Dainiaus VYTO nuotr.

Aktualijos, Naujausi

Daugiabučių gyventojus ragins apsispręsti, kokiu būdu bus tvarkoma namo aplinka

 Ukmergės miesto ir kitų gyvenamųjų vietovių tvarkymo ir švaros taisyklių pakeitimai, kuriuos kovo 30 dieną patvirtino Savivaldybės taryba, daugiabučių namų gyventojus įpareigojo nuolat prižiūrėti aplink namą esančią teritoriją. Daugiau nei 200 daugiabučių mieste ir rajone administruojanti UAB „Ukmergės butų ūkis“ paskelbė konkursą dėl daugiabučių namų teritorijos priežiūros paslaugų teikimo. Laimėtoju pripažinta Vilniuje registruota UAB „Mano aplinka“. Su įmone pasirašyta sutartis, ji nuo gegužės 15-osios pradėjo darbus. Tačiau po kelių dienų sutartis buvo sustabdyta.

Kaip „Gimtajai žemei“ papasakojo UAB „Ukmergės butų ūkis“ direktorius Giedrius Pocius, konkursą laimėjusi vilniečių įmonė spėjo žolę nušienauti maždaug prie 100 daugiabučių namų.

„Dabar bendrovė teritorijų aplinkos tvarkymo darbus sustabdė. Tai kai kurių daugiabučių savininkus paskatino ieškoti išeities. Gyventojai arba patys pjovė žolę, arba samdė pjovėjus, kad atliktų šią paslaugą. Tačiau mieste yra nemažai daugiabučių, kurių savininkai iki šiol nepasirūpino nušienauti žolę. Kadangi jie nesilaiko Ukmergės miesto ir kitų gyvenamųjų vietovių tvarkymo ir švaros taisyklių, gali būti įspėti arba ir nubausti“, – teigė G. Pocius.

Butų ūkio įmonės vadovas vis tik mano, kad daugiabučių namų teritorijų priežiūra Ukmergėje rūpinsis UAB „Mano aplinka“.

„Raginsime daugiabučių namų gyventojus balsuoti ir pagaliau priimti sprendimą dėl aplinkos tvarkymo būdo. Iki šiol dėl to nėra priėmę sprendimo 116 namų savininkai“, – pažymėjo UAB „Ukmergės butų ūkis“ direktorius.

Gegužės 18 dieną vykusiame rajono Antikorupcijos komisijos posėdyje svarstytas klausimas dėl Ukmergės miesto ir kitų gyvenamųjų vietovių tvarkymo ir švaros taisyklių įgyvendinimo tvarkos. Nutarta kreiptis į savivaldybės merą, kad būtų apsvarstytas klausimas dėl daugiabučių namų administratoriaus UAB „Ukmergės butų ūkis“ veiksmų užtikrinant Ukmergės miesto ir kitų gyvenamųjų vietovių tvarkymo ir švaros taisyklių laikymąsi. Vyko du pasitarimai ir priimtas sprendimas, kad prižiūrint namo teritoriją pirmiausia turi būti suderinta su gyventojais, kas tuos darbus atliks, – ar jie patys, ar samdys norimą įstaigą. Todėl nutarta stabdyti paslaugų teikimą, reglamentuoti jų teikimo tvarką.

Kaip laikraštyje jau esame rašę, iki šiol rajone daugiabučių namų teritorijų priežiūra buvo atliekama stichiškai. Vienų kiemų tvarka ir švara rūpinosi patys gyventojai – jie samdydavo prižiūrėtojus, kurie šienavo žolę, rinko šiukšles, valė sniegą. Ukmergės mieste teritorijos valymo ir priežiūros paslaugas iki šiol pirko maždaug dešimties namų savininkai.

Kitus kiemus savo jėgomis prižiūrėdavo patys gyventojai. Tačiau dauguma daugiabučių buvo palikti tarsi likimo valiai. Savininkai patys nieko nedarė, nebuvo už tai atsakingų. Butų ūkio įmonės skaičiavimais, šiai grupei būtų galima priskirti 50–60 proc. daugiabučių.

Kiekvieno daugiabučio gyventojai privalo rūpintis skirtingo dydžio teritorijomis – jos yra pažymėtos Ukmergės miesto daugiabučių kvartalų specialiajame plane, kurį Savivaldybės taryba patvirtino 2015 m. birželio 25 d. sprendimu. Ten, kur nėra šio specialiojo plano sprendinių, prižiūrima teritorija yra 20 metrų nuo daugiabučio gyvenamojo namo išorinių atitvarų, bet ne toliau negu iki artimiausio sklypo.

Ukmergės miesto ir kitų gyvenamųjų vietovių tvarkymo ir švaros taisyklės numato, kad teritorijų naudotojai ir tvarkytojai privalo jiems priklausančioje ar naudojamoje teritorijoje nuolat palaikyti tvarką, švarą ir atlikti šiuos darbus: reguliariai tvarkyti ir valyti teritoriją; žaliuosiuose plotuose užtikrinti savalaikį žolės nupjovimą, prižiūrint taip, kad žolė būtų ne aukštesnė kaip 50 cm; valyti sniegą, užtikrinant saugų pėsčiųjų eismą ir specialiojo transporto priemonių privažiavimą prie teritorijoje esančių bendrojo naudojimo objektų.

Dalyvauti viešajame pirkime dėl daugiabučių namų teritorijų priežiūros registravosi penkios įmonės – trys iš Vilniaus, po vieną iš Klaipėdos bei Ukmergės (UAB „Ukmergės versmė“). Tačiau dokumentus pateikė ir konkurse dalyvavo tik dvi sostinės bendrovės. Laimėtoju pripažintos UAB „Mano aplinka“ daugiabučių savininkams teikiamos paslaugos įkainis – 7,6 euro cento su PVM už kvadratinį prižiūrimos teritorijos metrą.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Ale, :
    Koks čia konkursas, jeigu šią kainą "Mano aplinka" skelbia savo tinklapyje (0,06 be PVM)?
  • Sigitas :
    Jeigu žmonės pasiduos Būtų ūkio spaudimui ir durninimui, tai ne tik mokės už žolės pjovimą bet iš sumokamos sumos kokių 50 procentų liks Būtų ūkiui už administravimą. Visai neblogai už dyką gauti pajamų. Seniūnija neturiu duoti darbų žmonėms atliekantiems viešuosius dabus, tai kartu su Būtų ūkio priežiūra tegul eina ir šienauja. Kartoju, žemė nėra priskirta daugiabučiams, o priklauso patikėjimo teise savivaldybei, tai kam priklauso turtas, tas ir privalo pasirūpinti jo priežiūra. Tai savivaldybės reikalas ir tam reikia numatyti lėšas biudžete. Prieš 5 metus buvo prie miesto tvarkymo numatytos lėšos ir daugiabučių namų kiemams šienauti. Kai Jackūnas buvo seniūnu, tada lėšų buvo reikalaujama ir jos buvo, kai tapo administracijos direktoriumi pamiršo ir dabar iš biednų žmonių nori tyšiotis. Savivaldybė turėtu gebėti rasti resursų ir parodyti gyventojams, kad kažką geba ir neleisti "tūkti" Būtų ūkio administracijai. Tiesiog turėtų sustabdyti šią nesamonę.
  • Agota :
    Kokį mokestį dar sugalvos, apie 7 eurus kiekvieną mėnesį reiks paklot, absurdas, žmonės netylim, verčiam merą anksčiau laiko su visais administratoriais.
  • Anonimas :
    Kodėl nebuvo išklausyta gyventojų nuomonė,kas yra šio sumanymo autorius?Kaip atrodo dabar daugiabučių teritorija,kai vyksta tokia saviveikla?Samdome valytoją,kuri vasarą beveik atostogauja,kodėl dar turime papildomai mokėti už žolės nupjovimą?Ar nereikėtų valytoją bent mėnesiui išleisti nemokamų atostogų,o už tuos pinigus ,nušienauti.
  • antanas :
    visur ta buto kvadratura renovacija brangiausiai laitines valymas brangiausiai šiukšles irgi brangiau siai ir dar priskirta teritorija truksta už ora už lietu
  • Anonimas :
    kodėl nebuvo tartasi su gyventojais, kaip jie nori, kad "priskirta teritorija" būtų tvarkoma ir kodėl mokestis imamas nuo buto kvadratūros, o ne jame nuo gyvenenčių žmonių skaičiaus
    • Anonymousui :
      Konkursas turėjo būti paskelbtas spaudoje, bet ar tai buvo padaryta? Ukmergės verslininkai apie šį konkursą ar žinojo? Konkursui turėjo būti sudaryta komisija, į kurią turėjo būti pakviesti namų atstovai. Kiek atstovų iš 200 namų buvo pakviesta? Galėtų redakcija atspausdinti atsakymus į pateiktus klausimus.
  • Anonimas :
    Sumanytojams sukris I kisenes nemazi centai,tokiais skaiciavimais
  • Sigitas :
    Nuo kada miesto žemė tapo daugiabučiuose namuose gyvenančių gyventojų nuosavybė, net žemės nuomos mokesšio nėra. Ploto priskirimas prie daugiabučio - tai galimybė žinoti ribas iki kurios vietos tvarkytis, nes to nori miesto daugiabučių bendrijos. Tik gyventojų geranoriškumo ir supratimo principas čia galioja. Kadangi žemės priskirimas prie daugiabučių tik formalus ir prievartos negali būti. Ukmergės Būtų ūkis sugalvojo pasipinigauti per tarpininkus, kodėl tada patys nekuria tarnybos šitam sumanymui, nes prieš tai turėjo pasidomėti, kad ant tokio "grėblio" prieš kokių 10 metų su visokiais komunaliniais apmokestinimais yra užlipusi Klaipėda ir dar kai kurios savivaldybės. Teismas privertė pakeisti tokius taisyklių išvedžiojimus.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas