A. Uselienė.

Aktualijos, Naujausi

Iš mokyklų vadovų pareigų – savo noru, teismo sprendimu

Nuo spalio 1 dienos iš „Ryto“ specialiosios mokyklos vadovo pareigų traukiasi direktorė Elena Šemetienė. Jos pateiktam prašymui turės pritarti rajono Savivaldybės taryba. Šiuo metu direktorės neturi ir Senamiesčio pagrindinė mokykla. Audra Uselienė nuo pareigų nušalinta teismo sprendimu.

„Tai mano asmeninis apsisprendimas“

„Ryto“ specialiosios mokyklos direktorė E. Šemetienė prašymą atleisti iš pareigų šalių susitarimu pateikė rugsėjo 4 dieną. Ji taip pat prašo išmokėti trijų mėnesių jos gauto vidutinio darbo užmokesčio dydžio išeitinę išmoką ir kompensaciją už nepanaudotas kasmetines atostogas. Vadovaujantis Vietos savivaldos įstatymu, priimti sprendimus dėl savivaldybės mokymo ir auklėjimo įstaigų vadovų skyrimo į pareigas ir atleidimo iš jų yra Savivaldybės tarybos kompetencija. Šis klausimas ir bus svarstomas artimiausiame rajono Tarybos posėdyje.

„Gimtosios žemės“ kalbinta „Ryto“ specialiosios mokyklos direktorė nenorėjo komentuoti priežasčių, kodėl nutarė atsisakyti užimamų pareigų. „Tai mano asmeninis apsisprendimas, apie tai galvodavau ir anksčiau, – teigė E. Šemetienė. – Reikia keistis. Šiuo metu jokių planų dėl ateities neturiu, liksiu mokykloje ir dirbsiu pedagoginį darbą.“

„Ryto“ specialiąją mokyklą, kuriai priklauso ir lopšelis-darželis „Vyturėlis“, nuo rugsėjo lanko 100 vaikų, iš jų 87 – mokosi. 35 gyvena mokyklos bendrabutyje. Veterinarijos gatvėje esančiame darželyje veikia dvi ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo grupės. Nemaža dalis vaikų į įstaigą kasdien atsivežami ir vakare parvežami namo.

Rajono savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriaus vedėja Dalė Steponavičienė sakė, jog apie direktorės sprendimą sužinojo tik prieš jai pateikiant prašymą. „Apie tai, kad nori išeiti, E. Šemetienė mus informavo išvakarėse“, – situaciją komentavo skyriaus vedėja.

Pasak D. Steponavičienės, Specialiosios mokyklos direktorė su savo pareigomis susitvarkydavo, dėl to priekaištų jai nebuvo. Vedėja nepaneigė, jog nuomonių skirtumų būta, tačiau iki šiol viską neva pavykdavo suderinti ir išspręsti. D. Steponavičienė abejojo, ar direktorės apsisprendimą galėjo įtakoti „Ryto“ specialiosios mokyklos laukiančios reformos. Vedėjos teigimu, direktorė mano, jog jos vadovaujamą mokyklą lankantys vaikai turėtų ir toliau likti šioje įstaigoje, neturėtų būti integruojami. Tuo tarpu šalies švietimo gairėse numatyta visiems vaikams užtikrinti vienodas mokymosi galimybes. Specialiųjų mokyklų pertvarka turėtų prasidėti jau po dvejų metų. Ateityje tokių mokyklų neliks, o specialiųjų poreikių vaikai bus perkeliami į paprastas mokyklas. Taip planuojama atsisakyti sovietmečiu suformuoto skirstymo tarp vadinamųjų normalių ir specialių poreikių vaikų.

Jei rajono Savivaldybės taryba pritars E. Šemetienės pateiktam prašymui, iš darbo išeinančiai direktorei išeitinė išmoka ir kompensacija už nepanaudotas kasmetines atostogas būtų mokamos iš „Ryto“ specialiajai mokyklai skirtų asignavimų. Vėliau teisės aktų nustatyta tvarka bus skelbiamas atviras konkursas mokyklos direktoriaus pareigoms eiti.

Mokykla galimai neteisėtai pelnėsi iš mokinio krepšelio lėšų?

Senamiesčio pagrindinė mokykla vadovo neturi nuo birželio 23 dienos. Švietimo įstaigos direktorė A. Uselienė nuo pareigų iki rugsėjo 22 dienos nušalinta Širvintų apylinkės teismo sprendimu vykdant ikiteisminį tyrimą dėl galimo dokumentų klastojimo. Įtarta, kad mokinių sąrašuose buvo asmenų, kurie nelankė šios mokyklos. Nepatvirtintais duomenimis, tuo susidomėta tuomet, kai viena ukmergiškė kreipėsi į savivaldybę dėl socialinės paramos. Tuomet pildant duomenis paaiškėjo, kad jos vaikai įtraukti į Senamiesčio pagrindinės mokyklos mokinių sąrašus, tačiau, moters teigimu, ten jie niekada nesimokė… Aiškinantis šį atvejį rajono savivaldybės mero potvarkiu buvo sudaryta komisija. Jos nariai nagrinėjo mokyklos dokumentus, susijusius su mokinių apskaita. Apie galimus piktnaudžiavimo faktus, kurių galėjo būti ir daugiau, įtarimus, kad mokykla galimai neteisėtai pelnosi iš mokinio krepšelio lėšų, buvo pranešta prokuratūrai. Tyrimas dėl Senamiesčio mokyklos pavestas Širvintų rajono teisėsaugai.

Kaip „Gimtają žemę“ informavo sprendimą dėl A. Uselienės nušalinimo nuo pareigų priėmęs Širvintų rajono apylinkės teismo teisėjas Linas Zinkevičius, jis šioje byloje atliko tik ikiteisminio tyrimo teisėjo veiksmus. Vadovaujantis Baudžiamojo proceso kodekso 157 straipsniu, nusikalstamos veikos tyrimo metu ikiteisminio tyrimo teisėjas, gavęs prokuroro prašymą, nutartimi turi teisę laikinai nušalinti įtariamąjį nuo pareigų ar laikinai sustabdyti teisę užsiimti tam tikra veikla, jei tai būtina, kad būtų greičiau ir nešališkiau ištirta nusikalstama veika ar užkirsta įtariamajam galimybė daryti naujas nusikalstamas veikas. Nutartis laikinai nušalinti įtariamąjį nuo pareigų siunčiama įtariamojo darbdaviui vykdyti. Laikinas nušalinimas nuo pareigų ar laikinas teisės užsiimti tam tikra veikla sustabdymas negali trukti ilgiau kaip šešis mėnesius. Prireikus šios priemonės taikymas gali būti pratęstas dar iki trijų mėnesių. Pratęsimų skaičius neribojamas. Teismo priimtą nutartį įtariamasis ar jo gynėjas gali apskųsti aukštesniajam teismui. A. Uselienė pasinaudojo šia teise, tačiau Vilniaus apygardos teismas paliko galioti pirmos instancijos teismo sprendimą.

Senamiesčio pagrindinės mokyklos direktorės nušalinimo nuo pareigų terminas baigiasi rugsėjo 22-ąją. Teisėjas L. Zinkevičius patikino, jog kol kas iš prokuratūros negavo prašymo pratęsti priemonės taikymo.

Ikiteisminį tyrimą kontroliuojantis Vilniaus apylinkės prokuratūros Septintojo skyriaus Širvintų rajono prokuroras Dainius Dambrauskas nebuvo kalbus, tik patvirtino, jog bylos tyrimas vyksta, o kada bus baigtas – neaišku. „Yra daug žmonių, kuriuos reikia apklausti. Iš anksto nenoriu nieko kalbėti, dar pagalvosime, ar yra prasmės, ar tikslinga tęsti direktorės nušalinimo nuo pareigų terminą“, – pridūrė prokuroras.

A. Uselienei įtarimai iškelti pagal Baudžiamojo kodekso 300 str. I d. ir 228 str. I d., t. y. dėl dokumento suklastojimo ar disponavimo suklastotu dokumentu ir dėl piktnaudžiavimo.

Baudžiamasis kodeksas numato, kad tas, kas pagamino netikrą dokumentą, suklastojo tikrą dokumentą arba žinomai netikrą ar žinomai suklastotą tikrą dokumentą laikė, gabeno, siuntė, panaudojo ar realizavo, baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki trejų metų.

Valstybės tarnautojas ar jam prilygintas asmuo, piktnaudžiavęs tarnybine padėtimi arba viršijęs įgaliojimus, jeigu dėl to didelės žalos patyrė valstybė, Europos Sąjunga, tarptautinė viešoji organizacija, juridinis ar fizinis asmuo, baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki penkerių metų.

Apie bausmės skyrimą kol kas kalbėti būtų ankstoka, nes neaišku, kaip pasisuks ikiteisminis tyrimas. Šiuo metu Senamiesčio pagrindinės mokyklos vadovo pareigas laikinai eina direktorės pavaduotoja ugdymui Nina Lilia Galickė.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Aš :
    Ponas Gaksy,pasidomėkit Senamiesčio mokyklos istorija nuo kokių 2005 metų,kiek ten visokių skandalų,skandaliukų būta,kad manau direktorė seniai turėjo nebevadovauti.
    • Aš :
      Seniai reikėjo atleisti
  • R. Gaksys. :
    Zmoniu gyvenimai griaunami nes i direktoriu pareigas reikia pasodinti savus,akivaizdu,kad baudziamoji atsakomybe taikoma siuo atveju del asmenines naudos,o kur ji? Is valstybes valstybei,nejuokinkit,ka prokurorai darbo nebeturi? Ar kompetencijos pasipriesinti Ukmerges meruigal sumokejo,kad patrauktu is kedes.Viena pajuto ir pagailejo avo sveikatos kita nespejo susies sveikata,Prabuskite zmones!

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas