Taip vadinosi UAB „Rokiškio pieno gamyba“ filiale Ukmergės pieninė įvykęs susitikimas su neeiline asmenybe, sūrininku iš Italijos, profesoriumi Angelo Frosio. 1993 metais jis buvo pakviestas į Rokiškį kurti Vakarų Europos rinkose paklausių pieno produktų. Italas dažnas svečias ir mūsų mieste, nes jau aštuoneri metai konsultuoja ir Ukmergės pieninės technologus. Profesoriaus įsitikinimu, pienas – didžiausia gamtos dovana žmogui, turinti galią maitinti, gelbėti, gydyti. Būtent apie tai profesorius ir kalbėjosi su į susitikimą atvykusiu jaunimu iš Jono Basanavičiaus ir Antano Smetonos gimnazijų. Renginį organizavo Ukmergės pieninės gamybos viršininkė Aldona Platūkienė.
71-erių A. Frosio yra vienas iš pirmaujančių pasaulio ekspertų pieno sektoriuje – savo profesinę veiklą vykdo Europoje, Pietų Amerikoje ir Jungtinėse Amerikos Valstijose. Profesorius yra daugybės mokslinių darbų ir knygų autorius, laisvalaikiu tapantis paveikslus, kuriantis eiles, dainuojantis.
Daugiau nei prieš dvidešimt metų sūrių technologas iš Italijos atvyko į AB „Rokiškio sūris“ gamyklą, kad perduotų savo sukauptą patirtį, padėtų pagaminti sūrį, kuris būtų tinkamas tiekti Amerikos rinkai. Pasak A. Frosio, nuo to laiko Lietuva tapo jo antraisiais namais. Už nuopelnus ekonomikai, mecenatystę, kultūrines iniciatyvas ir Rokiškio krašto garsinimą visame pasaulyje praėjusiais metais žinomam sūrininkui suteiktas Rokiškio krašto Garbės piliečio vardas.
„Turėjau pasirinkti vieną iš Baltijos šalių, kurioje galėčiau pagaminti sūrį Amerikos rinkoms. Rokiškį pasirinkau ne tik dėl vaikystės asociacijų, bet ir dėl čia dirbančių žmonių profesionalumo. Mačiau, kad dirbdamas su jais kartu galiu įgyvendinti savo svajones“, – ukmergiškiams pasakojo A. Frosio.
Italas sūrio gamybą vertina kaip meną. Profesorius yra išstudijavęs 600 rūšių sūrių technologiją ir apie 20 jų sukūręs pats. Pasak A. Frosio, neteisinga būtų teigti, kad žmonės gamina sūrius – juos sukuria mikroorganizmai, t. y. gyvosios ląstelės, esančios piene.
„Pienas yra universali vertybė, kilniausia ir svarbiausia medžiaga, kuri gaunama iš gamtos“, – kalbėjo svečias. Jo įsitikinimu, pienas – dovana, sauganti ir užtikrinanti gyvybę, nes visiems žinduoliams, tarp jų ir žmogui, padeda užaugti. Šiame produkte, pasak profesoriaus, yra per 100 sudedamųjų dalių, savotiškų plytų, reikalingų žmogaus organizmui.
„Jei žmogus per dieną išgertų du litrus pieno, jis išgyventų ir negaudamas kito maisto“, – susitikimo metu tvirtino A. Frosio, kuris daug metų vykdo pieno tyrimus ir gali atsekti jame esančių gyvybės ląstelių evoliuciją, taip pat yra parašęs knygą „Karvė išsaugos pasaulį“.
Pastaruoju metu, pasak profesoriaus, pasaulyje vyksta kriminaliniai dalykai – vykdoma nusikalstama politika pieno atžvilgiu. Italo įsitikinimu, pienas ir su juo susijusi kultūra griaunama dėl pinigų. Dėl jų visuomenėje formuojamas iškreiptas požiūris į tam tikras vertybes, kurios susiformavo iš senų senovės.
„Piene esantį magnį, kalį, kitas medžiagas daugelis žmonių keičia farmacininkų sukurtais, vaistinėse perkamais maisto papildais, vitaminais, – nuogąstavimo neslėpė profesorius. – Deja, visų reikiamų medžiagų vienoje kapsulėje ar tabletėje nėra, todėl reikia pirkti ir naudoti po kelis papildus iš karto. O štai piene ir jo produktuose yra daugiau nei šimtas žmogaus organizmui būtinų medžiagų, įskaitant svarbiausius vitaminus, mikroelementus. Ir visa tai natūralu, nesusintetinta, yra iš pieno išskirtose ląstelėse. O juk ir žmogus – natūralių ląstelių darinys. Todėl labai svarbu, kad gyvybiškai būtinos medžiagos į jo organizmą patektų su natūraliu pienu, sūriu…“
Žymus sūrininkas piktinosi ir parduotuvių lentynose pastebimais skysčiais, kurie neaišku dėl ko vadinami pienu. Pavyzdžiui, sojos pienas nieko bendra neturi su pienu.
A. Frosio gimė ir užaugo nedideliame, kalnų apsuptame kaimelyje, aplink kurį 100 kilometrų atstumu nebuvo nė vienos vaistinės. Taigi, tėvai savo vaikus gydė vaistais iš gamtos. Profesorius prisiminė, jog tuomet, kai skaudėdavo pilvą, tėvai vaikams liepdavo suvalgyti gabaliuką lašinių. Jei sveikatos negalavimą sukeldavo kalcio, fosforo trūkumas – duodavo sūrio. Nuo daugelio ligų padėdavo ir pieno išrūgos.
„Žmonės gerbė gamtą, įsiklausydavo, ką ji diktuoja…“ – mintimis su moksleiviais dalijosi italas.
„Iš pieno žaliavų sugebame pagaminti tokį raugą, kuriame yra ląstelių, turinčių milijonų metų istoriją, – kalbėjo svečias. – Norėčiau, kad tas sūris, gaunamas iš rankomis ar mechaniniu būdu pamelžto pieno, būtų ne tik produktas, bet ir vaistas. Tą žinią noriu pranešti visam pasauliui.“
Kodėl pienas ir jo produktai tokie svarbūs ir unikalūs? Pasak sūrininko, vos pažvelgus į sūrio mėginėlį pro mikroskopą, ima aiškėti, kad jo ląstelėje ne tik gausu fermentų, bet ir antivėžinių junginių.
Pasitelkdamas mikrobiologiją profesorius daug metų tyrinėjo pieno ląsteles, ieškodamas jose užkoduotos gyvybės paslapties.
A. Frosio pasakojo, kas nutinka žmogaus organizmui, kai reguliariai valgomas geras, kokybiškas sūris. „Per skrandį į savo organizmą įnešame milijardus gyvųjų įvairių rūšių ląstelių, – tvirtino sūrininkas ir prisiminė istorijas, kaip vėžiu sirgę bei sūrį kasdieną valgę žmonės pasveiko be jokių operacijų ir be sudėtingo gydymo: „Vienam draugui, sulaukusiam 60 metų, buvo diagnozuotas plaučių vėžys. Jis kiekvieną dieną pradėjo valgyti po gabaliuką brandinto sūrio. Dabar jam 80 metų, yra sveikas. Pažinojau ir vieną biologę, kuri taip pat pasveiko valgydama sūrį.“
Anot sūrių technologo, vartojant šį produktą, organizme mažėja ir blogojo cholesterolio kiekis. Mat gyvosios bakterijos, patekusios su sūriu į organizmą, sintetina tam tikras medžiagas, kurios, profesoriaus teigimu, ir reguliuoja cholesterolį.
Užsiminė sūrininkas ir apie tuos, kurie sakosi netoleruojantys piene esančios laktozės. A. Frosio teigimu, jei pieno atsisakantis žmogus kasdien suvalgytų 30 g brandinto sūrio, kuriame būtų didelė koncentracija gyvųjų bakterijų, jau po trijų savaičių jo problema sumažėtų, nes žarnyne nusistovėtų tinkama, sveikatai naudinga mikroorganizmų pusiausvyra.
Svečias iš Italijos susirinkusiesiems prisipažino, jog pats noriai geria pieną, valgo daug sūrio. „Per pusryčius išgeriu litrą pieno, labai mėgstu sūrį, pats skaniausias man – su grynuoju pelėsiu“, – kalbėjo svečias, vaišindamas moksleivius Ukmergės pieninėje pagal savo technologiją pagamintais sūriais.
Į susitikimą atvyko gimnazistai, kurie ateityje ruošiasi studijuoti biologijos, chemijos, gamybos technologijų mokslus.
Dainiaus VYTO nuotraukos
Rekomenduojami video
Aktualijos
Žiūrėti kitas naujienas
Aktualijos, Naujausi
Akcija „Darom 2024“ susidomėjimo nesulaukė
2024/04/18
Komentarų (4)
Aktualijos
Su gamtos dovanomis elkimės atsakingai
2024/04/18
Komentarų (0)
Aktualijos, Naujausi
Forume – apie regiono plėtrą ir perspektyvas
2024/04/15
Komentarų (5)
Aktualijos
Rajone veiks Asmenų su negalia gerovės taryba
2024/04/15
Komentarų (4)
Aktualijos, Naujausi
Buvusią kolegę pakeitė opozicijos lyderis
2024/04/12
Komentarų (26)
Aktualijos, Naujausi, Sveikata
Ligoninėje plečiamos paslaugos vyresnio amžiaus pacientams
2024/04/11
Komentarų (10)
4 stebinantys faktai apie nikotiną
2024/04/17
Komentarų (0)
Antakalnio gatvė bus graži, patogi ir saugi
2024/04/16
Komentarų (22)
Siekiamybė – kad Ukmergė taptų gražiausiu miestu
2024/04/15
Komentarų (29)
„Ukmergė pasikinkė sveikatos bangą“…
2024/04/14
Komentarų (8)
Gyventojų balsai lėmė – Ukmergėje bus Rojaus sodas
2024/04/14
Komentarų (13)
Visose Lietuvos bažnyčiose bus renkama rinkliava Ukrainai
2024/04/13
Komentarų (2)
Rūkymo žalos pusė, apie kurią ne kiekvienas pagalvoja
2024/04/10
Komentarų (0)
Aktualu auginantiems vaikus: kas priklauso gausioms šeimoms?
2024/04/10
Komentarų (0)
Po žiemos dirvožemiuose mažai liko mineralinio azoto
2024/04/10
Komentarų (0)
Žmonės
Žiūrėti kitas naujienas
Naujausi, Žmonės
Pasveikino jubiliejų švenčiantį kunigą
2024/04/12
Komentarų (1)
Naujausi, Žmonės
Pirmą kartą Lietuvos kino teatruose – dokumentinis filmas apie prezidentą Valdą Adamkų
2024/04/09
Komentarų (0)
Naujausi, Žmonės
Senjorai aptarė savo veiklą ir būsimus darbus
2024/04/04
Komentarų (1)
Naujausi, Žmonės
Žolininkės patirtis – iš pačios įveiktų sunkių ligų
2024/04/02
Komentarų (0)
Naujausi, Žmonės
Pagerbta ilgametė savivaldybės administracijos darbuotoja
2024/03/18
Komentarų (4)
Žmonės
Žydų gelbėtojai Ukmergės krašte
2024/03/17
Komentarų (1)
Zita Irena Bružaitė – anksti užgęsęs talentas
2024/04/08
Komentarų (1)
Apdovanojimą pelnęs ūkininkas: „Turiu toliau nešti agronominę žinią“
2024/04/06
Komentarų (2)
Šimtametei gyventi padeda nuolatinis judėjimas, geras nusiteikimas ir šviesios mintys
2024/04/05
Komentarų (5)
Iš lelijos ir paukščio. Iš žemės ir iš dangaus
2024/03/30
Komentarų (0)
Vilniaus PPAR Ukmergės filialas turi naują vadovą
2024/03/26
Komentarų (5)
Ukmergės teismo rūmuose dirbs dar vienas teisėjas
2024/03/24
Komentarų (2)
Seimo nariai domėjosi švietimo klausimais
2024/03/15
Komentarų (0)
Ukmergės globos centras turi naują direktorę
2024/03/09
Komentarų (0)
Atsisveikino su ilgamete savivaldybės darbuotoja
2024/03/07
Komentarų (3)
Įvairūs
Žiūrėti kitas naujienas
Įvairūs
Smulkaus verslo apskaitos patarimai
2024/04/16
Komentarų (0)
Įvairūs
Kaip išsirinkti tinkamą spiningą pradedantiesiems?
2024/04/15
Komentarų (0)
Įvairūs
Nuo chaoso prie tvarkos: Dokumentų valdymo pertvarkymas naudojant DVS
2024/04/04
Komentarų (0)
Įvairūs
Kokios yra pagrindinės baldų tvirtinimo detalės?
2024/03/28
Komentarų (0)
Įvairūs
Media monitoringas: politikų įvaizdžio vertinimas ir žiniasklaidos monitoringas
2024/03/27
Komentarų (0)
Įvairūs
Vandens kolonėlė: kaip vandens kolonėlės padeda tausoti aplinką?
2024/03/27
Komentarų (0)
Automobilių stiklų keitimas: Esminiai patarimai klientams
2024/04/08
Komentarų (0)
Kremavimas mirusiųjų kultūroje
2024/04/04
Komentarų (0)
Kaip išsirinkti šaldiklį mažai virtuvei?
2024/04/04
Komentarų (1)
ŠKODA automobiliai: įdomūs faktai, kurių nežinojote
2024/03/28
Komentarų (1)
Susipažinkite su nauju geriausiu sodo draugu: Ambrogio robotas
2024/03/28
Komentarų (0)
Saulės baterijos populiarumas auga: gyventojai ruošiasi kainų augimui
2024/03/28
Komentarų (0)
Profesionalios SEO paslaugos Vilniuje – kaip pasirinkti geriausią agentūrą?
2024/03/27
Komentarų (0)
Oro kondicionieriai ir jų kainos namams
2024/03/27
Komentarų (0)
Ofsetinė spauda – kas tai?
2024/03/27
Komentarų (0)
Kultūra
Žiūrėti kitas naujienas
Kultūra, Naujausi
Linkėjo, kad kultūra išliktų taikos ir vilties nešėja
2024/04/18
Komentarų (0)
Kultūra
Tarp lankytinų rajono objektų – ir Kadrėnų tvenkinio poilsiavietė
2024/04/14
Komentarų (0)
Kultūra
Bibliotekoje – sukakčiai skirta paroda
2024/03/26
Komentarų (0)
Kultūra, Naujausi
Šventiškai paminėjo įkūrimo 35-ąsias metines
2024/03/25
Komentarų (1)
Kultūra
Puodelių iš viso pasaulio paroda
2024/03/11
Komentarų (0)
Kultūra, Naujausi
Renginyje bus pristatyti žydų gelbėtojai
2024/03/08
Komentarų (0)
„Pavasaris, žemė ir moteris“
2024/04/05
Komentarų (0)
Vokietijoje pasirašė bendradarbiavimo sutartį ir atidarė parodą
2024/03/29
Komentarų (5)
Ukmergė ir vėl nerimo – Kultūros centre šėlo „Nenuoramos“
2024/03/28
Komentarų (0)
Regina
2024/03/18
Komentarų (0)
Tai turime žinoti…
2024/03/17
Komentarų (0)
„Pavasario psalmėmis“ startavo perkusinės muzikos festivalis
2024/03/15
Komentarų (0)
Apžvelkite Ukmergės senamiestį užkopę į senąjį gaisrinės bokštą
2024/02/26
Komentarų (0)
Vasario 16-ąją Ukmergėje – renginių gausa
2024/02/22
Komentarų (0)
Vyks ukrainiečių padėkos koncertas
2024/02/18
Komentarų (0)