Scenoje – N. Katilienė.

„Kultūra - mūsų dvasios stiprybės šaltinis“, Kultūra

Sugrįžo į 60 metų jubiliejų mininčią mokyklą

Ukmergėje Muzikos mokykla įsteigta 1956-ųjų spalį. Nuo 2010 m. rugsėjo 1 dienos ji vadinasi Ukmergės meno mokykla.

Nors įstaigai šešiasdešimt metų sukako pernai, tačiau jubiliejiniai renginiai persikėlė ir į 2017-uosius. Vienas jų – koncertas „Sugrįžimai“, sukvietęs būrelį buvusių mokyklos auklėtinių, kurie pasirinko muziko kelią.

Ukmergės meno mokyklos direktorius Egidijus Petrikas, sveikindamas į šventinį koncertą susirinkusius svečius ir įstaigos bendruomenę, pažymėjo, jog jubiliejus – proga stabtelti ir apžvelgti nueitą kelią bei planuojamus darbus.

Pasak vadovo, per šešis dešimtmečius mokykloje labai daug kas pasikeitė. Tačiau joje tokia pat išliko meilės muzikai atmosfera. Didžiausia įstaigos vertybė – čia dirbantys profesionalūs, nuolat tobulėjantys, atsidavę savo darbui žmonės, kurie nuo pirmų žingsnelių veda mokinius muzikos pažinimo keliu.

Rajono meras Rolandas Janickas pasidžiaugė, kad minint 60 metų sukaktį, išsipildė didelė Meno mokyklą lankančių vaikų ir jų pedagogų svajonė – į įstaigą atkeliavo daugelį metų lauktas koncertinis fortepijonas. Instrumentas kainavo daugiau kaip 30 tūkstančių eurų.

„Svajonės pildosi, kai esame kartu. Dalį lėšų fortepijonui įsigyti skyrė Savivaldybės taryba, taip pat prisidėjo moksleivių tėveliai bei pati mokykla“, – pabrėžė meras.

Gražią sukaktį švenčiančią Meno mokyklą sveikino Seimo narys Juozas Varžgalys. Jo teigimu, Ukmergė gali didžiuotis, kad turi tokio aukšto lygio meninio ugdymo įstaigą.

Buvusi ilgametė mokyklos direktorė Birutė Baguckienė prisiminė įstaigos kūrimo ištakas ir trumpai apžvelgė visus šešis dešimtmečius, savo pirmtakų darbus. Pasak jos, kiekviena dešimtis metų – tai tarsi pakopa aukštyn. Jubiliejų mokykla pasitiko atnaujintu didžiuoju pastatu ir sulaukusi ypač vertingos dovanos – naujo fortepijono.

Šventinį koncertą vedusi mokytoja Daina Kriaučiūnienė išsamiai pristatė į iškilmes iš įvairių Lietuvos miestų bei užsienio sugrįžusius, suskridusius mokyklos vaikus. Juos visus, nesvarbu, kada baigė mokyklą, mena jų mokytojai. Jie taip pat nuolat domisi, kaip jų buvusiems auklėtiniams sekasi žengti muzikiniu gyvenimo keliu.

„Sugrįžimus“ pradėjo jauniausi koncerto dalyviai – akordeonistai Lukas Petrovas ir Domantas Zubrickis. Šie mokytojo Valentino Pliskaus mokiniai yra tapę įvairių respublikinių ir tarptautinių konkursų laureatais.

Į buvusią savo mokyklą grįžo ir solistė Natalija Katilienė. Muzikos mokykloje žengusi pirmuosius dainininkės žingsnius, ji 1996 m. Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje baigė magistro studijas, o 1998 m. įgijo meno aspirantūros laipsnį prof. Reginos Maciūtės dainavimo klasėje. Dainininkė yra dalyvavusi beveik visuose šalies festivaliuose, koncertavusi Lietuvos didžiosiose ir kamerinėse koncertų salėse, bažnyčiose, dainavo Vokietijoje, Austrijoje, Ispanijoje, Lenkijoje, Suomijoje, Prancūzijoje, Ukrainoje, Baltarusijoje. Jos koncertinį repertuarą gausiausiai sudaro barokinė, romantinė bei šiuolaikinė kamerinė vokalinė muzika. Šalia plačios koncertinės veiklos, N. Katilienė dirba pedagoginį darbą Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. Taip pat dėsto Naujosios Vilnios muzikos mokykloje, yra mokytoja-ekspertė. Veda atviras pamokas ir meistriškumo kursus Respublikos meno ir muzikos mokyklose. Jos mokiniai studijuoja Lietuvos meno ir teatro akademijos (LMTA) dainavimo katedroje.

Taip pat susirinkusieji klausėsi Sauliaus Auglio – perkusininko solisto, LMTA mušamųjų klasės lektoriaus, kompozitoriaus, aranžuotojo – muzikavimo. Kraštietis yra tarptautinių būgnų ir perkusijos festivalių meno vadovas, pasaulinės perkusininkų asociacijos „PAS“ prezidentas Lietuvoje, perkusinio ansamblio „Taba“ vadovas. Buvęs Antano Pociaus mokinys yra išleidęs penkias kompaktines plokšteles, sukūręs kūrinių marimbai, mažajam būgneliui, kitiems instrumentams. Naujausias atlikėjo kūrinys – roko opera „Legenda apie Vilkmergę“, kurios premjera numatyta liepos 6 dieną.

Koncertą papuošė sopranas Indrė Pelakauskaitė, atlikusi Undinės ariją iš Antonino Dvoržako operos „Undinė“. 2012 metais Muzikos mokykloje Dalios Sližytės dainavimo klasę baigusi solistė dainavimo studijas pradėjo Vilniuje, LMTA, prof. Sigutės Stonytės klasėje. Vėliau studijas tęsė Hamburgo aukštojoje muzikos ir teatro mokykloje. Dabar Indrė ruošiasi baigiamajam bakalauro koncertui ir stojamiesiems egzaminams į magistrantūrą.

„Sugrįžimuose“ dalyvavusi akordeonistė Oksana Treščenko vyresnius koncerto dalyvius mintimis nukėlė daugiau nei du dešimtmečius atgal, kai muzikantė buvo mokytojo A. Pociaus klasės mokinukė. Oksana 2003 m. baigė Lietuvos muzikos akademijoje akordeono specialybę. 1997–2004 m. buvo akordeonistų kvinteto „Cantus“ narė. Vienuolika metų vadovauja Vilniaus miesto Naujosios Vilnios kultūros centrui.

2004 m. Muzikos mokyklą baigusi violončelininkė Eglė Vasiliauskaitė į koncertą atvyko kartu su akompaniatoriumi Alejandro Wu Tan. Muzikantė mokėsi M. K. Čiurlionio menų mokykloje, studijavo Pilseno (Čekija) konservatorijoje, Leeds muzikos koledže ir universitete (Didžioji Britanija), kur įgijo bakalauro ir magistro laipsnius. Dabar ukmergiškė koncertuoja kartu su A. Wu Tan, taip pat dirba violončelės ir kontraboso mokytoja.

Koncerto klausytojų mintis ir emocijas savo virtuozišku grojimu užvaldė šiais metais bakalauro studijas Mančesterio Šiaurės Karališkajame muzikos koledže (Didžioji Britanija) baigęs Vykintas Čivas. Atlikėjas yra tapęs įvairių konkursų prizininku, prestižinio RNCM Auksinio Medalio konkurso finalininku. 2015-aisiais Vykintas su ansambliais iš Mančesterio dalyvavo pasauliniame saksofonistų kongrese Strasbūre, o vėliau tapo Europos Sąjungos jaunimo pučiamųjų orkestro Liuksemburge ir Olandijoje nariu. Šiuo metu ukmergiškis ruošiasi pasirodymams festivalyje EurSax’17 Portugalijoje ir Šveicarijoje, rengia muzikinius projektus ateičiai.

1981 m. Ukmergės muzikos mokykloje fortepijono specialybę baigęs, fortepijono studijas tęsęs Juozo Tallat-Kelpšos aukštesniojoje muzikos mokykloje bei Lietuvos muzikos akademijoje Darius Kučinskas prie muzikos instrumento nesėdo. Ukmergę garsinantis ir nuolat ją širdyje nešiojantis Kauno technologijos universiteto Audiovizualinių menų katedros profesorius, humanitarinių mokslų daktaras, Europos aukštojo mokslo (muzikos srities) ekspertas į koncertą atvyko pasidžiaugti Muzikos mokykla, oaze, kurioje vaikai ugdomi meno dvasia. Kraštietį ypač nudžiugino į mokyklą atkeliavęs naujasis fortepijonas. Pianistas ir muzikologas atkreipė šventėje dalyvavusių rajono vadovų dėmesį subtiliai užsiminęs, jog „pianistai groja ir ne po vieną…“

Audrius Šerelis 2005 m. Muzikos mokykloje baigė trimito klasę, šį instrumentą studijavo Juozo Gruodžio konservatorijoje. Tačiau vaikiną vis traukė klasikinė gitara. 2013-ųjų pavasarį Audrius baigė Lietuvos muzikos ir teatro akademiją, įgijo klasikinės gitaros pedagogo ir solisto bakalauro diplomą, o prieš metus Klaipėdos universiteto menų akademijoje apsigynė magistrą. Į koncertą susirinkusiems ukmergiškiams A. Šerelis gitara atliko „Arabišką kapričo“.

Mindaugas Stundžia dabar žinomas kaip perkusininkas, nors Muzikos mokykloje baigė fortepijono dalyką. Ukmergiškis studijavo Vilniaus kolegijoje, dabar dirba pučiamųjų instrumentų orkestre „Trimitas“, dalyvauja projektuose su žymiais Lietuvos atlikėjais bei kolektyvais.

Prieš dešimtmetį Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje baigęs Juliaus Kurausko klasikinės gitaros klasę, vienas universaliausių šalies profesionalių gitaristų Aurimas Driukas koncerte atliko savo kūrybos dainą „Dvi sekundės“. Scenoje puikiai besijaučiantis ir galintis atlikti įvairaus žanro kūrinius atlikėjas kartu dainuoti pakvietė ir žiūrovus.

Koncertą „Sugrįžimai“ savos kūrybos daina „Kas tu toks“ baigė Raminta Naujanytė, kompozitorė, dainininkė, atlikėja, neformalaus ugdymo projektų kūrėja ir generatorė. Ji 2006 m. Ukmergės muzikos mokykloje baigė chorinį dainavimą, vėliau – Juozo Tallat-Kelpšos konservatorijoje chorinį dirigavimą, taip pat Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje kompozicijos specialybės bakalauro studijas. Šiuo metu Raminta, geriau žinoma kaip Bjelle, koncertuoja su grupėmis „Bjelleband“, „Miško gyventojai“, ansambliu „Synesthesis“, kuria muziką kitiems atlikėjams, filmams, spektakliams, radijo stotyje LRT OPUS kuria ir veda laidą „Taip ir Toliau“.

Nors ir trumpam į savąją mokyklą sugrįžę atlikėjai ukmergiškiams dovanojo nepakartojamų akimirkų. Koncerto dalyviai skirstėsi su viltimi vėl sugrįžti.

2017 DSC_0379

Iškilminga akimirka – naujasis fortepijonas jau scenoje. Meras R. Janickas ir mokyklos direktorius E. Petrikas perkirpo simbolinę juostelę.

DSC_0405

Buvusi ilgametė direktorė B. Baguckienė apžvelgė įstaigos veiklos dešimtmečius.

Muzikos mok 17-05 1

Koncertas subūrė buvusius moksleivius. Iš kairės – I. Pelakauskaitė, R. Naujanytė ir V. Čivas.

Arvydo PĖŠINOS ir Dainiaus VYTO nuotraukos logo2

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas