Renginio dalyviai su V. Pranskiečiu viduryje.

„Kultūra - mūsų dvasios stiprybės šaltinis“, Kultūra

Viešėjome Šilalėje

Tamara REINGARDTIENĖ

Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos (LPKTS) Ukmergės filialo valdybos narė

Ukmergės tremtiniai LPKTS Šilalės filialo pirmininkės Teresės Uksienės kvietimu birželio 18-ąją dalyvavome iškilmingame renginyje, skirtame už savo krašto laisvę kovojusiems ir žuvusiems, persekiojamiems, nukankintiems kalėjimuose, mirusiems tremtyje ir lageriuose.

Šilalės kraštas – pats patriotiškiausias Lietuvoje, taip teigė vyskupas Jonas Kauneckas, kuris aukojo šv. Mišias Švč. Trejybės parapijos bažnyčioje. Nedidelis Pajūrio miestelis, esantis ant sraunios Jūros upės kranto, paliko gilų įspūdį mūsų širdyse.

Gražios apylinkės, dvasingi žmonės sugebėjo apjungti bendruomenę su šio krašto buvusiais tremtiniais ir politiniais kaliniais ir per dvejus metus atstatyti Tremtinių aikštę, restauruoti paminklą visiems, žuvusiems tremtyje, lageriuose, nukankintiems partizanams, gyvenusiems Šilalės krašte. Prieškaryje Tremtinių aikštės vietoje buvo turgus, tarybiniais laikais – dykvietė, o dabar ši vieta taps traukos centru saviškiams ir atvykusiems iš svetur. Tuo tarpu Vilnius per 25 metus nesugebėjo atstatyti Lukiškių aikštės. Taigi Pajūris – pavyzdys visai Lietuvai. Šilalės krašto žmonės dėkingi LPKTS valdybos pirmininkei Rasai Duobaitei-Bumbulienei, tarybos pirmininkei Vincei Vaidevutei Margevičienei, Šilalės merui Jonui Gudauskui, architektui Aidui Bumbuliui ir visiems geros valios žmonėms, prisidėjusiems atstatant aikštę ir paminklą su užrašu: „Dievui ir Tėvynei“.

Iškilmėse dalyvavo keturi kunigai, vyskupas J. Kauneckas, Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, Seimo nariai Gintarė Skaistė, Žygimantas Pavilionis, perskaitytas ir premjero Sauliaus Skvernelio sveikinimas. Koncertavo Pajūrio miestelio moterų kvartetas, Mažeikių tremtinių ir politkalinių choras „Atmintis“. Ypač didžiulį įspūdį paliko Pajūrio Stanislovo Biržiškio gimnazijos moksleiviai, kurie skyrė savo dainą visiems buvusiems tremtiniams, o ypač – kentėjusiems tolimame Sibire vaikams.

Renginio pabaigoje pasisakė ir Ukmergės filialo valdybos pirmininkė Aldona Kalesnikienė, apdovanojusi T. Uksienę Ukmergės duona, kurios taip trūko tolimame Sibire. Juk sunkiausia buvo tada, kai norėjosi valgyti ir reikėjo mirti iš bado… A. Kalesnikienė šilutiškiams įteikė ir ukmergiškių tremtinių bei politinių kalinių išleistą atsiminimų knygelę „Viltis sugrįžti“.

Kuriems pasisekė, išgyvenome ir sugrįžome, ir tikime, kad Lietuva nepražus, kol yra patriotų, puoselėjančių savo tradicijas, kalbą ir savo tragišką praeitį.

Galime palyginti mūsų tautą su iškirstu mišku, bet šaknys liko. Atžels ir suvešės tas miškas dar žalesnis, dar gražesnis. logo2

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas