Kauno styginių kvartetas koncertavo Skuolių koplyčioje.

„Kultūra - mūsų dvasios stiprybės šaltinis“, Kultūra

Projekte (Ne)Sąmonė – spektaklis ir koncertas

Laima JANČIAUSKAITĖ

Ukmergės kultūros centro režisierė

Ukmergės kultūros centro šiais metais įgyvendinamas projektas neįprastu pavadinimu ,,(Ne)Sąmonė arba Neįtikėtini Susitikimai“ birželio mėnesį pakvies į du renginius.

Pirmasis šio projekto renginys gegužės mėnesį įvyko Skuolių koplyčioje, kur žiūrovai kartu su Kauno styginių kvartetu keliavo jų kuriamo pasaulio toliais, pajuto vientisą ir įtaigų pasakojimą, emocinį pakilimą, atvėrusį žiūrovo nuostabų ir neišsemiamą vidinį grožį. Šį vidinį grožį projektas ,,lukštens“ ir birželio mėnesį.

Birželio 9 d., 18 val., Siesikų bažnyčioje įvyks ,,Knygos teatro“ spektaklis ,,Prabangos“. Tai elegantiškos, lengvos, šmaikščios ir neabejotinai kitokios lietuvių literatūros istorijos, perkeltos į teatro sceną. Spektaklio siužetui panaudotos lietuvių literatūros kontekste netipiško rašytojo Jurgio Savickio antrojo apsakymų rinkinio „Ties aukštu sostu“ (1928 m.) novelės „Palikimas“, „Ponia Janina Sudocholskienė“ ir „Prabangos“.

Vienas spektaklio leitmotyvų – prabanga patirti: gyventi, mirti, mylėti. Tragikomedijos veikėjai yra trys vėlės, pasakojančios J. Savickio noveles kaip savo gyvenimo istorijas.

Spektaklyje aktorius atsiduria labai arti žiūrovo, todėl didžiulis dėmesys skiriamas kostiumams, aksesuarams, grimui. Teatro išskirtinumas – pagal senovines receptūras sukurti kvapai, suteikiantys spektakliui dar stipresnės įtaigos. Taip pat vaidinimai rodomi neįprastose vietose. Dažnai sau sceną perkeltine prasme teatras randa dvaruose, koplyčiose, muziejuose – ieškoma turinį, tekstą, autorių geriausiai perteikiančių erdvių. „O tai reiškia, jog mums, aktoriams, niekuomet nebūna patogu. Turime nuolat ieškoti naujų sprendimų, kaip spektaklį pritaikyti vis kitokioms erdvėms, kuriose dažnai nebūna net scenos“, – apie kiekvieno spektaklio metu provokuojamą, patiriamą iššūkį sako Redita Dominaitytė, „Knygos teatro“ vadovė ir aktorė.

Galbūt Ukmergės rajono žiūrovams šis spektaklis jau yra matytas, tačiau Siesikų bažnyčios erdvėje jis bus kitoks, todėl tikrai verta jį pamatyti dar kartą.

Prieš pat Jonines, birželio 21 d., 18 val., projekto renginys pakvies į pietietiškų melodijų aistra ir ilgesiu alsuojantį charizmatiškiausio Portugalijos balso Viviane koncertą ,,Vilkmergės“ restorane.

„Mano muzika – be sienų. Tradicija susilieja su šiandiena, kur kraują stingdantį fado, valiūkišką prancūzų šansoną, patrakusį džiazą, svajingą bossa novą ar Lotynų Amerikos muziką įvelku į pop manierą“, – apie save pasakoja aksominio balso savininkė Viviane.

Jos dainos – tarsi išpažintys, kur kiekvienas balso virptelėjimas turi savo prasmę ir paskirtį. Jos dainos – tarsi mažytės istorijos, kurios palyti visiems artimus jausmus. Nereikia suprasti žodžių, nes temperamentas, aistra, uždegantys ritmai ir visa paletė įvairiausių emocijų, įskaitant melancholiją, laukimą, viltį, keliauja tiesiai į klausytojo širdį.

Viviane gimė ir augo Prancūzijoje, būdama trylikos persikėlė į Portugaliją, o paklausta, kur jaučiasi geriausiai, merkdama akį atsako – scenoje! Čia – jos sielos namai, kurių jaukia šiluma dainininkė dalinsis su jumis. Jausmingas, stiprus ir energetiškas vakaras lauks visų, nusprendusių ateiti į Viviane koncertą.

Šie du neįprasti susitikimai laukia birželio mėnesį. Projekto renginių tęsinys bus kitais šių metų mėnesiais.

Dainiaus VYTO nuotr. logo2

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas