Vaikai surašė pažadus nepradėti rūkyti.

„Ir Lietuvoje gyventi gera!“, Jaunimas

Kalbėjo ir apie rūkymo žalą

Rūkymas – vienas iš žalingų įpročių, kuris dažnai prasideda nuo pamėgdžiojimo, noro būti panašiam į suaugusius, atsipalaiduoti. Potraukis atsiranda ir dėl genetinių aplinkybių – gali būti paveldėtas iš tėvų, senelių. Pastebėta, kad nerūkančių tėvų šeimose rūko mažiau vaikų, o tuo tarpu rūkančių – 50 procentų atžalų traukia dūmą.

Kovą su rūkymu reikia pradėti vaikystėje, aiškinant vaikams ir paaugliams jo žalą jaunam organizmui, nesudaryti sąlygų pamėgdžiojimui.

Deja, nors apie rūkymo žalą žino visi, tačiau rūkančiųjų nemažėja.

Mokykloje-darželyje ,,Varpelis“ vyksta vaikų užimtumo vasaros atostogų stovykla ,,Būk aktyvus“. Viena diena buvo skirta žalingų įpročių prevencijai. Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Vida Peldžienė vaikams priminė, kokią žalą rūkančiųjų ir nerūkančiųjų sveikatai kelia rūkymas, vis dar išliekantis vienu iš svarbiausių lėtinių neinfekcinių ligų faktoriumi. Mokyklos lentoje parengtas stendas apie rūkymo pasekmes, buvo atlikti matematiniai skaičiavimai, kiek surūkoma cigarečių per metus, mėnesį, dieną, kiek tai kainuoja ir ką būtų galima už juos nusipirkti.

Vaikai išsakė savo nuomonę apie rūkymą ir rūkančiuosius. Įvardijo, kad rūkymas kenkia grožiui, sukelia daugybę gaisrų, trukdo jaunam organizmui augti, balsą daro grubų ir užkimusį, skleidžia nemalonų kvapą iš burnos, trukdo pasiekti gerų sporto rezultatų, sukelia ankstyvą mirtį ir įvairias ligas.

Jie kirpo popierinius obuolius ir juose surašė savo mintis apie rūkymą, pažadus nepradėti rūkyti. Taip papuošė mokyklos stendą.

Tai teikia vilčių, jog mokiniai nepradės rūkyti, gal ir artimus žmones paskatins susimąstyti, ar verta trumpinti savo gyvenimą cigarečių dūmais.

G. ž.“ inform. logo2

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas