tik po savo miestą, bet ir po pasaulį, dalyvaujant savanorių ir judumo programoje, kurią pristatė įstaigos direktorė Daiva Pranskevičienė. Įsiminti informaciją padėjo vėjo malūnėliai su svarbiausiomis nuorodomis bei kontaktais. Turizmo ir verslo informacijos centro direktorė Lina Baublienė pranešė smagią žinią apie bendradarbiavimą su Ukmergės fabrikų kroso iniciatoriais, kurių dovana dviratininkams – dvi sužymėtos ir įrengtos trasos. Pirmoji yra šalia Sporto centro stadiono, o kita – prie „Šilo“ pagrindinės mokyklos. Tikslius maršrutus galima rasti naudojantis endomondo.cvom programėle, kurioje pateikiami žemėlapiai, tikslios koordinatės, atstumai ir kita aktuali informacija.

Ištvermingiausi mynė iki Šventupės

Savivaldybės tarybos Kaimo ir aplinkosaugos komitetas ištvermingiausius pakvietė vykti į žvalgybinį žygį nuo Ukmergės centro iki Šventupės kempingo ir išžvalgyti naują turistinį maršrutą. Politikų iniciatyva neliko be atsako – į žygį leidosi nemažas būrys dviratininkų. Įveikę ne vieną iššūkį, žygio dalyviai viešėjo kempinge, kuriame šeimininkaujantis Kasparas Ramonas į darbą iš Ukmergės iki Šventupės taip pat kasdien mina dviračiu. Jo teigimu, kelias nuo Ukmergės iki Šventupės nėra pakankamai saugus, nes kai kuriose šio ruožo atkarpose nėra net papildomos juostos greta plento, kuriame vyksta intensyvus lengvųjų bei krovininių automobilių eismas. Vis dėlto tikslą galima pasiekti važiuojant ir šiuo keliu. Tačiau, verslininko K. Ramono manymu, vaizdingas maršrutas palei Šventosios upę leistų tiek turistams, tiek ukmergiškių šeimoms ne tik kur kas saugiau keliauti, nesibaiminant pro šalį lekiančių automobilių, bet ir atrasti gražiausias rajono vietas – Aukštuosius krantus. Įrengus tokį maršrutą, jis galėtų tapti traukos objektu. Pasak šio žygio iniciatoriaus, Kaimo ir aplinkosaugos komiteto pirmininko Valdo Petronio, maršrutas tikrai smagus, vaizdingas, su iššūkiais ir įdomus, tad jo įrengimas, siekiant turistinių bei sveikatinimo tikslų, būtų prasmingas. Tačiau viskas priklausys nuo to, kaip rajono vadovai sudėlios prioritetus ir kam skirs pirmumą, teikdami projektines paraiškas bei ieškodami finansų.

Naujovė – Judriausios ugdymo įstaigos konkursas

Viena reikšmingiausių šių metų Europos judumo savaitės Ukmergėje naujovių – Judriausios ugdymo įstaigos konkursas. Jame dalyvavo penkios rajono ugdymo įstaigos.

Vaikų lopšelyje-darželyje „Buratinas“ nuo rugsėjo 16 iki 22 dienos visą savaitę buvo organizuojamos įvairios judėjimo formos: mankšta, judrieji žaidimai, estafetės, pramoga paspirtukais. Veiklose dalyvavo 16 įstaigos darbuotojų ir 76 vaikai. Rugsėjo 18 dieną, grojant linksmai muzikai, kartu su Buratinu vaikai buvo kviečiami apšilti. Po smagios mankštos visi žaidė įvairius žaidimus, kuriuose auklėtiniai demonstravo savo vikrumą, greitį, tikslumą, lankstumą. Rugsėjo 20 dieną darželinukai rungtyniavo estafetėse, skirtose sveiko ir aktyvaus gyvenimo būdo skatinimui bei užimtumo didinimui. Paskutinę savaitės dieną organizuota pramoga „Man smagu važiuot paspirtuku“. Tikslas bendras: svarbiausia – dalyvauti, gerai jaustis įveikiant nurodytą atstumą. Pasak organizatorių, „judėjimo savaitės renginiai prabėgo greitai ir įdomiai. Juos lydėjo puiki nuotaika, muzika, judesys, šypsenos“.

Dainavos pagrindinė mokykla rugsėjo 22 dieną taip pat organizavo Judumo savaitės renginį – bendruomenės narių bėgimą mokyklos stadione ir gyvenvietėje. Bėgime dalyvavo 35 bendruomenės nariai: ikimokyklinio skyriaus vaikai ir auklėtojos, mokyklos mokiniai ir mokytojai.

Renginių gausa bei įvairove išsiskyrė Dukstynos pagrindinė mokykla. Joje į Europos judumo savaitės renginius įsitraukė 98 proc. visų mokyklos mokinių. Savaitė pradėta rugsėjo 14 dieną surengiant sporto šventę. 21 dieną moksleivių tėvams buvo dalinamos skrajutės, skirtos Tarptautinei dienai be automobilio. Jų tekstas priminė, kad automobiliai yra pagrindinis atmosferos taršos šaltinis, kvietė juos palikti namie ir keliauti savo mieste kitaip – pėsčiomis, dviračiais, viešuoju transportu, paspirtukais, riedlentėmis, riedučiais. „Teršalai ardo bronchų, plaučių ląsteles, sumažėja atsparumas virusams ir bakterijoms. Švari gamta – gera sveikata!“ – perspėjo moksleiviai savo tėvus. Rugsėjo 22 dieną mokyklos aikštyne vyko fizinio aktyvumo pertraukos. Jų metu, skambant muzikai, vaikai šoko, žaidė kvadratą, krepšinį, futbolą, bėgo aplink stadioną. Taip pat šią dieną buvo surengta pirmų–ketvirtų klasių mokinių piešinių „Švari gamta – gera sveikata!“ paroda netradicinėse erdvėse.

Vidiškių pagrindinėje mokykloje taip pat visą savaitę vyko įvairios sportinės veiklos, skirtos Europos judumo savaitei (jums gali būti įdomi ir sportinė apranga). „Nors gamta vis ,,plovė” mūsų planus, bet mokiniai ir mokytojai rado būdų pajudėti. Pertraukų metu visi draugiškai sportavome, po pamokų, prašvitus saulutei, keliavome į lauką, bėgome, žaidėme judrius žaidimus“, – dalinosi įspūdžiais Vidiškių mokyklos atstovai. Šiuose renginiuose dalyvavo per šimtą pirmų–dešimtų klasių mokinių ir mokytojų.

Įdomūs ir išskirtiniai renginiai vyko Pašilės progimnazijoje. Rugsėjo 18–21 dienomis pertraukų metu pradinių klasių mokiniai žaidė judriuosius žaidimus, šoko, varžėsi estafetėse. 22 dieną vyko baigiamieji Judumo savaitės renginiai. Pradinių klasių mokiniai dalyvavo Kapitono Flinto mankštoje. Mokytojai ir penktų–septintų klasių mokiniai progimnazijos kiemelyje darė intensyvią mankštą, skatinančią teigiamas emocijas, stiprinančią raumenų jėgą, kvėpavimo, širdies ir kraujagyslių sistemas. Vaikščiodami ir gulėdami ant stiklo šukių drąsiausieji įveikė save ir savo baimes, įgijo daugiau pasitikėjimo savo jėgomis. Aštuntos klasės mokiniai dvi dienas praleido pajūryje. Pirmą dieną jie pėsčiomis keliavo nuo Latvijos sienos iki Palangos tilto. Žygį pradėjo nuo pasienio stulpo Nr. 0001. Eidami 20 kilometrų pajūriu aštuntokai grožėjosi gamtos vaizdais, rinko gintarus, klausėsi muzikos. Antrą dieną keliautojai praleido paplūdimyje, maudydamiesi ir žaisdami judriuosius žaidimus. Einant sudėtingiausia buvo įveikti į jūrą įtekančius upelius. Kad išliktų sausi, keliautojai turėjo būti ne tik atidūs, stiprūs, bet ir labai vieningi, susiklausę. Didžiausią įspūdį paliko Būtingės naftos terminalas.

Smagu, kad lopšelyje-darželyje „Buratinas“ judėjimą skatinantys renginiai inicijuojami jau antrus metus, o Dukstynos pagrindinėje mokykloje – net antrą dešimtmetį ir tai yra ilgametė tradicija.

Spalio 2 dieną visoms konkurse dalyvavusioms įstaigoms įteiktos padėkos, o nugalėtojams atiteko statulėlė, liudijanti, kad būtent ši įstaiga 2017 metais yra judriausia rajone, ir pereinamasis prizas – Ukmergės rajono savivaldybės Judriausios ugdymo įstaigos vėliava.

Moksleiviai entuziastingai įsijungė į akciją.

Dariaus PAŠKEVIČIAUS nuotr.

OnSport.lt – dviračiai internetu.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas