G. Vaičiūnas.

Aktualijos, Naujausi

Pasikeitimai rajono prokuratūroje

Nuo rugsėjo 12 dienos Vilniaus apygardos prokuratūros Vilniaus apylinkės prokuratūros Septintajam skyriui vadovauja naujas vyriausiasis prokuroras – 44-erių Gintas Vaičiūnas. Jis į šias pareigas paskirtas šalies generalinio prokuroro Evaldo Pašilio sprendimu. G. Vaičiūnas pakeitė ilgametį rajono prokuratūros vadovą, 62-ejų Rimantą Kanapienį.

Prokuratūrai vadovavo beveik 17 metų

Paskutinę darbo dieną „Gimtosios žemės“ kalbintas buvęs vyriausiasis prokuroras R. Kanapienis sakė, jog pareigų atsisakė pasibaigus 5 metų kadencijai, kuri skaičiuojama nuo 2012-ųjų, kuomet buvo įvykdyta prokuratūros reforma. Pagal įstatymą vyriausiojo prokuroro pareigų terminas galėjo būti pratęstas dar penkeriems metams, tačiau R. Kanapienis nepanoro ilgiau dirbti. „Pernelyg ilgai užsibuvau“, – taip savo sprendimą komentavo pašnekovas.

R. Kanapienis rajono prokuratūrai vadovavo beveik 17 metų, nuo 2000-ųjų. „Esu bene ilgiausiai šalyje šias pareigas ėjęs prokuroras“, – prasitarė jis.

Iš Širvintų rajono kilęs R. Kanapienis profesinę karjerą pradėjo 1976 metų sausio 5-ąją, kai grįžęs iš karinės tarnybos įsidarbino tuometinėje milicijoje patruliu. Tačiau juo dirbo neilgai, jau po pusės metų išvyko į Volgogrado aukštąją tardymo mokyklą ir 1980-iais ją baigė. Rusijoje lietuvis susipažino su Kelių inžineriniame statybos institute studijavusia ukrainiete, kuri tapo jo žmona. Su ja gyvena iki šiol, užaugino dvi dukras, turi du anūkus.

Po studijų Rusijoje R. Kanapienis grįžo į Lietuvą ir ketverius metus dirbo tardytoju Kupiškyje. 1984-iais tapo Kupiškio rajono vidaus reikalų skyriaus tardymo poskyrio viršininku ir šias pareigas ėjo 11 metų. „Vėliau išėjau į atsargą ir pradėjau dirbti prokuratūroje“, – tęsė pasakojimą R. Kanapienis.

1996-ųjų rugsėjo mėnesį jis buvo pervestas į Ukmergę dirbti vyriausiojo prokuroro pavaduotoju. Dar po ketverių metų R. Kanapienis tapo rajono prokuratūros vadovu.

Paprašytas prisiminti reikšmingiausias, labiausiai įsimintinas darbo detales, pašnekovas prisiminė pirmuosius Ukmergėje metus: „Tai buvo sunkiausiais laikas – teko narplioti rajone  įvykdytus sprogdinimus, aiškintis žinomos verslininkės nužudymo aplinkybes. Vėliau kriminogeninė situacija aprimo.“ Pasak R. Kanapienio, visko buvo per  21-erius darbo Ukmergės rajone metus, daug narpliota įvairiausių nusikaltimų, įvykių.

„Kol kas jokių planų neturiu, būsiu bedarbis“, – apie ateitį kalbėjo buvęs skyriaus vadovas. Ir pridūrė, kad nors ir nesulaukė pensinio amžiaus, turi 44 metų tarnybos stažą.

Vyriausiasis prokuroras – ukmergiškis

Nuo antradienio Vilniaus apylinkės prokuratūros Septintajam skyriui, kuriam priklauso ne tik mūsų, bet ir Širvintų rajonai, vadovauja prokuroras G. Vaičiūnas. Jis kartu su dar dviem pretendentais į atsilaisvinančias vyriausiojo prokuroro pareigas dalyvavo Lietuvos Respublikos generalinės prokuratūros vykdytoje atrankoje ir buvo pripažintas nugalėtoju.

G. Vaičiūnas yra ukmergiškis, tuometinės Penktosios vidurinės mokyklos (dabar – Dukstynos pagrindinė mokykla) auklėtinis. Profesinę karjerą jis pradėjo 1991 metais įsidarbinęs policijoje stažuotoju. Po mėnesio ukmergiškis įstojo į Kauno teisės mokyklą, kurią vėliau panaikinus, kartu su 30-čia gerai besimokiusių studentų buvo perkeltas į tuomet veikusią Policijos akademiją. Po bakalauro studijų G. Vaičiūnas grįžo į Ukmergės rajono policijos komisariatą, dirbo Kriminalinės policijos Ekonominių nusikaltimų tyrimo poskyryje, taip pat tęsė magistro studijas. Vėliau pareigūnas buvo perkeltas į Tardymo poskyrį.

Po dvejų darbo tardytoju metų G. Vaičiūnas perėjo į prokuratūrą. Iš pradžių porą metų teko padirbėti Pasvalyje, o 2004-ųjų gruodį prokuroro vieta atsirado ir Ukmergėje.

G. Vaičiūnas yra vedęs, kartu su žmona augina tris vaikus, kurių viena jau studentė, du – moksleiviai.

Du prokurorai išvyko į Panevėžį

Šiuo metu rajono Vilniaus apylinkės prokuratūros Septintojo skyriaus darbuotojų gretos sumažėjusios. Širvintose dirba tik viena prokurorė Palmira Pečiulienė, o Ukmergėje trys – G. Vaičiūnas, Darius Žvirblis ir Liudas Žuklys.

Gegužę laimėję atranką į aukštesnes pareigas į Panevėžį išvyko du ukmergiškiai prokurorai. Darius Krogertas šiuo metu dirba Panevėžio apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotoju, o Julius Gelumbauskas yra šios prokuratūros 2-ojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus vyriausiasis prokuroras.

Ukmergės rajono prokuratūrai vadovaujantis G. Vaičiūnas pripažino, jog dabar skyriuje dirbančių prokurorų darbo krūviai labai dideli. Jei anksčiau vienu metu jiems tekdavo kontroliuoti vidutiniškai apie 35 ikiteisminius tyrimus, dabar vienam prokurorui tenka 70 bylų. Vyriausiasis prokuroras tikisi, jog Generalinė prokuratūra Ukmergei skirs dar bent vieną prokurorą.

Pasak G. Vaičiūno, prokurorai kontroliuoja visus policijoje vykdomus ikiteisminius tyrimus, priima procesinį sprendimą dėl bylos baigties, su pareikštais kaltinimais dalyvauja teismuose. Taip pat prokurorai gali ir patys pradėti ikiteisminį tyrimą, tačiau vėliau jį tęsti vis tiek paveda policijos tyrėjams. Skyriaus vadovui pagal pareigas dar tenka kontroliuoti ir kolegų darbą, aiškintis skundus dėl priimamų sprendimų.

R. Kanapienis.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas