Ekskursantai Kernavėje.

Jaunimas

Dieninė stovykla „Mokas 2017“

Laimutė ŽENTELIENĖ

Dailės vyr. mokytoja

Nijolė BUZIENĖ

Zita BAUSIENĖ

Pradinio ugdymo vyr. mokytojos

Veprių pagrindinės mokyklos 1–5 klasių mokiniai pasibaigus mokslo metams poilsiavo dieninėje stovykloje „Mokas 2017“. Artėjant Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui ir minint piliakalnių metus buvo organizuotos pažintinės išvykos ne tik po Veprių, Ukmergės rajono, bet ir po Jonavos, Anykščių, Širvintų rajonų lankytinas vietas.

Aplankėme ne vieną Lietuvos piliakalnį. Kernavėje visi drąsiai mediniais laipteliais kopė į Pilies, Aukuro, Mindaugo sosto, Lizdeikos piliakalnius. Nuo Lizdeikos piliakalnio žvelgė į tolumoje dunksantį Kriveikiškio pilies kalną. Didelį įspūdį padarė didinga Kernavės bažnyčia, Mozės skulptūra. Šalia Upninkų gyvenvietės, Šventosios upės kairiajame krante, gėrėjomės Dubių piliakalniu. Taip pat kopėme į Ukmergės piliakalnį. Vaikai geriau pažino ir savo kraštą – apžiūrėjo neseniai atrastą Veprių piliakalnį, lankėsi Kraštotyros muziejuje, prisiminė legendą apie miestelio pavadinimo kilmę.

Pažintinės išvykos metu lankėmės Jonavos geležinkelio stotyje. Stebėjome atvykstančius ir išvykstančius traukinius. Vaikus sužavėjo šiuolaikiškas keleivinis traukinys Klaipėda–Vilnius, o dar labiau – geležinkelio dispečerio atsakingas darbas kompiuteriu valdyti traukinių eismą. Vaikštinėjome po labiausiai lankomą Joninių slėnį, džiaugėmės miesto tvenkiniais bei trykštančiais fontanais. Prie savivaldybės administracijos pastato atradome ne tik Jonavos, bet ir kitų šalių miestų herbus. Visų akys krypo į metraštininko Abraomo Kulviečio skulptūrą. Lankėmės etnografijos muziejuje.

Ukmergės rajono savivaldybės priešgaisrinėje tarnyboje susipažinome su gelbėtojų darbu, apžiūrėjome jų turimą įrangą, muziejų. Turėjome galimybę įlipti į gaisrines mašinas, apsirengti ugniagesių drabužiais. Žiūrėjome filmą, kaip tinkamai elgtis kilus gaisrui, dovanų gavome lankstinukus-atmintines. Kultūros centre apžiūrėjome Ukmergės krašto dailininkų parodą. Svečiavomės dailininkės Laimos Dzigaitės sodyboje. Menininkė pristatė savo paveikslus „Žolynų pasaka“, parodė, kaip iš augalų gimsta darbai. Klausėmės jos pasakojimų, sode vaišinomės kvapnia žolelių arbata.

Pažintinės išvykos į Anykščius metu lankėmės Angelų muziejuje, įveikę 186 metalinius laiptus pasiekėme 79 m aukščio bokšte įrengtą aikštelę ir atsidūrėme tiesiai po trimis bažnyčios bokšto varpais. Iš ten grožėjomės Šventosios upės slėnio panorama. Bažnyčios viduje apžiūrėjome jos interjerą ir eksterjerą, lankėmės modernioje miesto bibliotekoje, vaikų knygų skyriuje. Nuvykome ir prie Puntuko akmens.

Birželio 14 d. minėjome Gedulo ir Vilties dieną. Mokykloje pagaminome namo maketą ir kartu su Veprių bendruomenės žmonėmis dalyvavome pilietinėje iniciatyvoje „Palikti namai…“ Prie paminklo tremtiniams klausėmės jų atsiminimų apie paliktus gimtuosius namus, dainavome dainas, skaitėme Veprių krašto politinių kalinių bei tremtinių vardus ir pavardes.

Dienas stovykloje praleidome prasmingai, turiningai, linksmai. Keliaudami artimiau pažinome gimtąjį kraštą.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas