„Kultūra - mūsų dvasios stiprybės šaltinis“, Kultūra

Vėl kviečia Smetoninės

Arvydas PĖŠINA

 Kaip ir kasmet, svečiai iš visos šalies ir Ukmergės rugpjūčio 5 dieną rinksis Užugirio Prezidento Antano Smetonos dvare. Čia atvykusių lauks įvairios atrakcijos, koncertai, amatininkų kiemeliai. Apie būsimą šventę, kas laukia svečių, ką bus galima pamatyti, kalbamės su Ukmergės kraštotyros muziejaus direktore Vaidute Sakolnikiene.

Šventė prasidės ryte Taujėnuose. 11 val. ant Taujėnų gimnazijos pastato, kur tuometinę pradžios mokyklą baigė būsimasis šalies Prezidentas, bus atidengta atminimo lenta A. Smetonai. Vėliau iškilmės persikels prie Taujėnų girininkijos. Čia 11.30 val. bus atidarytas Antano Smetonos kelias – atidengtas kelią žymintis ženklas. Šiuo keliu – Taujėnų girininkija–Bagnapolio kaimo riba – į gimtinę keliaudavo A. Smetona.

12 val. Lėno kaime vyks minėjimas. Šv. Antano Paduviečio bažnyčioje bus aukojamos šv. Mišios, po kurių giedos Eugenija Klivickaitė (mecosopranas). Prie Prezidento A. Smetonos gimtojo namo pamatų Užulėnio kaime 13.15 val. bus minimas Prezidento gimtadienis. Jo metu bus kalbama apie Prezidento asmenybę, ant pamatų dedamos gėlės, pakelta Prezidento vėliava.

Pasibaigus iškilmingoms dalims, šventė persikels į Prezidento A. Smetonos dvaro teritoriją. 15 val. pasitikus Prezidentą, išklausius jo sveikinimą ir iškilmingai atidarius šventę, prasidės koncertinė programa. Pirmiausia pasirodys Ukmergės kultūros centro folkloro ansamblis „Pyniava“. Jo etnografinėje programoje – žlugto velėjimas Lėno ežere, papročių demonstravimas, dainos. Tuo metu vyks ir pono su stilingiausia barzda rinkimai. „Renkant poną komisijoje bus tik moterys“, – pabrėžė V. Sakolnikienė.

17 val. prasidės romansų popietė su Vilniaus etninės kultūros centro folkloro ansambliu „Nalšia“. Koncerto metu klubo „Miško broliai“ ir Šaulių sąjungos karininkai padės išrinkti gražiausią dvaro ponią – su jomis vaikščios, jas šokdins. „Šių rinkimų komisijoje bus tik vyrai“, – nusišypsojo direktorė.

Vakarą baigs nuo 18 val. vykstantis koncertas „Nuotaikingos melodijos iš klasikos lobyno“. Jame dalyvaus Regina Šilinskaitė (sopranas), Dainius Puišys (baritonas), gros nacionalinės premijos laureatas – Čiurlionio styginių kvartetas.

Visą renginį ves ir gerą nuotaiką kurs muzikologas Viktoras Gerulaitis.

Direktorė V. Sakolnikienė minėjo, jog kelios bendruomenės atvyks su savo patiekalais, veiks dvaro restoranas, bus galima apžiūrėti tradicinius amatininkų dirbinius, o kai kuriuos ir nusipirkti. Vaikams bus paruoštos žaidimų aikštelės ir tarpukario vaikų žaidimai.

Norintieji dvare galės išklausyti paskaitas apie tarpukario laikų madas ir tradicijas, tarpukario Lietuvos moteriškumą. Mažajame dvaro kino teatre vyks tarpukariu sukurtų filmų peržiūra. Taip pat ekskursijų po dvarą metu bus galima aplankyti ir buvusią mokyklą bei joje dalyvauti edukacinėse tarpukario Lietuvos ar sovietinės mokyklos pamokose. Norintieji galės aplankyti partizanų stovyklavietes.

Direktorė pažadėjo, kad Ukmergės kraštotyros muziejaus Užugirio komplekse bus ką veikti visą dieną. „Reikia tik pasiimti skėtį, tarpukario Lietuvos „aprėdų“ ir gerą nuotaiką“, – pokalbį baigė muziejaus vadovė. logo2

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas