Verslumo dirbtuvės baigėsi stovyklos veiklos aptarimu.

„Ir Lietuvoje gyventi gera!“, Jaunimas

Darbinė praktika – žingsnis link profesijos pasirinkimo

Baigiantis vasarai Siesikų gimnazija, vykdydama projektą „Profesijų mokomės ne iš plakatų“, organizavo penkių dienų verslumo dirbtuves. Šioje darbo ir poilsio dieninėje stovykloje dalyvavo 15 jaunuolių, kurie turėjo galimybę susipažinti su praktiniu darbu, įgyti patirties, pamąstyti apie profesijos pasirinkimą. Jaunuoliai padirbėjo pas vietos ūkininkus ir vienoje Ukmergės įmonėje, prasmingai ir turiningai praleido laisvalaikį.

Numatytos veiklos padės spręsti problemas

Siesikų gimnazija teikė paraišką Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos inicijuotam Tarpinstitucinio bendradarbiavimo jaunimo srityje projektų finansavimo 2017 metais konkursui. Siesikiečių parengtas projektas „Profesijų mokomės ne iš plakatų“ sulaukė pritarimo ir finansinės paramos. Pagrindinis  numatytos veiklos tikslas – padėti mažiau galimybių turintiems gimnazijos mokiniams atrasti patrauklią profesiją. Projekto įgyvendinimas pradėtas nuo verslumo dirbtuvių. Ateityje su projekto partneriu – Vilniaus prekybos, pramonės ir amatų rūmų Ukmergės filialu, planuojamos gimnazistų išvykos į Ukmergę, apsilankymas įmonėse, susipažinimas su rajone paklausiomis profesijomis – siuvėjo, baldininko, automechaniko, metalo apdirbėjo, kitomis.

Teikdami projektą jo rengėjai įvardijo ir Siesikų miestelio bei visos seniūnijos pagrindines problemas, kurias spręsti padės numatytos veiklos.

Gimnazija nuolat ieško įvairių galimybių mokinių karjeros ugdymo srityje. Nuo 2015 metų rugsėjo Siesikuose įsteigta produktyvaus mokymosi grupė, kurią lankantys dešimt 9-10 klasių mokinių mokosi ne tik mokykloje, bet ir dvi dienas per savaitę praleidžia įvairiose praktinio mokymo vietose – biblio-tekose, valgykloje, grožio salone, kepykloje, pas ūkininkus, medžio apdirbimo įmonėse, parduotuvėse, kitur.

Verslumo dirbtuvėse dalyvavo 15 moksleivių

Vykdant projektą „Profesijų mokomės ne iš plakatų“ ir organizavus verslumo dirbtuves 15 gimnazistų turėjo galimybę padirbėti pas  vietos ūkininkus ir vienoje Ukmergės įmonėje. „Labai džiaugiamės ūkininkais, verslininkais, kurie mielai sutiko globoti mūsų gimnazistus, sudarė galimybę jaunimui padirbėti,“ – pasakojo projekto koordinatorė, gimnazijos socialinė pedagogė Edita Ciemnolonskienė.

Moksleiviai dirbo gerai gimnazijos bendruomenei pažįstamų Eugenijaus Kuodelio iš Gružų kaimo, Mindaugo Kazlausko iš Petronių kaimo, Irenos Sorokinienės iš  Šinkūnų kaimo, siesikietės Reginos Maželienės, Danguolės Vinckienės iš Tulpiakiemio kaimo ūkiuose bei ukmergiškio, gimnazijos rėmėjo Rolando Tarnausko uždarojoje akcinėje bendrovėje „Teksasas“.

Pirmąją Verslumo dirbtuvių dieną projekto dalyviai aptarė, kas ir pas ką nori dirbti, suderino kitus bendrus užsiėmimus. „Vaikai kasdien gaudavo sausus maisto davinius. Vėliau mokyk-liniu autobusu buvo pavežami, o kai kurie patys keliaudavo į savo darbo vietas, kur praleisdavo po 6 valandas“, – pasakojimą apie projektą tęsė E. Ciemnolonskienė. Ir pridūrė, jog nusivylusių darbo ir poilsio stovykla nebuvo.

Įgijo darbinės patirties

Projekte dalyvaujanti 10 klasės mokinė Nemira šią vasarą vykusias verslumo dirbtuves prisimena su dideliu džiaugsmu. Gimazistė kartu su dar dviem savanorėmis pasirinko M. Kazlausko ūkį, bendravo su gerai mūsų rajone žinomomis Petronių kaimo sūrininkėmis. „Mes susipažinome su visa sūrių gamybos technologija, pradedant nuo karvių priežiūros, melžimo ir baigiant pieno produktų prekyba turgavietėje, – darbinės vasaros įspūdžiais dalinosi Nemira. – Mokėmės gaminti sūrius. Mums labai patiko, buvo įdomu, ypač – dirbti turguje. Nuolat jautėme ūkininkų pasitikėjimą, pačios turguje aptarnavome klientus, įgijome patirties, verslumo gebėjimų. Šio ūkio šeimininkai – labai puikūs žmonės. Atsisveikinant jie įdėjo mums ir dovanų, pažadėjo pakviesti talkinti mugėse, kituose renginiuose.“

Projektu nenusivylė ir dešimtokas Arūnas: „Aš dirbau I. Sorokinienės ūkyje, kuriame ūkininkauja ir jos sūnus Valdas. Būtent su juo man ir teko daugiausia bendrauti. Darbas buvo įvairus – iš aruodų kasiau grūdus, laukuose rinkau akmenis, šakas, kroviau malkas. Tikrai nebuvo sunku, nepavargdavau. Mielai ten pat padirbėčiau ir kitais metais.“

Ukmergėje, pas verslininką R. Tarnauską, užsiimantį internetine prekyba, dirbusios moksleivės tvarkė drabužius, juos lygino, dėliojo. Jos taip pat liko patenkintos.

E. Ciemnolonskienė neslėpė, jog kai kurios mergaitės prasitarė, kad joms kai kurių ūkininkų pasiūlyti darbai buvo per sunkūs. „Tačiau moksleivės įgijo motyvacijos mokytis, nes suprato, kad nenori būti juodadarbėmis“, – pasiektu tikslu džiaugėsi projekto koordinatorė.

Po darbo – relaksaciniai užsiėmimai

Grįžusius po darbų moksleivius projekto organizatoriai pakviesdavo į relaksacinius renginius. Už juos buvo atsakinga Ukmergės kultūros centro Siesikų filialo vedėja Valentina Karaliūnienė. Stovyklautojai burdavosi į jogos užsiėmimus, dalyvavo pasivaikščiojime po Siesikų miestelio įžymias vietas, varžėsi „Protų mūšiuose“.

Verslumo dirbtuvės baigėsi stovyklos veiklos aptarimu-iškyla, kuri vyko V. Karaliūnienės sodyboje. Visi drauge kepė šašlykus, dešreles, savanoriai pasidalino savo patirtimi, nuomonėmis, išsakė pasiūlymus, pageidavimus. Susibūrime dalyvavo ir Siesikų gimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Gražina Savilionienė.

Pasak gimnazijos direktoriaus Vaidoto Kalino, ši penkias dienas trukusi darbo ir poilsio mini stovykla – savotiškas brandinamos svajonės išbandymas. „Ateityje norėtume vasaros atostogų metu  Siesikuose organizuoti ne tik penkių dienų stovyklas savo moksleiviams, bet  ir ilgesnes verslumo dirbtuves, į kurias galėtų atvykti  jaunimas iš viso rajono. Dalyviai ne tik padirbėtų pas vietos ūkininkus, užsidirbtų šiek tiek pinigėlių, bet ir turiningai praleistų laisvalaikį. Turime puikai renovuotą bendrabutį su naujais baldais, todėl stovyklautojus galime apgyvendinti.“

Laukiami rajono įmonėse

Projektas „Profesijų mokomės ne iš plakatų“ dar nesibaigė. Jau netrukus, bendradarbiaujant su Vilniaus prekybos, pramonės ir amatų rūmų Ukmergės filialu bei jo vadovu Regimantu Baravyku, Siesikų gimnazijos moksleiviai lankysis darbininkų stokojančiose didžiausiose Ukmergės įmonėse ir galės išsirinkti, kurioje norėtų savaitę padirbėti ir pasipraktikuoti.

„Tikiu, kad mūsų jaunuoliai, supratę, jog yra reikalingi ir laukiami savo rajono įmonėse, rinksis ne emigraciją, o darbą gimtajame krašte“, – savo mintimis dalijosi projekto koordinatorė E. Ciemnolonskienė.

 

Gimnazistės susipažino su sūrių gamybos technologija.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas