Projekto dalyviams buvo malonu pasimatyti Antalijoje.

Jaunimas

Tarptautinis projektas įvertintas puikiai

Vida BARINOVA

Vaikų lopšelio-darželio Eglutė“ priešmokyklinio ugdymo pedagogė, projekto darbo grupės narė

Vaikų lopšelio-darželio „Eglutė“ bendruomenė džiaugiasi: sėkmingai baigiamas įgyvendinti tarptautinis projektas Erasmus+ „Miško pasaka“. Praeityje liko trejų metų intensyvaus darbo rezultatai. 2014 metų rudenį, kai startavo šis projektas, visiems buvo neramu, kaip mums seksis. Atmintyje liko šilti susitikimai Slovakijoje, Slovėnijoje, Bulgarijoje, Vengrijoje, Graikijoje, Lietuvoje ir ypač paskutiniai, vykę Lenkijoje ir Turkijoje.

Septintame tarptautinio projekto partnerių susitikime Lenkijoje susitiko kolegos iš šešių Europos šalių: Turkijos, Bulgarijos, Vengrijos, Slovakijos, Slovėnijos ir Lietuvos. Šiame renginyje dalyvavo vaikų lopšelio-darželio „Eglutė“ direktorė Meilė Jasevičienė ir projekto koordinatorė Rita Pumputienė. Susitikimo metu aptarti ir suderinti svarbiausi bei aktualiausi su projektu „Miško pasaka“ („V rozpravkovom lese“) susiję baigiamųjų darbų klausimai.

Taip pat susitikimo dalyviai lankėsi Nowiny miesto Orląt Lwowskich pagrindinėje mokykloje ir vaikų darželyje. Turėjo galimybę susipažinti su ugdomąja veikla, ugdymosi aplinka, galėjo pabendrauti su vaikais. Be to, buvo sudarytos sąlygos susipažinti su Lenkijos švietimo sistema ir miesto istoriniu bei kultūriniu gyvenimu. Svečius šiltai priėmė Noviny miesto savivaldybės meras Robert Pawlovski ir švietimo skyriaus vedėja Bozena Szczepaniak.

Apsilankymo mokykloje metu dalyviai stebėjo mokinių muzikinę programą, dalyvavo konkurse „Pakartok lenkiškus žodžius“, grožėjosi nuotraukų ekspozicijomis Erasmus+ projekto stenduose, aplankė įdomius turizmo objektus.

Gegužės 22–26 dienomis įvyko paskutinis susitikimas Turkijoje, gražiame Antalijos mieste. Susitikimo tikslas – apžvelgti ir aptarti vykdyto projekto rezultatus ir baigiamuosius darbus.

Tik atvykus į Turkiją aplankytas Manavgato miestas. Kitą dieną projekto dalyviai lankėsi Süleyman Demirel pradinėje ir pagrindinėje mokykloje, kurioje yra įsikūrusios darželio grupės. Daugelis svečių nustebo sužinoję, kad mokykloje nėra aktų salės, todėl vaikai koncertavo mokyklos fojė. Keista ir neįprasta buvo matyti vaikus, sėdinčius suoluose, ant kurių puikavosi staltiesėlės. Toje pačioje mokykloje veikia ir darželio grupės. Vaikai ugdomi iki pietų, po to keliauja namo. Veiklos pagrindas – įvairios pratybos.

Šiltas partnerių susitikimas vyko mokyklos direktoriaus kabinete. Visi gėrė turkišką arbatą, pasikeitė dovanėlėmis, aptarė projekto rezultatus. Per prabėgusius trejus metus skirtingų tautų projekto dalyviai susigyveno, prisiminė nuveiktus darbus, džiaugėsi gražiu bendradarbiavimu ir, žinoma, apgailestavo, kad projektas jau baigiasi. Pasivaišinę tradiciniais turkų patiekalais ir saldumynais, projekto dalyviai keliavo į Dudeno parką, kuriame grožėjosi įspūdingo dydžio kriokliais. Kitą dieną vyko į Akvariumą (jūros muziejų), pramogavo Laros pajūrio parke. Išvyką susitikimo dalyviai baigė Antalijos senamiestyje. Vakare laukė įspūdinga vakarienė restorane su muzikantais ir tradiciniais turkų šokiais, nesibaigiantys pokalbiai apie projekto naudą ir svarbą, viltis, kad projektas bus tęsiamas.

Šis pirmasis tarptautinis projektas davė naudos visiems: vaikai daug sužinojo apie mišką, kūrė pasakas, piešė piešinius, gamino knygas, kartu su tėveliais įgyvendino verslo projektą ir daug keliavo. Džiaugiasi ir ugdytinių tėveliai: kiek daug vaikai sužinojo ir pamatė keliaudami. Darbuotojai turėjo galimybę pabendrauti, pasigilinti į kitų tautų kultūrą, aplankyti projekto dalyvių šalis. Apsilankę Lietuvoje, projekto dalyviai prisiminimui apie viešnagę lopšelyje-darželyje „Eglutė“ pasodino sidabrinių eglučių miškelį.

Projekto veiklomis visada yra siekiama, kad nauji ir įdomūs ugdymo metodai, skatinantys kūrybingumą, bendravimą ir bendradarbiavimą, sudomintų ir motyvuotų ugdytinius, pedagogus, skatintų domėtis užsienio kalbomis, kitų šalių kultūra, papročiais ir tradicijomis. Reikia pripažinti, kad tokios kelionės, kuriose dera profesinis ir asmeninis tobulėjimas, kurios teikia daug teigiamų emocijų, kuriose artimiau susipažįsti su kolegomis, stipriai motyvuoja darželio pedagogus. Džiugu, kad mūsų pedagogai nebijo ir stengiasi perduoti savo gerąją patirtį kolegoms iš kitų šalių. Pasak jų, kiekviena kelionė į užsienį ir susitikimai su bendraminčiais yra tarsi sapnas, iš kurio nesinori prabusti.

Už sėkmingą šio projekto įgyvendinimą esame dėkingi pedagogei, projekto koordinatorei R. Pumputienei.

Susitikimo_mokykloje_metu_Lenkija

Susitikimo Lenkijos mokykloje metu.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas