Autorės nuotrauka.

Aktualijos, Naujausi

Ukmergiškė baudos išvengs

Redakcija sulaukė Draugystės gatvės gyventojo telefono skambučio. Jis papasakojo, kad pernai vieno namo šeimininkai nugenėjo prie gatvės augančią liepą. Per metus medis išaugino atžalų, tačiau šį pavasarį žmonės visus ūglius nukapojo.

Manau, kad taip elgtis negalima. Tai jau ne medžių genėjimas, o jų žalojimas. Juk yra kažkokios taisyklės, kaip reikia genėti, kurias šakas ir kiek leidžiama pjauti. Ar tokiems medžių niokotojams numatyta kokia nors atsakomybė?“ – klausė laikraščio skaitytojas.

Rajono savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriaus Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos poskyrio vedėja Vilija Grabauskienė patikino, kad taip genėti draudžiama.

Šie gyventojai turėjo kreiptis į savivaldybės administraciją dėl leidimo medžiui genėti. Panašus atvejis jau yra buvęs Antakalnio gatvėje. Gyventojus baudė Vilniaus regiono aplinkos apsaugos Ukmergės rajono agentūra“, – paaiškino vedėja.

Dėl nugenėto medžio kreipėmės į minėtąją agentūrą. Vedėjas Paulius Rutkauskas pažadėjo, kad informacija bus patikrinta. Gavome tokį atsakymą: „Informuojame, kad rastas medžio kamienas šalia Draugystės g. 34 namo Ukmergėje. Apklausus gyventojus ir apžiūrėjus medį paaiškėjo, kad liepa yra pažeista vidinio puvinio. Dėl šios priežasties galėjo nudžiūti viršūnė. Draugystės g. 34 namo gyventoja pripažįsta, kad gegužės mėnesio pabaigoje paprašė kaimyno pagalbos ir nupjovė džiūstančią viršūnę, tikėdamasi, kad pašalinus pažeistą vietą, medis išleis naujas sveikas šakas.“

P. Rutkauskas taip pat pažymėjo, kad vadovaujantis 2008 m. sausio 18 d. LR aplinkos ministro įsakymu Nr. D1-45 patvirtintų „Medžių ir krūmų priežiūros, vandens telkinių, esančių želdynuose, apsaugos, vejų ir gėlynų priežiūros taisyklių“ 37 p., šiuo konkrečiu atveju administracinė atsakomybė nebus taikoma.

Primename, kad vadovaujantis Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2008 m. kovo 12 d. nutarimu Nr. 206, patvirtintu „Kriterijų, pagal kuriuos medžiai ir krūmai, augantys ne miškų ūkio paskirties žemėje, priskiriami saugotiniems, sąrašo“ 3.7 p., medžiai, augantys miestų, miestelių bendro naudojimo teritorijose ir miestų kitose valstybinės žemės teritorijose, priskiriami saugotiniems. Genint miesto želdinius privalu vadovautis minėtųjų „Medžių ir krūmų priežiūros, vandens telkinių, esančių želdynuose, apsaugos, vejų ir gėlynų priežiūros taisyklių“ V skirsnyje nurodyta medžių ir krūmų genėjimo tvarka. Saugotinų medžių ir krūmų kirtimo, persodinimo ar kitokio pašalinimo, genėjimo darbai turi būti vykdomi turint savivaldybės išduotą leidimą šiems darbams atlikti“, – paaiškino agentūros vedėjas.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • ? :
    Megstamiausias lietuviu liaudies zaidimas "Paskusk kaimyna" ?

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas