Savanoriai subūrė Rečionių vaikus ir jaunimą aktyviai, smagiai ir prasmingai praleisti penkias vasaros atostogų dienas.

Jaunimas

Keliaujančios architektūros dirbtuvės aplankė Rečionis

Janina STANCIKAITĖ-STRIKIENĖ

Kasmet projektas „Keliaujančios architektūros dirbtuvės“ Lietuvoje aplanko tik penkias gyvenvietes, o šiais metais net tris iš jų – Ukmergės rajone. Liepos 12–16 dienomis, po viešnagės Siesikuose ir Tulpiakiemyje, keliaujančių architektūros dirbtuvių komanda įsikūrė Rečionyse.

Septyni savanoriai, jauni, daugiausia architektūros srityje studijuojantys ar dirbantys žmonės, subūrė Rečionių vaikus ir jaunimą aktyviai, smagiai ir prasmingai praleisti penkias vasaros atostogų dienas. Dirbtuvių metu vaikai architektams aprodė visas kaimo viešąsias erdves, pasakojo apie jose leidžiamą laisvalaikį ir balsavo, kurią erdvę jie norėtų pritaikyti savo poreikiams. Vienbalsiai vaikai išsirinko medžių alėją Rečionių universalaus daugiafunkcio centro teritorijoje ir nusprendė įgyvendinti savo svajonę – padedami architektų pastatyti namelį medyje. Po projektavimo ir maketo gamybos antros dienos popietę jau atkeliavo didžioji dalis statybinių medžiagų ir prasidėjo darbas. O per likusias dienas medžiuose iškilo dviejų aukštų namelis su alpinizmo sienele, sūpuoklėmis, kopimo tinklu ir virvinėmis kopėčiomis. Po nameliu įsikūrė kilnojamas lauko baldų komplektas. Darbų nestabdė ir nuotaikos nė kiek nesugadino net neretai pleistru klijuojami jaunųjų statybininkų pirštai ir piršteliai.

Kiekvieną dieną vaikai pradėdavo mankšta, laisvu nuo statybos darbų metu mokėsi šokti, žaidė šaradas ir kitokius smagius žaidimus. Vakarais keliaujančių architektūros dirbtuvių komanda kvietė visus kaimo gyventojus pasivaržyti protmūšyje, pristatė du „Kino pavasaryje“ rodytus trumpametražius filmus, o sekmadienio vakarą subūrė bendruomenę į įgyvendinto projekto pristatymą. Visi dalyviai buvo apdovanoti garbingais keliaujančių architektūros dirbtuvių ženkleliais.

Vaikai ne tik įsirengė puikią žaidimų erdvę – jie kasdien mokėsi dirbti ir diskutuoti komandoje, susipažino su įvairiais statybos įrankiais ir medžiagomis, išmoko pagrindinių saugos taisyklių, tvarkos darbo vietoje, saugaus elgesio su gyvūnais. Suaugusieji turėjo progą padirbėti kartu, susitikti, pabendrauti, aptarti bend-ruomenės naujienas ir planus, pasidžiaugti tokiais sumaniais ir darbščiais kaimo vaikais.

Rečionių bendruomenė dėkoja rėmėjams, kurių dėka visa keliaujančių architektūros dirbtuvių viešnagė praėjo patogiai, sėkmingai, o darbai vyko sklandžiai. Už savanorių komandos apgyvendinimą ir patalpas vakarinėms programoms dėkojame Rečionių universaliam daugiafunkciam centrui. Medieną statyboms padovanojo „Rečionių lentpjūvės kooperatyvo“ savininkas Juozas Žirinas bei ūkininkai Modestas, Merūnas ir Algirdas Tamuliai. Pirmą kartą Rečionių bendruomenės rėmėju tapo ūkininkas Donatas Čepelis, šviežia kiauliena ir gardžiais jos gaminiais užtikrinęs, kad visi dalyviai būtų sotūs ir laimingi. Taip pat dėkojame ir dešimčiai savanorių šeimininkių (Dianai Kilbauskienei, Gitanai Akinienei, Sandrai Sakalauskaitei, Laimai Sakalauskienei, Ingai Stancikienei, Valentinai Šalavejienei, Ramunei Švaikauskienei, Janytei Makarskienei, Ritai Čižiūnienei, Vilmai Skadeilienei), kurios neišsigando iššūkio kasdien pamaitinti apie 30 žmonių.

19961100_14

Vaikai įgyvendino savo svajonę – pastatyti namelį medyje.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas