Sporto, relaksacijos ir renginių komplekso pastato Ukmergėje projektas pelnė aukščiausią komisijos įvertinimą.

Aktualijos, Naujausi

Išdalinti „Išmanusis miestas III“ apdovanojimai

Nijolė STUNDŽIENĖ

Ukmergės rajono savivaldybė dalyvauja konkurse „Išmanusis miestas III“, kurį organizuoja žurnalas „Structum“. Šis projektas – tai Lietuvos aukštųjų mokyklų studentų siūlymas gražinti ir gerinti šalies savivaldybių teritorijas. Šiemet projektus Šiaulių, Akmenės, Jonavos ir Ukmergės rajonų savivaldybėms rengė net devyniolika komandų, beveik šimtas studentų iš Vilniaus Gedimino technikos universiteto, Vilniaus dailės akademijos, Kauno technologijos universiteto, Klaipėdos universiteto, Klaipėdos valstybinės kolegijos bei Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos. Praėjusią savaitę paskelbti projekto nugalėtojai. Už geriausią architektūrinį projektavimą pirmosios vietos apdovanojimą pelnė Kauno technologijos universiteto komanda, parengusi projektą „Sporto, rekreacijos ir renginių komplekso plėtra Ukmergės mieste“.

Apdovanojimų įteikimas vyko Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje. Pasveikinti projekto nugalėtojų susirinko Vyriausybės, statybų verslo, architektūros, mokslo, savivaldybių atstovai. Iškilmėse dalyvavo ir Ukmergės rajono meras Rolandas Janickas, rajono savivaldybės administracijos Investicijų ir užsienio ryšių skyriaus vedėja Rima Boškevičienė, Savivaldybės tarybos narys Vidmantas Krikštaponis.

Aukštųjų mokyklų architektūros, statybos, inžinerijos ir kitų programų studentų grupės, pasirinkusios po vieną iš keturių savivaldybių pateiktų tikslinių teritorijų, kūrė detalizuotus projektinius pasiūlymus, atspindinčius miesto poreikius, finansines galimybes, susisiekimo ir inžinerinius sprendimus. Savo darbuose jie turėjo panaudoti informacinių technologijų srautą ir pasiūlymus motyvuotai integruoti konkurso partnerių pateiktus produktus. Komandų darbus vertino išties autoritetinga komisija: žinomi architektai, urbanistai, universitetų dėstytojai, nekilnojamojo turto, statybų rinkos, ministerijų, savivaldybių atstovai bei internetinio portalo „Delfi“ skaitytojai.

Kai Lietuvoje taip garsiai kalbama apie emigraciją, šis projektas įrodo, kad jaunimas tikrai neskuba palikti savo gimtinės, priešingai – jei tik sulaukia galimybės, imasi ją gražinti, daryti saugesnę, jaukesnę ir palikti savo atspaudą ateities kartoms“, – iškilmių metu sakė projekto idėjos autorė, bendrovės „Structum Projektai“ vadovė Ignė Dutova. Nuo gražios idėjos apjungti studentus, mokslininkus, urbanistus, architektus ir verslininkus ateities Lietuvai kurti, prasidėjusio projekto rengėjai šiemet patys sulaukė padėkos iš Lietuvos Respublikos ministro pirmininko Sauliaus Skvernelio, ministerijų ir savivaldybių vadovų.

Trečioji vieta, komisijos sprendimu, atiteko Klaipėdos universiteto komandai, projektavusiai Jonavos rajono savivaldybėje esančią teritoriją prie I-ojo tvenkinio. Antrosios vietos nugalėtoja tapo Klaipėdos universiteto komanda, kuri projektavo Akmenės rajono savivaldybėje esantį sveikatingumo kompleksą. Net du projektai šįkart pasidalino pirmosios vietos nugalėtojų titulą. Už geriausią urbanistinę koncepciją apdovanota Kauno technologijos universiteto komanda, projektavusi Jonavos savivaldybėje esančią teritoriją prie I-ojo tvenkinio. Už geriausią architektūrinį projektavimą ta pati komanda pelnė ir dar vieną pirmosios vietos apdovanojimą. Jis atiteko už Ukmergės rajono savivaldybės teritorijoje esančio sporto ir renginių komplekso suprojektavimą. Nugalėtojams už abi pirmas vietas skirta žurnalo „Structum“ įsteigta 6 000 eurų premija. Taip pat akcinė bendrovė „Panevėžio statybos trestas“ pirmosios vietos nugalėtojams įteikė 800 eurų premiją.

Iškilmingo vakaro svečiams skambėjo smuiko virtuozo Zbignevo Levickio, garsiausio Lietuvos gitaristo Aurelijaus Globio muzika, Onos Kolobovaitės dainos, kelis kūrinius akompanuojant džiazo pianistui Vainiui Dovydaičiui atliko ir apdovanojimų vedėjas Giedrius Leškevičius. Įspūdingomis gėlių kompozicijomis pasirūpino floristas Mantas Petruškevičius, o apdovanojimų ceremoniją prodiusavo Edvardas Žičkus.

Konkursas „Išmanusis miestas III“ Ukmergėje pristatytas praėjusių metų lapkritį. Mūsų rajonas aukštųjų mokyklų studentams patikėjo analizuoti teritoriją prie miesto stadiono, Gruodžio 17-osios gatvės gale. Studentai pateikė net aštuonis „Sporto ir renginių komplekso plėtra Ukmergės mieste“ projektus. Juos rengė Kauno technologijos, Vilniaus Gedimino technikos universitetų, Vilniaus dailės akademijos ir Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos komandos.

Savivaldybės konkursui skirta teritorija yra kairiajame Šventosios upės krante, šalia pėsčiųjų tilto per Šventosios upę. Ją sudaro 9,8 ha ploto Sporto ir renginių kompleksas, kuriam priklauso stadionas, dvi futbolo aikštės, stacionarios ir laikinos tribūnos, kiti aikštynai bei pagalbinės patalpos rekonstruotame tribūnų pastate (ši komplekso dalis yra aptverta tvora ir šiuo metu funkcionuoja autonomiškai).

Konkurso dalyvių pasiūlymų sulaukė ir 2,95 ha ploto rekreacinė zona su paplūdimiu prie upės, kurioje dar nėra paplūdimio infrastruktūros, taip pat 15,25 ha ploto Sporto ir pramogų komplekso teritorija, kurioje numatoma statyti universalią 1,5–2 tūkstančių vietų sporto ir renginių areną, įrengti sveikatingumo bei renginių parką su dengtomis estradomis, golfo aikštynais ir automobilių stovėjimo aikštele, kurią reikia rekonstruoti bei praplėsti.

Studentams buvo keliamas ne vienas esminis teritorijos sutvarkymo ir modernizavimo uždavinys – tikėtasi naujoviškų urbanistinių, architektūrinių, miestovaizdžio ir funkcinių sprendinių. Pageidauta, kad Sporto ir pramogų kompleksas būtų universalus statinys ir jame būtų galima rengti įvairias sporto varžybas, klasikinės ir šiuolaikinės muzikos koncertus, festivalius, parodas, muges, rodyti spektak-lius. Jis turėtų būti pritaikytas ir komerciniams bei edukaciniams renginiams.

Pasak rajono savivaldybės administracijos Investicijų ir užsienio ryšių skyriaus vedėjos R. Boškevičienės, nors komisija jau atrinko geriausią projektą, dar nereiškia, kad jis ir bus įgyvendinamas Ukmergėje. „Dar neturėjome laiko ir galimybės susipažinti su visų komandų parengtais projektais, – teigė R. Boškevičienė. – Ateityje dar kartą susitiksime su projektų rengėjais, vadovais, architektais, vertinsime trūkumus, privalumus. Kai kurias idėjas gal perimsime iš vieno projekto, kitas – iš kito. Matome poreikį pasirinktą teritoriją pritaikyti žmonių reikmėms, kad ji būtų patraukli, atitiktų lūkesčius. Aišku, stengsimės idėjas įgyvendinti, ieškosime finansavimo šaltinių.“

map

Projekto dalyvių idėjoms skirta teritorija.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Kajus :
    O tai kur kitos vizijos: karinio miestelio, paupio, piliakalniu, miesto centro rekonstrukcijos, ligonines parko, veliavnesiu ir t.toliau ir t. toliau. Kartais man atrodo musu valdziazmogiam reikalinga medicinine pagalba jei jau vien tik vyzyjos galvytese.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas