Dievdirbio iš Prienų Tomo Stambrausko išdrožtą koplytstulpį pašventino Vidiškių parapijos klebonas L. Grikietis.

„Kultūra - mūsų dvasios stiprybės šaltinis“, Kultūra

Šventupės dvaro sukaktį primins koplytstulpis

Genė VAITKŪNIENĖ

Vlado Šlaito viešosios bibliotekos Šventupės kaimo padalinio vyresnioji bibliotekininkė

Lietingą pirmąjį liepos šeštadienį į prasmingą susibūrimą šventupiečiai rinkosi su pakilia nuotaika. Šventupės dvaras šiais metais mini 525 metų jubiliejų. Ta proga ir buvo surengtas iškilmingas paminėjimas.

Renginys prasidėjo bendruomenės vėliavos įnešimu, Birutė Stundienė gražiai sudėliojo ir priminė dvaro istoriją, skambėjo „Šventerečiaus“ atliekamos dainos apie gimtinę, bibliotekoje buvo galima aplankyti parodą „Šventupės dvaras – vardai ir sukaktys“.

Šventupiečius sveikino rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Agnė Balčiūnienė, Vidiškių seniūnas Virgilijus Štaras, Vidiškių parapijos klebonas Laurynas Grikietis, Leonpolio, Sližių, Anykščių rajono Kurklių kaimo bendruomenių atstovai.

Pagrindiniu šventės akcentu tapo šalia senojo dvaro pastato skvere pastatytas koplytstulpis. Po minėjimo vyko jo atidengimo ir pašventinimo ceremonija.

Kai praėjusią vasarą vieno renginio metu šventupietės moterys užsiminė, kad kaimui reikėtų kryžiaus ar koplytstulpio, net mintis nekilo, jog po metų ši idėja bus įgyvendinta. Tačiau rudenį bendruomenės susirinkimo metu pasiūlyta organizuoti rinkliavą. Po pusės metų, paskaičiavęs, kad didžioji dalis projektui reikalingų lėšų jau surinkta, bendruomenės pirmininkas Vytautas Marčauskas ėmė ieškoti koplytstulpio meistro. Kilo mintis suskubti pastatyti koplytstulpį kaimo jubiliejui ir šventės metu pasidžiaugti nuoširdžiu žmonių sutarimu, bendruomeniškumu, savo praeities, istorijos saugojimu ir įprasminimu. Skvere pastatytas koplytstulpis laimins gražią Šventupės gyvenvietę ir jos gyventojus.

Dievdirbio iš Prienų Tomo Stambrausko išdrožtą koplytstulpį pašventino Vidiškių parapijos klebonas L. Grikietis. Vyriausia kaimo gyventoja Vanda Urbanavičienė įdėjo kapsulę su visų aukojusiųjų pavardėmis ir atrišo koplytstulpį juosusią tautinę juostą. Vidiškių pagrindinės mokyklos mokinukės pamerkė gėlių puokšteles, uždegė žvakutes, nuskambėjo giesmė „Marija, Marija“.

Po šios iškilmingos ceremonijos vėl susirinkome į kultūros namų salę, kur vyko Sližių folkloro kolektyvo „Siemanys“ ir Jasiuliškių socialinės globos namų ansamblio „Melodija“ saviveiklininkų koncertas.

Šventė pavyko, susirinko gausus būrys dalyvių. Jos metu padėkojome vienas kitam už atliktą gražų darbą ir pasidžiaugėme paprastos žmogiškos bendrystės išgyvenimais. Kaip minėjo šventėje dalyvavę svečiai, kaimui reikalingi darbai padaromi atkaklaus bendruomenės rūpesčio dėka, susitelkus bendram tikslui. Šventupiečiai dėkoja visiems, parėmusiems idėją, už paramą ir tikisi, jog bus išpildytas pažadas padėti sutvarkyti skvero aplinką. Ačiū visiems talkininkams, tvarkiusiems skverą, ruošusiems šventę. O labiausiai turime būti dėkingi patys sau, visoms 150 šeimų, kurios lyg bitės po kruopelę sulipdė dar vieną kaimo puošmeną – koplytstulpį, kuriuo nuo šiol visi labai didžiuosimės. logo2

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas