Savivaldybėje pristatytas kompleksinės pagalbos šeimoms projektas.

Aktualijos, Naujausi

Atsigręžta ir į normalias šeimas

Praėjusią savaitę savivaldybėje vyko spaudos konferencija, kurios metu buvo pristatytas projektas „Kompleksinių paslaugų šeimai plėtra Ukmergės rajone“.

Susitikime dalyvavo rajono meras Rolandas Janickas, mero pavaduotoja Klavdija Stepanova, savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Agnė Balčiūnienė, Vaiko teisių apsaugos ir socialinės paramos skyriaus vedėja Asta Leonavičienė, Investicijų ir užsienio ryšių skyriaus vedėja Rima Boškevičienė, VšĮ „Ukmergės šeimos centras“ koordinatorė Jurgita Vijūnė, VšĮ „Lyderių karta“ direktorė Agnė Tėvelytė Petronienė.

Projektas bus vykdomas siekiant sudaryti sąlygas Ukmergės rajono šeimoms gauti komp-leksiškai teikiamas paslaugas.

 Lieka be dėmesio

„Dažniausiai didžiausias dėmesys yra skiriamas socialinės rizikos šeimoms, o vadinamosios normalios šeimos lyg ir lieka nuošalyje. Bet kiekvienoje, net ir darnioje, šeimoje pasitaiko įvairių krizių ir tuomet labai praverstų konsultacijos, moralinė, teisinė parama. Nes socialinės rizikos šeimos iš pradžių irgi nekelia problemų, tačiau vėliau tokiomis tampa“, – teigė Vaiko teisių apsaugos ir socialinės paramos skyriaus vedėja A. Leonavičienė.

 Pradėta svarstyti nuo 2009 metų

Susitikimo metu akcentuota, kad jau nuo 2009 metų imta svarstyti, kaip būtų galima teikti šeimoms kompleksines paslaugas.

Tuomet pradėtas įgyvendinti bendras tarptautinis projektas „Pilnavertis vaikų augimas“ su Švedijos Herrljungos savivaldybe ir Podolės Kameneco miestu (Ukraina).

Ukmergiškiai ne kartą vyko į Herrljungoje esantį Šeimos centrą. Šio miesto savivaldybės iniciatyva buvo įsteigta įstaiga, apimanti ugdymo, socialinę, sveikatos ir vaikų rūpybos sritis. Herrljunga buvo vienas Švedijos eksperimentinių miestų, kuriame įkurtas Šeimos centras ir, jo veiklai pasiteisinus, dabar tokios įstaigos kuriamos visoje šalyje.

Kiekviena šeima centre nemokamai gali praleisti keliolika valandų per savaitę ir naudotis psichologo, socialinio darbuotojo, mediko, pedagogo paslaugomis. Centre registruojamos besilaukiančios vaikų šeimos, jos konsultuojamos prieš vaiko gimimą, vėliau – vaikų ugdymo klausimais, čia vykdoma vaiko vystymosi stebėsena, taip pat stebima motinos sveikata.

Ukmergiškiai nutarė pasirinkti būtent tokį modelį.

 Projektą vykdys su partneriais

Savivaldybė parengė projektinį pasiūlymą dėl 2014–2020 m. Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programos priemonės „Kompleksinės paslaugos šeimai“ įgyvendinimo ir iš Europos socialinio fondo agentūros Ukmergės rajonui buvo skirta 282 518 eurų.

Pagal reikalavimus, 75 proc. lėšų turi atitekti nevyriausybinių organizacijų teikiamų paslaugų finansavimui.

Dėl to rajone veikiančios visuomeninės organizacijos buvo pakviestos tapti šio projekto partneriais ir dalyvauti atrankoje. „Sulaukėme tik vieno pareiškimo – jį pateikė viešoji įstaiga „Lyderių karta“. Organizacija atitiko visus reikalavimus, tad paskelbta vykdomo projekto partnere“, – kalbėjo A. Leonavičienė.

 Centrui numatė patalpas

Praėjusių metų birželio mėnesį Savivaldybės taryba įkūrė viešąją įstaigą VšĮ „Ukmergės šeimos centras“, kuri taip pat bus viena partnerių.

Tik šį mėnesį pradėjusi dirbti šios įstaigos koordinatore J. Vijūnė teigė, jog vieno langelio principu bus koordinuojamas paslaugų šeimoms teikimas, jos bus įtraukiamos į projekto veiklas, teikiama informacija ir konsultacijos.

Šiuo metu VšĮ „Ukmergės šeimos centras“ įsikūręs Vienuolyno g. 17, I aukšte, darbo laikas pirmadienį–penktadienį, nuo 9 val. iki 13 val. „Tačiau, žmonėms kilus problemų, jie gali kreiptis ir kitu metu, tokiais atvejais esame visada pasiruošę padėti“, – paaiškino direktorė.

Šios patalpos – laikinos. Steigdama naująją įstaigą rajono Taryba numatė, kad Šeimos centras turėtų įsikurti Vytauto g. 105D – šalia ligoninės esančiame pastatėlyje. Tačiau kada tai įvyks, kol kas nežinia, kadangi pirmiausia ruošiamasi vykdyti europinėmis lėšomis remiamą ligoninės teritorijos tvarkymo projektą.

 Krizės ištiktoms šeimoms padės specialistai

VšĮ „Lyderių karta“ direktorė A. Tėvelytė Petronienė supažindino su būsimomis paslaugomis. Tai – mediacija, teisinė, psichosocialinė pagalba, vaikų priežiūra.

Psichosocialinė pagalba bus teikiama asmenims, išgyvenantiems krizę ar patyrusiems traumuojančius emocinius išgyvenimus (ligas, netektis, skyrybas, smurtą, prievartą ir kitus), jų šeimoms, artimiesiems, norintiems įveikti priklausomybes. Numatoma teikti individualias ir grupines konsultacijas. Paslaugą teiks atvykstantis psichologas. „Rajone yra kompetentingų šios srities specialistų, tačiau konsultuos iš kitų šalies vietovių atvykę psichologai, – kalbėjo direktorė. – Toks sprendimas priimtas dėl to, jog mūsų visuomenėje kol kas linkstama nutylėti šeimos problemas, nepriimtina kreiptis į psichologą, baiminantis, jog informacija gali pasklisti, ir aplinkiniai sužinos, kad iš pažiūros laiminga šeima atsidūrė krizinėje situacijoje. Tokių stereotipų dažnai laikosi atsakingas pareigas einantys žmonės, pasiturintys verslininkai, kurie stengiasi išlaikyti darnios šeimos įvaizdį. Dėl to atsiradus krizinių situacijų, jie kartais kreipiasi į kitų miestų specialistus. Tai, kad turės galimybę išsipasakoti nepažįstamam žmogui, gali juos paskatinti pagalbos ieškoti vietoje. Tuo labiau jog vadovaujamės griežtu konfidencialumo principu – nė vienas atvejis neturi išeiti už įstaigos ribų.“

Ukmergiškiai sulauks ir mediacijos paslaugų, kurias teiks kvalifikuotas mediatorius. Jis pagelbės neteisminiuose civiliniuose ginčuose, kad skyrybų atveju būtų rastas taikus ginčų, tarpusavio konfliktų sprendimas. Taip pat bus teikiamos individualios teisininko konsultacijos šeimos teisės klausimais.

A. Tėvelytė Petronienė kalbėjo ir apie tai, kad viena veiklų – šeimų socialinių įgūdžių ugdymas: „Bus skaitomos paskaitos vaikų auklėjimo, sveikos gyvensenos, tarpusavio santykių, situacijų pasikeitus gyvenimo aplinkybėms valdymo, šeimos finansų valdymo ir kitomis temomis. Bursime šeimas bendrai veiklai, gerindami jų socialinius ir tarpusavio bendravimo įgūdžius, organizuosime maisto gaminimo, edukacinius užsiėmimus, pavyzdžiui, tradicines metų šventes, dienos žygius.“

Planuojama suburti meninės saviraiškos ugdymo grupę – bendra meninė veikla padės tėvams užmegzti šiltus ir prieraišius santykius su savo vaikais, dalyviai ugdysis kūrybinę-meninę raišką grindžiančius psichofizinius gebėjimus.

Projekto partnerė VšĮ „Lyderių karta“ visiems tėvams (įtėviams, globėjams), auginantiems vaikus (įvaikius, globotinius) nuo trejų metų amžiaus iki kol vaikas pradės lankyti bendrojo lavinimo įstaigą, teiks vaikų priežiūros paslaugą – mažyliai per dieną bus prižiūrimi iki 4 valandų.

Tai leis didinti galimybes derinti darbo ir šeimos interesus, tėveliams susitvarkyti reikalus valdžios institucijose, bankuose, gydymo ir kitose įstaigose ar institucijose bei dalyvauti projekto veiklose.

VšĮ „Lyderių karta“ dirba patalpose, esančiose Miškų g. 29, į įstaigą galima skambinti ir telefonu +370 699 06 984.

„Pradėję dirbti liepos pradžioje, jau sulaukėme interesantų ir jiems padėjome spręsti problemas, dėl kurių kreipėsi“, – pažymėjo A. Tėvelytė Petronienė.

 Paslaugos – nemokamos

Susitikimo metu pažymėta, kad visos paslaugos teikiamos nemokamai. Į projekto vykdytojus gali kreiptis įvairaus amžiaus asmenys, auginantys vaikus ir jų neturinčios šeimos, kurioms kilo įvairių problemų: patiriančios sunkumų dėl vaikų auklėjimo, skyrybų, šeimos ir darbo įsipareigojimų derinimo, nedarbo, netekčių, ligos ir kitų veiksnių.

Projektą „Kompleksinių paslaugų šeimai plėtra Ukmergės rajone“ numatyta vykdyti trejus metus, kiekvienais metais įvairioms priemonėms skiriant apie 80 tūkstančių eurų. Tikimasi, kad paslaugomis pasinaudos apie 400 žmonių. „Ateitis parodys, ar ukmergiškiams reikalinga ši pagalba. Jeigu projektas sulauks dėmesio, tuomet bus ieškoma finansavimo šaltinių, kad jis būtų tęsiamas“, – pažymėta susitikimo savivaldybėje metu.

Ligonines ukio dalis 16-06 2

Ateityje šiame pastatėlyje turėtų įsikurti Šeimos centras.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Anonimas :
    kosmosas
  • As :
    Saunuoliai Lyderiu Karta. Nuoseklus ir kryptingas darbas visada duoda gera rezultata. Taip ir toliau.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas